Redactie - 03 mei 2019

Zo blijven SQL Server 2008-gebruikers gezond en veilig

Microsofts Extended Support voor SQL Server 2008 en SQL Server 2008 R2 loopt af op 9 juli 2019. Na die datum geen patches en periodieke security-updates meer. Hoog tijd dus om na te denken hoe uw klanten ook na die datum een gezond en veilig databaseleven kunnen leiden. Wat zijn de mogelijkheden voor SQL Server 2008-gebruikers?

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat uw klant als SQL Server 2008-gebruiker Microsoft trouw blijft en niet uitwijkt naar een of ander concurrerend product. Dan heeft hij globaal de keuze om zijn nieuwe SQL Server-functionaliteit wel of niet onder te brengen in de publieke cloud. Ook is er nog een soort ‘escape’. Drie opties dus. Dit zijn ze in het kort:

1. Migreren naar de cloud

Microsoft doet er alles aan om voor SQL Server-klanten de overstap naar Azure zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In die cloud van Microsoft kan uw klant kiezen voor Azure SQL Database of SQL Database Managed Instance. Een andere optie is om SQL Server 2017 te draaien in Azure Virtual Machines. Microsoft biedt daar nu drie jaar lang extra uitgebreide beveiligingsopties bij.

Azure SQL Database is, zoals de naam al aangeeft, een cloudgebaseerde database binnen het Microsoft Azure-platform. En SQL Database Managed Instance is een nieuwe SQL Database-service die in oktober 2018 definitief beschikbaar kwam. Microsoft biedt hiermee een compleet beheerde databasedienst – een zogeheten dbPaaS-oplossing (database Platform-as-a-Service).

Microsoft claimt dat een Managed Instance vrijwel volledig compatibel is met de on-premises uitvoering van SQL Server, terwijl migratie van on-premises workloads naar een Managed Instance gepaard gaat met relatief weinig wijzigingen in de betrokken databases en applicaties.

2. Upgraden on-premises

Een volledige migratie naar de cloud zal niet voor alle organisaties een optie zijn. Er kunnen goede redenen zijn om ten minste een deel van het SQL Server-databasepark on-premises te houden. Dat is dan ook optie 2. Microsoft adviseert bedrijven in dat geval hun on-premises deel te upgraden naar SQL Server 2017.

De beloning ligt voor de hand: in zo’n tien jaar tijd is de functionaliteit van SQL Server flink uitgebreid. Het zal bij sommige databasebeheerders niet de angst wegnemen dat een upgrade een gesmeerd lopende oplossing verstoort. Zij zullen dan ook ongetwijfeld met een scheef oog kijken naar optie 3: uitstel voor zolang als dat mogelijk is.

3. Aanschaffen Extended Security Updates

SQL Server is een uitermate belangrijk product voor Microsoft en de ‘installed base’ in Nederland is groot. Zo wees onder andere een peiling van marktonderzoeksbureau Computer Profile uit. In 2016 was Microsoft SQL Server in gebruik bij ruim twee derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met minimaal vijftig werknemers. Het was daarmee met afstand het meest voorkomende DBMS in ons land. Microsoft heeft er dus alle belang bij de migratie van SQL Server 2008/2008 R2 voor zijn klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daar hoort een fatsoenlijke uitsteloptie bij, en die is er ook.

Voor bedrijven die voor hun upgrades naar SQL Server 2017 of migratie naar Azure nog wat meer tijd nodig hebben, biedt Microsoft de mogelijkheid zogeheten Extended Security Updates aan te schaffen. Daarmee wordt uw klant nog maximaal drie jaar lang van de echt noodzakelijke security-updates voorzien. Microsoft presenteerde dit aanbod halverwege 2018 ter vervanging van Premium Assurance.

Als duwtje in de rug richting Azure biedt Microsoft deze optie zelfs kosteloos voor die bedrijven die als eerste stap richting cloud hun SQL Server 2008/2008 R2-workloads onderbrengen in Azure. Daarvoor in aanmerking komende klanten (een geldige Software Assurance-overeenkomst is onder meer een vereiste) kunnen daarbij via hun bestaande licenties de extra besparingen binnenhalen die het Azure-platform mogelijk maakt.

En Windows Server 2008/2008 R2?

De migratie naar een nieuw SQL Server-platform is een goede vingeroefening voor als u klanten heeft die gebruikmaken van Windows Server 2008/2008 R2. Want ook daarvoor nadert de ondersteuningsdeadline. Die end of support is aangekondigd voor 14 januari 2020. Dan is het goed om te weten dat alles wat hier is opgemerkt over het einde van de Extended Support voor SQL Server 2008/2008 R2 op een enkel detail na ook geldt voor Windows Server 2008/2008 R2.

David Oomen, Tech Data

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!