Redactie - 21 maart 2019

Luisteren naar de trends in netwerkaudio

Netwerkaudio is trending. De meest recente technologische ontwikkelingen bieden veel nieuwe mogelijkheden voor de integratie van audio in netwerksystemen. Op Integrated Systems Europe (ISE), dat vorige maand plaatsvond in Amsterdam, maakten we kennis met de nieuwste trends en de verschillende interessante toepassingen en functies op het gebied van netwerkaudio.

Beeld en geluid

Audio is een logische en kostenefficiënte aanvulling op een videobewakingssysteem. Omdat Axis vooral bekend is in de wereld van camera’s, waren de bezoekers van ISE toch enigszins verbaasd om alleen maar audio-oplossingen op de stand te zien. Maar als u kijkt naar het hoofddoel van bewakingscamera's - het registreren van wat er in een omgeving gebeurt - is de koppeling met netwerkaudio heel logisch. In plaats van het passief kijken naar wat er zich afspeelt, stelt de toevoeging van audio gebruikers in staat ook te luisteren naar en te spreken met mensen die in beeld zijn. Dit maakt de beveiligingsoplossing een stuk effectiever.

Het toevoegen van netwerkaudio aan een videobewakingsoplossing kan helpen om ongewenste activiteiten te voorkomen en resulteert in minder inzet van beveiligers of zelfs de politie. Een luidspreker die is aangesloten op een alarmsysteem kan bijvoorbeeld automatisch een audiobericht afspelen. Ook kan een operator zich op afstand richten tot een potentiële indringer, bijvoorbeeld door een 'verdacht persoon met de rode jas' vriendelijk te verzoeken het terrein te verlaten. In vergelijking met een traditionele sirene is een gesproken boodschap een veel effectiever afschrikmiddel.

Publieke mededelingen en eenvoudig zonebeheer

Verschillende openbare instellingen bezochten de ISE, waaronder scholen en universiteiten. Velen geven aan te kampen met dezelfde uitdaging: audiozone-management. In de meest ideale situatie zou ieder klaslokaal een eigen zone zijn, maar door de verouderde technologie is dit vrij moeilijk te realiseren. Om op die schaal aparte zones te creëren, zijn vele verbindingen en technische onderdelen nodig, nog los van het gecompliceerde ontwerp en bijbehorende instellingen. Erg kostbaar wanneer u gebruikmaakt van analoge systemen.

Met netwerkaudio heeft iedere luidspreker zijn eigen IP-adres en kan het individueel via het netwerk worden geadresseerd. Door Power over Ethernet-technologie (PoE) is slechts één standaard netwerkkabel nodig om een luidspreker te voorzien van voeding en aan te sluiten op de bestaande netwerkinfrastructuur. Een luidspreker kan afzonderlijk worden geselecteerd of worden toegevoegd aan of verwijderd uit meerdere groepen, eenvoudig te regelen via een centraal dashboard met een 'drag-and-drop' interface. Dit maakt het mogelijk om audio, zoals live of geplande mededelingen, in te plannen en af te laten spelen door vooraf geselecteerde luidsprekers. Handig, bijvoorbeeld wanneer een mededeling van een schooldirecteur alleen relevant is voor leerlingen van bepaalde klassen.

Naast het mogelijk maken van meer gerichte mededelingen, vereenvoudigt het gebruik van netwerkaudio ook het onderhoud en beheer van aanwezige audiosystemen. Alle audio-apparaten kunnen centraal op het netwerk worden beheerd, waardoor eventuele problemen snel kunnen worden opgespoord, maar ook de volumeregeling centraal kan worden beheerd.

Een dergelijke audio-oplossing is dan ook ideaal voor de onderwijssector, waar budgetten vaak beperkt zijn. Het is kostenefficiënt en eenvoudig op te schalen bij veranderende behoeften.

Hoge geluidskwaliteit

Een ander aspect van audio waarin veel mensen geïnteresseerd zijn, is de kwaliteit van het geluid dat wordt geproduceerd door netwerkluidsprekers. Dit geldt vooral voor de horeca en retail, waar klantervaring een topprioriteit is. Interessant genoeg waren veel oplossingen op de ISE gericht op luidsprekers van hoge kwaliteit, die geluid van hoge kwaliteit produceren via de speakercomponenten. De audio is in dat geval afkomstig van een rack, waar het geluid wordt geproduceerd en vervolgens via een kabel naar een analoge luidspreker (weliswaar van hoge kwaliteit) wordt gestuurd.

Een nieuwe manier om audio van hoge kwaliteit te leveren, met name over lange afstanden, is door het audiosignaal volledig digitaal via het netwerk naar de luidspreker te sturen. Elke netwerkluidspreker bevat een digitale signaalprocessor, waarbij het signaal wordt bewerkt door een geavanceerde equalizer met filters en compressietechnieken. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een duidelijker stemgeluid en garandeert muziek van de hoogste geluidskwaliteit. Omdat u niet afhankelijk bent van traditionele kabels, kunnen audiogegevens lange afstanden afleggen met behoud van geluidskwaliteit, waar de luidspreker zich ook bevindt.

Dit is ideaal voor de retail, bijvoorbeeld wanneer winkels verspreid over het land - of meerdere landen - toch allemaal dezelfde muziek kunnen afspelen. Het betekent dat het hoofdkantoor alle achtergrondmuziek centraal kan bedienen, in de wetenschap dat in geen enkele winkel wordt ingeleverd op audiokwaliteit (en dus klantervaring).

Wat is échte netwerkaudio?

Een ander belangrijk thema op de ISE bleek de vormfactor van audio-oplossingen, oftewel de verschillende functionaliteiten die luidsprekers aantrekkelijker kunnen maken voor specifieke doelgroepen en hun gebruikswensen. Hoewel veel van deze oplossingen beweren netwerkaudio-mogelijkheden te bieden, blijken deze luidsprekers in feite simpele terminals te zijn, die digitale audio afspelen, afkomstig van en verwerkt vanuit een rack.

Er is een nieuwe oplossing nodig om échte, intelligente netwerkaudio naar deze luidsprekers te brengen. Om de slimme audio-mogelijkheden voor eindgebruikers te vergroten, zonder nieuwe investeringen te doen of oudere luidsprekers af te danken. Om die reden heeft Axis een nieuwe audio-oplossing onthuld: de AXIS C8210 Audio Amplifier. Kort samengevat transformeert dit kleine apparaatje iedere passieve luidspreker in een luidspreker voor netwerkaudio en biedt het gebruikers de mogelijkheid om luidsprekers van hun keuze te gebruiken, ongeacht kleur, merk of vormfactor.

Door: Silke Stumvoll van Axis

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!