Redactie - 11 augustus 2021

Transformeer je IT-infrastructuur met SDS tot een business enabler

Transformeer je IT-infrastructuur met SDS tot een business enabler image

Als CIO of CTO bevind je je in de strategische positie om de richting van jouw organisatie vorm te geven. Dit doe je onder andere met de juiste technologie en processen die het bedrijf helpen groeien. Software-defined storage (SDS)-oplossingen vormen al jaren een hoeksteen voor het succes van belangrijke IT-initiatieven zoals digitale transformatie, modernisering van datacenters, hybride cloud, hyperconvergentie, big data en web scale-IT. Hoe kan SDS je helpen om van je IT-infrastructuur een business enabler te maken?

1. Meer uit je huidige storage-investeringen halen

Heeft je organisatie te maken met een beperkt budget, dan is het belangrijk dat elke investering maximaal rendement oplevert. Met SDS kun je profiteren van bestaande investeringen in datacenters en maximaliseer je hun waarde voordat er meer hardware ingekocht wordt. Dit leidt uiteindelijk tot lagere storage-kosten.

Wanneer je een SDS-oplossing implementeert in het datacenter, bundelt deze uitgesplitste storage-resources van verschillende merken en modellen storage-apparatuur. Naast verschillende high-end dataservices voor storage-resources stelt dit jouw team in staat om de capaciteitsvoorziening vanaf een centrale locatie te beheren. Met SDS kun je bovendien tot elke laatste GB aan opslagruimte benutten die op je huidige apparaten beschikbaar is. Dit kan door de belasting gelijkmatig te verdelen en de capaciteit te optimaliseren, voordat een tekort aan opslagruimte op het premium account zich aandient en er de noodzaak is om op te schalen.

2. Naadloos nieuwe technologieën integreren

Wanneer je je datacenter uitbreidt, je storage-apparatuur vernieuwt of gebruikmaakt van nieuwe soorten storage, bestaat de mogelijkheid dat de bedrijfsactiviteiten worden verstoord en de beschikbaarheid van applicaties wordt beïnvloed.

Een SDS-oplossing in het datapad – geplaatst tussen de applicatie en de fysieke storage – zorgt ervoor dat een applicatie niet meer afhankelijk is van de fysiek aangesloten storage-hardware. IT-medewerkers kunnen SDS gebruiken om gegevens naadloos tussen storage-apparaten te migreren, zonder dat de applicatie ‘zich realiseert’ waar deze zijn gegevens opslaat. Logische verbindingen vervangen in feite de fysieke verbindingen. De apps hoeven tenslotte niet te weten wat er onder de motorkap gebeurt. Zonder de bedrijfscontinuïteit te verstoren, kun je op die manier nieuwe technologieën in de infrastructuur integreren of deze zelfs opnieuw opbouwen.

3. De touwtjes in handen houden bij de onderhandelingen voor de aankoop van nieuwe hardware

Organisaties geven om een aantal redenen vaak meer geld uit voor hun storage-hardware dan ze eigenlijk nodig hebben. Ten eerste kan van hen worden verlangd dat ze de datadiensten van een bepaalde leverancier blijven gebruiken en worden ze dus gedwongen om dit bij hen in te kopen. Daarnaast kan het zijn dat een organisatie er niet in geslaagd is om een kosteneffectieve keuze te vinden die naadloos werkt met hun huidige hardware. Gezien het comfort dat ze ervaren bij de bestaande infrastructuur, kopen ze vaak herhaaldelijk bij dezelfde aanbieder. Dit is niet per definitie slecht. Maar als er aantrekkelijk geprijsde alternatieven zijn, moeten organisaties deze kunnen overwegen en/of met hun leverancier kunnen onderhandelen om een betere deal te krijgen.
Omdat SDS-oplossingen de storagelaag virtualiseren, ben je enorm flexibel om storage aan de infrastructuur toe te voegen. Dankzij de keuzevrijheid om het storage-apparaat (merk, model, fabrikant) te selecteren dat je nodig hebt, heb je een betere onderhandelingspositie ten opzichte van je hardwareleveranciers.

4. Taken eenvoudig automatiseren

Het verminderen van handmatige storage-taken, zoals het inspecteren van elk apparaat op capaciteitsgebruik en beschikbaarheid, het migreren van gegevens van premium naar secundaire storage en het handmatig repliceren van gegevens van de ene website naar de andere, bespaart je IT-personeel veel tijd en moeite. SDS-oplossingen bieden mogelijkheden om veel taken te automatiseren, waaronder storage pooling, gegevensplaatsing op storage-systemen (inclusief de cloud) op basis van bedrijfsdoelstellingen, taakverdeling, synchrone spiegeling, asynchrone replicatie, snapshots, deduplicatie, compressie en meer. Kortom, de operationele efficiëntie van IT verbetert aanzienlijk.

5. Je datacenter toekomstbestendig maken

Als beslisser moet je in staat zijn om de IT-infrastructuur te plannen en voor te bereiden op toekomstige groei of veranderende bedrijfsbehoeften. Om te voorkomen dat er te weinig storage is of dat deze wordt tegengewerkt door toenemende werklast. Met behulp van AI-gestuurde analyses en inzichten stelt SDS IT-teams in staat om I/O-trends en storage usage patterns te begrijpen en te voorspellen wanneer apparaten zonder capaciteit komen te zitten. Dit zorgt ervoor dat je proactief kunt zijn en jezelf kunt voorbereiden op het op- of afschalen en het preventief oplossen van problemen die van invloed kunnen zijn op de storage-prestaties.

Door: Ekrem Koç, Sales Director Benelux van DataCore Software

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!