Redactie - 25 augustus 2012

De transformatie van informatie naar hardware


3D-printen staat volop in de belangstelling. Echter de fantasie over het snel kunnen kopiëren van 3D-voorwerpen bestaat al lang. Ik herinner me uit mijn jeugd dat in de Donald Duck de uitvinder Willie Wortel al zulke apparaten had gemaakt. Als je er een voorwerp instopte, kwam het er op een andere plaats als een volledige kopie weer uit. Vooral rijke Dagobert zag direct de mogelijkheden om op die manier snel munten bij te maken. Maar nu het werkelijk mogelijk wordt op goedkope wijze driedimensionale producten te kunnen maken en namaken, creëert dat direct een aantal vragen. Mogen we zomaar alles namaken? Of zelfs gewoon maken?

Datamodellen
De meesten hebben de berichten wel gezien over de jongen die met een op metaalpoeder gebaseerde 3D-printer, een realistisch wapen had nagemaakt. Door een goed gelijkend datamodel toe te passen was hij in staat een wapen te produceren en er zelfs enkele schoten mee te lossen.  Een alarmerende ontwikkeling, want wapenverkoop reguleren is al moeilijk genoeg. Maar het reguleren van datamodellen waarmee een wapen kan worden geprint, is bijna niet meer te doen. Data vloeit via vele netwerken de wereld rond en is bijna niet meer te volgen en te traceren.  Een onverwachte kant van de medaille van een hele interessante techniek.

Het controlemechanisme dat we op luchthavens hebben opgebouwd om bezoekers en passagiers te controleren op wapens is enorm. De kosten van de apparatuur om dit te scannen en te signaleren zijn zeer hoog. Wat als nu achter de controle een 3D-printer staat waar we een datamodel van een wapen naartoe kunnen sturen?  Kunnen we dat datamodel ook scannen en traceren?

Natuurlijk is heel veel mogelijk, en onze security-divisie verkoopt al scanningsystemen die (bijna) alles in het netwerkverkeer kunnen zien en onderscheppen, maar het geeft een vreemd gevoel. Naast cybersecurity gericht op virussen en hackers, waarmee we onze digitale wereld beveiligen, krijgen we er opeens een nieuwe vorm van wapens bij: snel driedimensionaal te printen messen en pistolen.

Voordelen
Nieuwe techniek verandert de wereld continu. Driedimensionaal printen dus ook. We kunnen daarmee bijvoorbeeld ook snel en goedkoop botten, tanden en kiezen maken, die ons fantastische voordelen in de gezondheidszorg kunnen gaan opleveren. Maar aan de andere kant natuurlijk ook wapens en sleutels die ons juist weer extra problemen gaan opleveren.

3D-printen zal zich verder ontwikkelen en er zijn al projecten om op deze wijze kunstmatig organen en andere natuurproducten te produceren.  Het lijkt Science Fiction. Gingen we in de vorige eeuw van een voornamelijk hardware gebaseerde wereld naar een informatiewereld, in deze eeuw blijkt dat we weer even gemakkelijk informatie naar hardware kunnen transformeren. En dat is en blijft tenslotte de wereld waar we dagelijks in leven. Maar zo wordt shoppen met een 3D-printer straks wel heel erg gemakkelijk. Als een product je bevalt, druk je op ‘print’ en 10 minuten later staat het nieuwe paar schoenen gereed. Een soort ‘print à porter”. Wellicht levert het 3D-printen straks een hele nieuwe verslaving op. Kijk dus uit voor de printaholics!

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!