Redactie - 12 januari 2017

Design Thinking over de route van de aardappel

Design Thinking over de route van de aardappel image

Het partnerlandschap van SAP is zeer divers. Die verscheidenheid aan partners biedt ongekende kansen op het gebied van samenwerking en innovatie. Een geniaal idee ontstaat meestal niet door één creatief brein, maar door inspiratie van buitenaf en samenwerking. We zetten bij SAP dan ook al jaren in op Design Thinking als methode om innovatieve ideeën te genereren. SAP partners The Next View en Goldfish-ICT lopen hierin voorop. In dit blog lees je meer over een van hun prachtige voorbeelden van innovatieve successen dankzij samenwerking en Design Thinking.

Design Thinking draait om het oplossen van complexe uitdagingen door creatieve ideeën te bedenken vanuit co-creatie. Ik heb zelf ervaren hoe krachtig de methodiek kan zijn, als je Design Thinking op de juiste manier toepast.

Design Thinking Center

Om samen nieuwe ideeën te genereren is een fysieke, inspirerende locatie van grote waarde. SAP ontwikkelde daarvoor het multidisciplinaire concept AppHaus. In Palo Alto (VS), Heidelberg (Duitsland) en zelfs in het Koreaanse Seongnam komen IT-professionals, studenten en managers samen om nieuwe concepten te bedenken. In het Apphaus kan al het interieur verplaatst worden en zijn materialen zoals interactieve smartboards, kleurstiften en zelfs Lego beschikbaar om inspiratie mee op te doen. 

Het Design Thinking Center in Amsterdam is ontwikkeld in dezelfde stijl als het AppHaus. In deze unieke, inspirerende ruimte komen klanten samen met experts van The Next View tot nieuwe ideeën. The Next View helpt organisaties met gebruiksvriendelijke oplossingen op basis van SAP software en gelooft sterk in het idee van Design Thinking. In plaats van het bedenken van (technische) oplossingen gaat het er bij Design Thinking om jezelf in te leven in het probleem en de wensen die de klant écht heeft. Samenwerken met het Design Thinking Center in Amsterdam was daarom een logische stap voor de SAP partner. Onlangs is het Design Thinking Center Amsterdam officieel lid geworden van het SAP AppHaus Network.

Aardappels telen

De prijswinnende IT-strategie voor aardappelteler Landjuweel vind ik een prachtig voorbeeld van de kracht van het Design Thinking Center. De groothandel wast, sorteert, verpakt en transporteert aardappelen voor retailers in binnen- en buitenland. Voorraad en transport moeten daarom perfect op elkaar afgestemd zijn.

De supply chain van Landjuweel voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Interne processen waren niet optimaal op elkaar afgestemd. Het ontbrak hierdoor aan inzicht in de kostprijs van producten of de marge van de klant. Het bedrijf was daarom op zoek naar een IT-oplossing om het proces van het product beter te traceren. Van het telen van de aardappel, tot het moment dat de consument het op zijn bord heeft liggen.

Landjuweel schakelde Goldfish-ICT in als erkend adviesbureau op het gebied van Food & Agro. In acht maanden implementeerde Goldfish-ICT een gecertificeerde industrie-oplossing voor Landjuweel. The Next View werd ingeschakeld als partner met kennis van Design Thinking. De drie bedrijven maakten dankbaar gebruik van het Design Thinking Center om een concept voor verbetering van het track & trace proces op te zetten. Met de ideeën van Landjuweel als uitgangspunt werden in een aantal sessies de technische en visuele aspecten uitgewerkt.

Waar komt de aardappel vandaan?

Bijzonder vond ik dat tijdens de Design Thinking-sessies de mens centraal stond. Het nieuwe IT-landschap van Landjuweel is ingericht op transparantie voor zowel klanten als personeel. Werknemers hebben beter inzicht in bedrijfsprocessen door realtime applicaties, die op elkaar zijn afgestemd. De efficiency tussen de diverse afdelingen is daardoor sterk verbeterd. En ook voor klanten kwamen de Designers tot een creatieve oplossing. De consument kan daarom binnenkort in de winkel de herkomst van een aardappel opvragen door een QR-code te scannen.

Hoewel de sessies slechts enkele dagen duurden, was het Design Thinking Center de creatieve bron van een inspirerende samenwerking. Als kers op de taart werd de geslaagde implementatie van het innovatieve IT-landschap in september beloond met een bronzen SAP Quality Award.

Door: Raimond van het Reve, Director General Business & Partner Ecosystem bij SAP Nederland

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!