Witold Kepinski - 20 september 2014

Self-made man Larry Ellison doet stap opzij en wordt CTO

Het plotselinge nieuws dat Oracle ceo en oprichter Larry Ellison zijn functie neerlegt na 37 jaar kwam niet echt als een verassing. De laatste jaren had hij steeds meer andere interesses, zoals de America's Cup zeilwedstrijd in San Francisco die zijn team won in 2013, waarvoor hij zelfs een keynote tijdens Oracle OpenWorld skipte. Als cto gaat Ellison een nieuwe uitdaging binnen het bedrijf aan. Mark Hurd en Safra Catz zijn de nieuwe co-ceo's, waarmee Ellison al jaren mee samenwerkt. Hurd is een persoonlijke vriend van Ellison. Larry blijft eigenlijk gewoon de baas over Oracle, maar doet dat meer vanuit een nieuwe positie.

Voor het geld hoeft Ellison het niet meer te doen, hij is een van de rijkste mensen op de wereld met een geschat vermogen van 51,3 miljard dollar. Niet slecht voor een self-made man die Oracle in 1977 (toen heette het nog Software Development Laboratories) heeft mede helpen oprichten met een eigen startkapitaal van 1200 dollar. Hij bezit vandaag de dag 25 procent van de Oracle aandelen. Maar voor het geld doet hij het niet: “Being first is more important to me. I have so much money. Whatever money is, it’s just a method of keeping score now. I mean, I certainly don’t need more money”, zei Ellison ooit. Hij wil Oracle naar een nieuwe groeifase brengen als cto, waarbij hij verantwoordelijk is voor product engineering, technologie ontwikkeling en strategie.

Ellison heeft geen saaie job. Er is werk aan de winkel. Oracle heeft te maken met steeds meer concurrenten die cloudgebaseerde software aanbieden. Dat zijn vaak nieuwkomers en cloudleveranciers van het eerste uur zoals Salesforce.com. Oracle verdient nog steeds veel aan de bestaande klanten die niet snel afscheid zullen nemen van hun Oracle Database omgevingen. Maar massaal migreren naar nieuwe databases is ook nog niet aan de orde. Wel is er innovatie te bespeuren zoals JSON support voor Oracle Database, de MySQL database en de in-memory databases die het opnemen tegen de in-memory SAP HANA big data analytics oplossing.

Maar klanten hebben vandaag de dag meer keuzes rond databases voor het opslaan van data, zoals met Hadoop, NoSQL en open source databases voor webapplicaties en mobiele apps. Vaak gecombineerd met slimme (cloudgebaseerde) BI en business analytics software.

De verkoop van software is een ander spel aan het worden. Een ex-Oracle medewerker vertelde me ooit hoe het bedrijf veel klanten wist te winnen door mooie verkoopsters, soms voormalige fotomodellen, op klanten af te sturen. Maar de inkopers van software zijn niet meer uitsluitend mannen in grijze pakken. Het zijn technologie-specialisten die Hadoop en NoSQL omhelzen. Of marketeers, sales managers en hr-managers die cloudsoftware inkopen. De 'Shadow of IT' spreidt zich hierdoor uit, waardoor IT-managers en CIO's moeten vaker moeten uitvogelen waar alle IT-assets zitten. Daar liggen ook kansen voor Oracle om IT-beslissers te helpen grip te houden en te voldoen aan compliance. Misschien met een alomvattende functierijke cloudgebaseerde software oplossing en andere prijsmodellen. We zullen het zien. Bang voor tegenslagen is de 70-jarige Ellison niet gelet op een van zijn beroemde uitspraken: “I have had all the disadvantages required for success.”

Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutchitchannel.nl

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!