Redactie - 04 augustus 2017

Een VPS biedt kansen voor startende ondernemers

Het zoeken naar goede hosting is één van de grootste uitdagingen waar startende ondernemers mee te maken krijgen. Het aanbod is gigantisch en er zijn diverse termen waar je al snel tegenaan zult lopen, zoals bijvoorbeeld ‘webhosting’ en ‘VPS hosting’. Het is daarom belangrijk om je te oriënteren op een betrouwbaar online (hosting) platform. Niets is namelijk zo vervelend als tegen limitaties aanlopen wanneer het bijvoorbeeld gaat om het draaien van een webshop.

Goede hosting wordt steeds belangrijker

Een groot deel van alle bedrijven heeft een belangrijke aanwezigheid op het internet. Zij hebben hun eigen website, zijn actief op sociale media en ondersteunen hun klanten via het internet. Hoewel zij hiermee laten dat een online aanwezigheid zeer waardevol kan zijn, vergeten zij soms toch dat het kiezen van goede hosting voor hun website(s) net zo belangrijk is.

Als een bedrijf niet goed nadenkt over de hosting kan dit onwenselijke gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de gevolgen die een verkeerde keuze met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan:

Storingen

Als je een hostingprovider hebt gekozen die zijn zaken niet op orde heeft kan dit resulteren in downtime voor de website door een storing op het hostingplatform. Dit kan natuurlijk bij iedere provider voorkomen, zelfs bij partijen die net zo groot zijn als Amazon. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de reputatie van een provider. Zeker omdat dit resulteert in een verlies van inkomsten, doordat klanten geen bestellingen in jouw digitale winkel meer kunnen plaatsen. Hoe groter de website, des te hoger de schade bij een eventuele storing.

Veiligheidsproblemen

Als een hostingprovider geen goede infrastructuur heeft wordt de kans op een digitale aanval hierdoor vanzelfsprekend groter. De daadwerkelijke veiligheid van providers kan natuurlijk moeilijk ingeschat worden. Het is daarom van belang om te controleren hoe zij met een eventuele hack omgaan. Check ook of de provider ISO 9001 & 27001 gecertificeerd is. Dit geeft namelijk aan of zij stappen hebben ondernomen op het gebied van veiligheid en overwegingen die moeten worden genomen in het geval van een technische complicatie.

Vindbaarheid

Een belangrijk doel voor ieder bedrijf is om goed vindbaar te zijn, bijvoorbeeld in zoekmachines als Google en Bing. Als een website regelmatig offline is kan dit leiden tot verslechterde vindbaarheid. Zeker op het moment dat een indexeringsbot van een zoekmachine langskomt, is het cruciaal om bereikbaar te zijn. Hiermee loop je automatisch potentiële klanten mis.

Wat is een VPS en waarom is deze het overwegen waard?

Je begrijpt na het lezen van de bovenstaande punten dat het belangrijk is om goed na te denken over de hosting van jouw website. Hiermee wordt de kans op eventuele downtime of andere technische complicaties zo klein mogelijk gemaakt. Op deze manier kun jij je richten op wat er echt toe doet, namelijk het opzetten van jouw bedrijf.

Het kiezen voor de juiste vorm van hosting is echter verre van eenvoudig. Bij iedere hostingsvorm zijn specifieke limitaties aanwezig, maar bij geen komen deze zo helder naar voren als bij shared hosting. Met deze dienst beslist de provider namelijk welke configuratie er op de hostingomgeving draait. Zo kun je al snel tegen een verouderde PHP-versie aanlopen of ontbreken specifieke applicaties die jouw website nodig heeft. Ook de opslagruimte en hoeveelheid beschikbaar RAM-geheugen zijn essentieel op het moment dat er aanvullende producten aan de catalogus worden toegevoegd en meer verkeer naar de website komt. Hiertegenover staat dat je een shared hosting pakket niet handmatig hoeft te configureren en je vrijwel direct een website kunt plaatsen, maar hiermee wordt wel een hoop flexibiliteit ingeleverd.

Ben jij een startende ondernemer die veel flexibiliteit nodig heeft als het om hosting gaat, dan is de keuze voor een VPS er één om over na te denken. Een VPS kan namelijk volledig naar eigen wens worden ingericht. Zo is de overstap naar PHP 7 ineens mogelijk en kan er meteen voor de nieuwste versie van bijvoorbeeld MySQL worden gekozen. Dit alles kan vervolgens beheerd worden met een beheerpaneel als Plesk, DirectAdmin of cPanel. Dat klinkt natuurlijk ontzettend interessant, maar wat is een VPS nu eigenlijk? En nog belangrijk, waarom zou het een uitstekende start voor je nieuwe webshop kunnen betekenen?

Wat is een VPS?

Een VPS, wat staat voor ‘Virtual Private Server’, is een virtuele server d.m.v. krachtige virtualisatiesoftware op een fysieke server wordt gedraaid. Deze fysieke server wordt als het ware in kleinere virtuele servers opgedeeld. Deze virtuele servers hebben vervolgens een specifieke hoeveelheid rekenkracht, geheugen, opslag en bandbreedte van de fysieke server gekregen. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van het pakket dat bij de provider is gekocht. Veel providers bieden de mogelijkheid om de VPS verder uit te breiden met aanvullende systeembronnen. Zo blijft er altijd ruimte over voor verdere groei. Dat is wel zo handig als de populariteit van jouw bedrijf toeneemt.

Met een eigen VPS ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud. Dit kan vanzelfsprekend een flinke technische uitdaging betekenen op het moment dat hier weinig tot geen ervaring mee is. Daarom is het zeker niet onbelangrijk om na te denken over je capaciteiten op dit gebied. Soms is een gespecialiseerde serverbeheerder de beste optie, welke uiteraard wel de nodige extra kosten met zich meebrengt. Mocht je het toch zover kunnen krijgen dat je een goed-werkende en stabiele VPS in handen hebt, dan zijn de mogelijkheden voor jouw online ambitie bijna oneindig.

Voordelen van een VPS ten opzichte van shared hosting

Het beheren van een eigen VPS kan een hoop voordelen met zich meebrengen ten opzichte van shared hosting. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Volledige Controle

Met een eigen VPS heb jij ‘root’-rechten. Jij bepaalt dus welke software er draait en wat jouw klanten met hun hostingpakket op de VPS kunnen doen. Vaak zijn shared hosting omgevingen bij providers geoptimaliseerd voor stabiliteit en veiligheid, met als gevolg dat sommige populaire softwarepakketten niet worden ondersteund wegens veiligheidsoverwegingen. Dit probleem heb je met een eigen virtuele server uiteraard niet. Dit betekent in principe dat je iedere applicatie volledig naar hartenlust kunt gebruiken.

Betere Stabiliteit

Het is zeker niet onbekend dat websites op een shared hosting omgeving weleens lastig bereikbaar kunnen zijn. Doordat een shared hosting omgeving een gedeeld platform is voor alle klanten die van de betreffende server gebruik maken, kan het voorkomen dat een website van iemand anders zoveel systeembronnen gebruikt dat jij hier hinder van ondervindt. Omdat andere gebruikers het probleem bij de buurman niet kunnen verhelpen zijn zij volledig afhankelijk van de snelheid en expertise van de provider. Een eigen VPS heeft echter een vaste hoeveelheid systeembronnen en is hierdoor een stuk minder vatbaar voor problemen bij de buren.

Hogere Snelheid

Omdat er een vaste hoeveelheid systeembronnen beschikbaar worden gesteld aan de VPS kunnen websites die hierop draaien optimaal blijven functioneren. Als een andere klant van de provider zich misdraagt, zullen de effecten voor jouw VPS onder normale omstandigheden nihil zijn. Ook crashende servers van anderen zullen op jouw VPS geen effect hebben. De fysieke server heeft hier namelijk geen last van, het is juist een virtuele server die onderuit gaat.

Relatief Lagere Prijs

Terwijl met shared hosting per domeinnaam een hostingpakket moet worden gekocht kan één VPS de websites van meerdere domeinnamen hosten. Op deze manier kunnen meerdere websites zeer kostenefficiënt worden gehost. Mocht je binnenkort een piek aan bezoekers verwachten en denk je dat het geheugen hierdoor wel een upgrade kan gebruiken, kan een VPS vaak met een enkele knop worden uitgebreid. Zo heb je altijd de flexibiliteit om alles soepel te laten draaien en de koers bij te stellen waar dat nodig is.

Een VPS is uitstekende keuze voor startende e-commerce ondernemers

Als startende ondernemer is het belangrijk om te kiezen voor betrouwbare hosting. Het kiezen voor een eigen VPS is in dit geval zeker het overwegen waard. Niemand wil natuurlijk teveel uitgeven, maar het is nóg vervelender om tegen limitaties aan te lopen als het om de hostingomgeving van jouw bedrijf gaat. Zeker als hierna een servermigratie door de provider ook nog de bijkomende hoofdpijn kan opleveren. Zorg daarom dat je goed voorbereid een dienst bestelt dat volledig aansluit op jouw wensen en persoonlijke verwachting, maar ook dat de technische kennis aanwezig is om deze keuze te kunnen ondersteunen. Vraag gerust je hostingprovider wat zij voor jou kunnen betekenen op het gebied van VPS hosting.

Als je eenmaal voor een VPS hebt gekozen is de kans groot dat je nooit meer over een shared hosting pakket na zult denken. De vrijheid en flexibiliteit die een eigen server met zich meebrengt zijn voor vele starters dé reden om hierop over te stappen. Vaak kun je deze in combinatie met een controlepaneel zoals Plesk of DirectAdmin bestellen, waarmee het beweren van websites een heel stuk eenvoudiger gaat. Tot slot ben je natuurlijk niet gelimiteerd aan alleen webhosting, maar kun je zelf bepalen wat je hierop draait, zoals bijvoorbeeld remote back-uppen of een VPN. In andere woorden: de mogelijkheden zijn oneindig!

 

Door: Blogger Jeffrey van Leeuwen, Content specialist bij Argeweb

Lenovo Channel Campagne vierkant Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!