Witold Kepinski - 25 juli 2021

Data en AI komen samen

Data en AI komen samen image

Wat biedt de toekomst van Data en AI? Dat is het centrale thema dit jaar van deze Future of Business Technology - Leaders of Innovation, een speciale uitgave voor IT-beslissers en innovatie managers door Dutch IT-channel en Executive People. Op 7 oktober wordt tussen 16.00 en 20.30 uur het Future of Business Technology - Leaders of Innovation event in Pathe in Utrecht georganiseerd. IT-beslissers zijn daar welkom en kunnen zich gratis inschrijven.

Data en AI zorgen voor revolutie in de manier waarop dataspecialisten regels, beslissingen en voorspellingen uitvoeren. Het geeft een holistische kijk op alle datagegevens, waarbij er verbindingen kunnen worden gemaakt tussen belangrijke set gegevens.

De meeste organisaties realiseren zich, dat de gegevens die ze opslaan beter worden gebruikt in een combinatie van artificial intelligence (AI), machine learning (ML) en data. Deze combinatie geeft een beter inzicht in datagegevens, zeker ook in voorspellende zin: wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dit helpt managers bij het maken van de juiste datagestuurde beslissingen om zo hun organisatie toekomstbestendig te houden en verder te groeien. AI wordt daarbij steeds beter wanneer er meer data voor analyse worden ingevoerd. Dit helpt organisaties hun klanten een stuk beter te begrijpen

AI

De manier waarop we datagegevens analyseren verbetert dankzij slimme en snelle AI en ML toepassingen die inzichten geven die organisaties nodig hebben. Mensen spelen nog steeds een cruciale rol bij databeheer en analyse, maar processen die dagen of weken in beslag namen, komen dankzij AI in een ware stroomversnelling. Inzichten worden sneller verkregen en beslissingen kunnen dan ook sneller plaatsvinden. De combinatie van data en AI is daarnaast een cyclische relatie geworden. Het leidt niet alleen tot sneller en beter inzicht in datagegevens, maar ook tot nieuwe businesscases en, daaruit voortkomend, nieuwe methoden voor het analyseren van gegevens.

Infrastructuur

Er is een wederzijdse relatie tussen big data en AI: de laatste is sterk afhankelijk van de eerste voor succes, terwijl het organisaties ook helpt om het potentieel in hun datastores te ontsluiten op manieren die voorheen vrijwel onmogelijk waren. De koppeling van data en AI vraagt ook om moderne infrastructuur, gegevensvoorbereiding en governance toepassingen. Zo is er bij de combinatie van data en AI enerzijds een operationele analyselaag, die vooral voor managers relavant is, maar deze is anderzijds afhankelijk van een krachtige data storage laag, die door IT-professionals wordt beheerd.

Data Scientists

Komende jaren zal de combinatie van data en AI verder evolueren. Er ontstaan in de toekomst meer technieken om gegevens te analyseren voor realtime inzichten. Door de vraag naar Data en AI toepassingen zal de vraag naar dataprofessionals, business analytics specialisten en data scientists komende jaren eveneens toenemen. Bedrijven en overheden verbreden met slimme dataspecialisten de komende jaren hun data-analyses die afkomstig zijn uit onder andere notebooks, smartphones, edge, cloud en IoT omgevingen. Daar is goede business technologie voor nodig om uw organisatie ‘Data en AI ready’ te maken. Specifiek hierover vertellen diverse thought leaders in deze speciale uitgave met groot enthousiasme.

Lees de hele speciale uitgave van de 2021 editie van de Future of Business Technology - Leaders of Innovation.

Schrijf u gratis in voor het Future of Business technology - Leaders of Innovation event in Utrecht op 7 oktober 2021.

Door: Witold Kepinski, Director Content en Editor in Chief Dutch IT-channel & Executive People

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!