Redactie - 30 september 2015

Bring your own Workplace

De term ‘Bring Your Own Device’ is veel voorbij gekomen de afgelopen jaren. In mijn vorige blog heb ik het gehad over Mobile Device Management, hoe kun je op een gecontroleerde wijze de juiste applicaties pushen naar verschillende devices en hoe beheer je dat. Maar, wat als we verder kijken in de toekomst? En het niet meer bring your own device is maar bring your own workplace?

Microsoft heeft op dit gebied ambitieuze plannen en ik wil u graag meenemen voor een kijkje in de toekomst.

Windows 10 en Microsoft Intune
In oktober zal Microsoft waarschijnlijk de nieuwe Surface Pro 4 gaan onthullen met daarop het nieuwe besturingssysteem Windows 10. Het voordeel van Windows 10 is dat je overal hetzelfde besturingssysteem hebt, op je laptop, tablet en je telefoon. Het doel van Microsoft is dan ook om al je apparaten met elkaar verbonden te laten zijn. Ik ben van mening dat mensen zelf moeten kunnen kiezen wat zij als hun werkplek zien. Microsoft speelt hierop in met de combinatie van Windows 10 met Microsoft Intune. Hierdoor zal het straks mogelijk zijn om je ongeacht het apparaat dat je gebruikt te kunnen werken met de applicaties die jij open hebt staan. Zo is alles compatibel met elkaar en kan je dus echt werken waar en waarmee je maar wil. Als IT manager kun je alle apparaten voorzien van Windows 10 en deze centraal in Intune beheren. Dit betekent dus dat je laptops, tablets en smartphones in één MDM oplossing gaat beheren.

System Center
Veel bedrijven maken op dit moment gebruik van de System Center Suite om de werkplek te beheren. Vanuit de System Center Suite kan de IT manager bepalen welk apparaat toegang krijgt tot welke gegevens. Deze Suite is echter vrij zwaar en gecompliceerd om mee te werken waardoor er veel systeembeheerders nodig zijn om het werkbaar te houden. Daarnaast zijn de kosten om dit systeem on-premises draaiende te houden erg hoog. Naar mijn mening zullen de meeste bedrijven de System Center Suite binnen een paar jaar vervangen met Microsoft Intune. Intune is nu een add on op de System Center Suite, maar ik verwacht dat IT organisaties langzaam maar zeker over zullen stappen naar Intune. Intune is een cloud applicatie waarbij je betaalt per gebruiker en niet per device. Dit geeft duidelijkheid over de kosten. Daarnaast is het beheer van Intune veel minder intensief waardoor er minder systeembeheerders nodig zijn. Vooral bij bedrijven die een hoge omloopsnelheid hebben in hun apparaten of personeel is System Center Suite moeilijk bij te houden zonder specialisten. Microsoft Intune is dan een veel geschiktere optie.

Toekomst
De combinatie van Windows 10 en Intune belooft ons om van ‘bring your own device’ over te gaan naar ‘bring your own workplace’. Je gaat zelf bepalen waar je mee wil werken, je logt in bij Intune en jouw applicaties voor Windows 10 worden direct voor je geladen. De truc is dat gebruikers in een kwestie van minuten up-and-running zijn met een gloednieuw device dat ze zelf hebben aangeschaft. Al je devices worden met elkaar gesynchroniseerd en gaan naadloos samenwerken. De belofte die Microsoft hiermee doet is erg groot en de komende jaren zullen we dan ook gaan zien hoe dit uit gaat pakken. Ik ben er zelf van overtuigd dat Intune de nieuwe standaard gaat worden en dat bedrijven er verstandig aan doen eens kritisch te kijken naar hun huidige Mobile Device Management oplossing. Denk daarbij niet alleen aan morgen of dit jaar, maar ook aan de komende jaren waarbij de impact en het belang van de uitspraak van Microsoft 'Mobile First, Cloud First' steeds meer zichtbaar wordt.

Ik ben benieuwd hoe u hier als IT professional naar kijkt en hoor graag wat uw gedachten hierover zijn. U kunt mij bereiken door een e-mail te sturen.

Door: Wim van den Heijkant, Teamlead Identity & Access Management bij QS solutions

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!