Redactie - 11 november 2020

Samen sterk in de regio

Samen sterk in de regio image

De digitale transitie van Nederlandse bedrijven is – ondanks, of juist door corona – in volle gang. Vrijwel iedere onderneming is bezig met digitalisering. Hoe ver ze daarmee zijn, verschilt natuurlijk per bedrijfstak en per individuele onderneming. Maar het is duidelijk dat in vrijwel alle sectoren van de Nederlandse economie digitale diensten, data en connectiviteit steeds meer centraal staan. Deze focus op data, onder impuls van 5G-, IoT, AI, edge computing, zal de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Daarbij maakt zeker de helft van de bedrijven nog gebruik van legacy systemen of toepassingen. De afhankelijkheid van dit soort verouderde systemen zorgt vaak voor een vertraging bij de transitie naar de cloud. Dit is een uitdaging voor CIO’s en IT-managers, die de opdracht hebben gekregen om de stap naar de cloud te maken. Als zij deze afhankelijkheid van legacy weten te doorbreken en erin slagen om de IT écht ‘business enabled’ te maken, hebben ze een belangrijke stap genomen die de basis vormt voor toekomstige groei en succes.

Dichtbij zakendoen

Voor bedrijven die worstelen met deze transitie, zijn er gelukkig veel partijen en partners die ze daarin op een goede manier kunnen ondersteunen. Ook wij spelen daarin een rol, samen met een omvangrijk ecosysteem van IT-partners. Daarbij zien wij telkens weer dat bedrijven het liefst zakendoen met partners uit dezelfde regio. Afgezien van het ‘ons kent ons’ idee dat altijd een rol speelt bij de samenwerking tussen verschillende partijen, biedt een partner uit dezelfde regio ook concrete voordelen. Men kent de lokale economische situatie en zakelijke uitdagingen. Regelgeving en procedures zijn bekend. Systemen en data staan niet alleen veilig, maar ook daadwerkelijk dichtbij. Daarnaast kennen verschillende partners uit dezelfde regio elkaar vaak van eerdere projecten. En aangezien er vaak meerdere partijen betrokken zijn bij omvangrijke IT-projecten zoals een transitie naar de cloud, kan zo’n partnerconstellatie een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van deze projecten.

Groeiende regionale rol

Als grootste regionale datacenterprovider merken we dat onze regionale rol groeit. Klanten vinden ons makkelijker en sneller in relatie tot hun digitale vraagstukken. Dat is ook niet zo vreemd, want het datacenter en vooral de connectiviteitsmogelijkheden die we daar bieden, vormen het digitale hart en zenuwstelsel van de IT-infrastructuur. Zonder betrouwbare en optimaal presterende IT-systemen en zonder snelle, schaalbare en flexibele verbindingen met en tussen vele verschillende partijen, komt de digitale onderneming niet op snelheid. Om te kunnen blijven voldoen aan deze essentiële voorzieningen en om klanten ook optimaal te ondersteunen bij innovatieve projecten rond bijvoorbeeld 5G, het IoT en AI, zoeken we voortdurend naar regionale partners. Dat gebeurt natuurlijk al volop in de belangrijkste economische groeiregio’s zoals Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven, maar ook in andere regio’s als Groningen.

Investeren in partnerships

Het groeiende belang van de regio zorgt voor een sterk groeiende vraag naar samenwerkingsverbanden van verschillende partijen in de buurt, die klanten op ieder aspect van hun digitale transformatie en de transitie naar de cloud ontzorgen. Dit soort partnerecosystemen heeft in mijn optiek de toekomst, omdat de partners elkaar ondersteunen en versterken. Natuurlijk vraagt zo’n partnership om investeren. Investeren in kennis, in het zoeken naar de beste partners om mee samen te werken en in het delen van kansen. Maar die investeringen betalen zich uiteindelijk terug in de vorm van nieuwe projecten en omzet, soms met klanten uit sectoren die voor partners individueel moeilijk te benaderen zijn. Daar zijn wij niet alleen van overtuigd, maar daar geven we ook invulling aan, door te blijven zoeken naar nieuwe regionale partners die ons ecosysteem versterken met hun kennis en expertise. Zoals meerdere verschillende componenten allemaal met elkaar integreren en samenwerken om één krachtige IT-infrastructuur te vormen, zo is de samenwerking van en met partners de formule voor het succes van dit ecosysteem.

Door: Rob Heemskerk, NorthC

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!