Hoe gebruik je Apple TV in grote omgevingen?
Het lijkt een niet te stoppen trend. Waar consumer devices eerder alleen nog maar thuis werden gebruikt, worden ze de laatste jaren steeds meer op de werkvloer gespot. Zo ook bij het gebruik van Apple’s Apple TV.
Een handig device waarvan oorspronkelijk het idee was dat je vanuit je luie stoel, vanaf je Apple iEverything device content kan streamen naar je televisie. Een ontzettend handige oplossing met een erg hoog gadgetgehalte.
Gebruik van Apple TV’s door breder publiek
Sinds enige jaren zien we deze Apple TV’s ook steeds meer verschijnen buiten hun natuurlijke habitat. Klaslokalen, hotelkamers, ziekenhuizen, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel één of meer Apple TV te vinden.
Eenmaal gewend aan de handigheid en bruikbaarheid van dit kleine device, worden rigoreuze beslissingen genomen. ‘We voorzien alle klaslokalen van Apple TV’s’, of: ‘In elke hotelkamer moet een gast vanaf zijn iOS apparaat kunnen streamen naar de aanwezige Televisie’. En zo worden tientallen, zo niet honderden Apple TV’s aangeschaft en aangesloten op de bestaande netwerkinfrastructuur. Nu blijkt dat deze methode enkele nadelen heeft die het gebruik van deze Apple TV’s een stuk minder prettig maakt, waaronder:
Er verschijnt een enorme lijst van Apple TV’s op de iOS devices. Dit maakt het zoeken naar de Apple TV in de ruimte waar je daadwerkelijk aanwezig bent een stuk lastiger
Alle Apple TV’s brullen (broadcasten) hun bonjourservices over het netwerk. (IK BEN EEN APPLETV, DIT KAN IK EN DIT IS MIJN IPADRES!!!). Dit leidt tot overbodig veel ‘herrie’ in je netwerk wat zeer nadelig kan zijn voor de performance
Een gevolg van bovenstaande punten kan zijn dat de eindgebruiker zich hier zo aan ergert, dat hij het gebruik er van niet meer van toegevoegde waarde vindt. Hij stopt met het gebruiken van de Apple TV’s. En daar zit je dan, met je 180 Apple TV’s.
De oplossing
Nu heeft Apple dit ook gezien, en speciaal voor dit soort gebruik een nieuwe methode in het leven geroepen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bluetooth en (uiteraard) Wi-Fi. Het werkt als volgt:
De Apple TV’s zenden via bluetooth een zogenoemde beacon uit
Deze bluetooth beacon bevat het IP-adres waarmee de Apple TV op het netwerk te vinden is, en welke Bonjour services beschikbaar zijn (bijvoorbeeld AirPlay)
Een iPad (bijvoorbeeld) ontvangt deze beacons, mits binnen bluetooth bereik van de Apple TV
De iPad pollt via het Wi-Fi netwerk het adres van de Apple TV die hij via de beacon verkregen heeft om te zien of hij de Apple TV kan bereiken
Wanneer dit zo is en de AirPlay service is beschikbaar, verschijnt de AppleTV in het lijstje van van de iPad en kan de gebruiker kiezen om met deze Apple TV te verbinden
Om de oplossing in te voeren en het ‘gebrul’ in het netwerk te voorkomen moet er nog wel wat gebeuren. De Apple TV’s blijven immers broadcasten in het netwerk en zodoende blijven de iOS devices alle Apple TV’s zien. Om dit op te lossen, plaats je alle Apple TV’s in een apart VLAN, en zorg je er voor dat er routes naar dit VLAN aanwezig zijn vanaf het Wi-Fi netwerk waar de iOS devices op verbonden zijn. Het broadcastverkeer van de Apple TV’s kan immers niet gerouteerd worden naar de andere VLAN’s en blijft daarmee binnen het Apple TV VLAN. De iOS devices hebben dit verkeer niet meer nodig om te weten hoe ze de Apple TV kunnen bereiken, want die informatie hebben ze al via de bluetooth beacon verkregen.
Wat hebben we hiermee bereikt?
Een opgeruimde lijst AppleTVs in het iOS device; alleen de AppleTV’s die binnen bluetoothbereik van het iOS device zijn worden getoond
Het broadcastverkeer van de AppleTV’s blijft binnen een VLAN en vervuilt de rest van het netwerk niet. Hiermee kan het de performance van het netwerk niet beïnvloeden
Moeten mijn iOS devices en AppleTV’s nog ergens aan voldoen?
Om gebruik te kunnen maken van de bluetooth-beacon oplossing, moet het iOS device voorzien zijn van iOS versie 7.1. Daarnaast moet de AppleTV van de derde generatie zijn en voorzien zijn van softwareversie 6.1.
Het netwerk moet VLAN capable zijn en er moet een mogelijkheid zijn om te kunnen routeren tussen deze VLAN’s.
Ik snap er helemaal niets van of ik krijg de configuratie niet voor elkaar
Ik heb geprobeerd de werking en randvoorwaarden duidelijk uit te leggen, maar begrijp dat het allemaal nog een beetje als abracadabra kan overkomen. Als ik iets kan toelichten, of je als hulp kunt gebruiken bij de configuratie van dit geheel, neem dan contact met mij op:
Auteur: Sjoerd de Jong | Security Consultant | Lantech BV
Email: sdjong@lantech.nl
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/sjoerddejong