Redactie - 18 november 2022

SAP Build: wat zit er onder de motorkap?

SAP Build: wat zit er onder de motorkap? image

SAP heeft zijn nieuwe low-code portfolio SAP Build gelanceerd. Als een belangrijk onderdeel van SAP Business Technology Platform (SAP BTP), stelt SAP Build zakelijke gebruikers in staat om eenvoudig bedrijfsapplicaties te creëren en uit te breiden, vervelende processen te automatiseren en boeiende bedrijfssites te ontwerpen. Jürgen Mueller, Executive Board of SAP SE, gaat in deze blog verder in op de SAP Build-aankondiging en belicht de kracht van dit low-code platform.

Met dit nieuwe low-code aanbod evolueren we onze strategie van visuele prototyping - bij veel klanten bekend als Build.me - naar het volledig visueel ontwerpen, implementeren en uitvoeren van enterprise-grade applicaties. Lessen van Build.me rond projectideevorming en -ontdekking worden gebruikt voor het nieuwe SAP Build-aanbod.

De wereldwijde markt voor low-code tools is het afgelopen jaar met bijna 23% gestegen en tegenwoordig bouwt of past 41% van de niet-IT-medewerkers applicaties aan, volgens GartnerDus als het in de branche algemeen wordt aanvaard dat low-code-platforms bedrijfstransformaties zullen helpen versnellen, is het voor velen onduidelijk wat er met visuele ontwikkeling kan worden bereikt.

Laten we eens dieper ingaan op de mogelijkheden van SAP Build en hoe deze SAP-klanten helpen om snel nieuwe, innovatieve oplossingen te leveren.

Uniforme ontwikkelaarservaring

SAP Build biedt een uniforme ervaring voor gebruikers van alle vaardigheidsniveaus. Ze kunnen samenwerken aan het maken van applicaties, het automatiseren van processen en het implementeren van bedrijfssites door gebruik te maken van visuele tools en een uitgebreide set services en kant-en-klare content.

SAP Build-gebruikers kunnen herbruikbare artefacten zoals gebruikerservaringscomponenten (UX), workflows, automatiseringen, datamodellen en bedrijfslogica delen met teamleden en tussen projecten. Als het gaat om toegang tot bedrijfsgegevens uit andere systemen, kunnen ontwikkelaars API's inkapselen als vereenvoudigde service-interfaces, zogenaamde "actieprojecten", en deze beschikbaar maken in de SAP Build-bibliotheek.

Van daaruit kunnen niet-technische gebruikers ze gebruiken zonder de onderliggende complexiteit van API's aan te hoeven, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan de IT-beveiligingsvereisten. Evenzo kunnen burgerontwikkelaars SAP Build-oplossingen gebruiken om toegang te krijgen tot artefacten, zoals datamodellen, die zijn gemaakt in onze professionele geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) SAP Business Application Studio.

Dit alles vergemakkelijkt het creëren van composable en geavanceerde applicaties enorm door gebruik te maken van de vaardigheden, expertise en middelen van fusieteams.

Laten we eens nader bekijken wat er kan worden bereikt in SAP Build.

SAP Build-apps

De zakelijke gebruikers van vandaag zijn algemeen gewend aan moderne, snelle en responsieve gebruikersinterfaces. Met SAP Build Apps, de evolutie van SAP AppGyver, kunnen we zowel mobiele als webapplicaties leveren met een pixel-perfect ontwerp met behulp van de drag-and-drop-functionaliteit en een rijke componentenbibliotheek. Zakelijke gebruikers creëren visueel bedrijfslogica en bouwen prachtige gebruikersinterfaces zonder codering.

Maar er is meer: met SAP Build Apps 'cloudfuncties' introduceren we een manier om visueel een in de cloud geïmplementeerde back-end voor uw applicatie te creëren. Deze nieuwe cloudfuncties bieden een manier om aangepaste bedrijfslogica te definiëren en uit te voeren en persistentie en integraties in de cloud te beheren, zonder dat onderliggende berekeningen nodig zijn. Met SAP Build Apps en de mogelijkheden voor cloudfuncties kan nu iedereen een full-stack cloudontwikkelaar worden.

De mogelijkheid voor cloudfuncties bestaat uit twee componenten: bedrijfslogica en een gegevenspersistentielaag.

Zakelijke services zijn opgebouwd uit individuele logische knooppunten met inputs en outputs. Een individueel knooppunt kan een actie uitvoeren, zoals het bijwerken van een data-entiteit of het ontvangen van gegevens via de invoerparameters van het knooppunt. Deze knooppunten kunnen vervolgens worden verbonden om een reeks activiteiten uit te voeren, waardoor bedrijfslogica visueel in de cloud kan worden opgebouwd.

Een gegevensentiteit definieert de veldstructuur en gegevenstypen van de gegevens die door de toepassing worden beheerd. De native data-entiteiten zijn bouwstenen van het visuele cloudfuncties-project. Uitgebreide gegevensentiteit breidt de native entiteit uit door gebruikers in staat te stellen gegevens uit de native entiteiten te wijzigen met behulp van formule-uitdrukkingen. Bovendien kunnen met uitgebreide entiteiten gegevenstransformaties aan de cloudzijde worden uitgevoerd.

SAP Build-procesautomatisering

Applicaties zijn vaak slechts het begin van uitgebreide bedrijfsprocessen, inclusief goedkeuringsstappen en aanvullende gegevensverzameling. SAP Build Process Automation biedt taak- en procesautomatisering door gebruik te maken van Robotic Process Automation (RPA)-bots, workflows, formulieren, ingebedde kunstmatige intelligentie (AI), bedrijfsregels en beslissingen.

Om een bedrijfstransformatie van procesinzichten naar procesautomatisering te versnellen, kunnen 135 op maat gemaakte aanbevelingen voor procesverbetering van SAP Signavio Process Intelligence direct worden gebruikt in SAP Build Process Automation. Ook kan SAP Signavio Process Intelligence geautomatiseerde acties activeren via API's om procesautomatiseringen uit te voeren met workflows en bots. Daarnaast vormt SAP Build Process Automation een aanvulling op SAP Signavio Process Governance, waarbij goedkeuringen van procesmodelwijzigingen in SAP Signavio Process Manager worden beheerd.

Met deze integratie heeft SAP nu de meest uitgebreide set mogelijkheden die nodig zijn voor bedrijfstransformatie en automatisering.

Wat betreft openheid met tools van derden, maakt Google Workspace-integratie het mogelijk om te automatiseren rond producten zoals Google Spreadsheets, Google Agenda en Google Drive. Het verbetert op documenten gebaseerde processen door gebruik te maken van Google Vision AI met OCR en Google Document AI, naast Document Information Extraction van SAP AI Business Services.

SAP Build Work Zone

Ten slotte kunnen gebruikers met SAP Build Work Zone prachtige, op maat gemaakte bedrijfssites maken met behulp van nieuwe mogelijkheden, zoals een flexibele paginabuilder en contextbewuste geïntegreerde UI-kaarten. Ze kunnen de nieuwe applicaties en processen die zijn gemaakt in SAP Build Apps en SAP Build Processes Automation eenvoudig implementeren op een SAP Build Work Zone-bedrijfssite.

Met SAP Build Work Zone brengen we de SAP Launchpad-service en SAP Work Zone samen in een uniforme oplossing met twee edities:

SAP Build Work Zone, standaardeditie, is een evolutie van de SAP Launchpad-service. Het beschikt over een verbeterde navigatie-ervaring in de werkruimte, UI-integratiekaarten die het SAP Fiori-ontwerpsysteem ondersteunen, mogelijkheden voor het bouwen van pagina's met weinig code en voorverpakte zakelijke inhoud. De SAP Build Work Zone-standaard is gepland voor algemene beschikbaarheid begin 2023 met de nieuwe verbeterde ervaring. ( Geïnteresseerde klanten kunnen zich hier registreren voor het bètaprogramma.)

SAP Build Work Zone, geavanceerde editie, voorheen SAP Work Zone, biedt aanvullende geavanceerde functies voor contentbeheer, webcontent, interactieve en boeiende werkruimten, verbeterde menubouwer en integratie met oplossingen van derden.

Met SAP Build Work Zone hebben eindgebruikers vanaf één plek toegang tot alle relevante applicaties. Gebruikers kunnen eenvoudig gebruiksvriendelijke en boeiende digitale werkplekervaringen bouwen die de productiviteit en zakelijke flexibiliteit voor zichzelf, collega's, leveranciers, klanten, partners, enz. stimuleren - zonder enige code te schrijven.

Daarnaast kondigen we de bèta aan van SAP Start, een out-of-the-box centraal toegangspunt voor SAP public cloud-oplossingen. Het bevat vooraf geconfigureerde zakelijke inhoud van SAP-applicaties om de toegang tot SAP-apps, -processen en -taken te vereenvoudigen. Klanten kunnen SAP Build Work Zone gebruiken om SAP Start uit te breiden naar hun behoeften.

Beveiliging en naleving

SAP Build vertrouwt op bestaande SAP BTP-services voor beveiliging en compliance. Voor veilig gebruikersbeheer omvat dit de identiteitsauthenticatie, gebruikersautorisatie en inrichtingsservices. De SAP Audit Log-service wordt gebruikt om alle activiteiten in de tools bij te houden, waardoor volledige transparantie en naleving worden gegarandeerd.

SAP Build beveiligt operaties met ingebouwd gecentraliseerd levenscyclusbeheer, monitoring en governance. Het biedt een robuust DevOps-framework met continue integratie/continue levering (CI/CD), geautomatiseerde tests, beveiliging en prestatiecontroles om met vertrouwen productieklare software te verzenden. IT-beheerders kunnen vertrouwen op de bekende platformmogelijkheden, terwijl ze tegelijkertijd hun zakelijke gebruikers de flexibiliteit van SAP Build bieden.

Glimp van de toekomst: wat zijn de belangrijkste prioriteiten in onze routekaart?

Met de aankondiging van SAP Build vandaag staan we nog maar aan het begin van een nieuwe reis. We hebben een ambitieus stappenplan opgesteld. Onze belangrijkste prioriteiten voor de komende kwartalen zijn om SAP Build dieper te integreren met het portfolio van geavanceerde cloudtechnologieën die beschikbaar zijn op het SAP Business Technology Platform. Onze inspanningen in die richting omvatten:

SAP Graph biedt SAP Build-gebruikers directe toegang tot semantisch verbonden data-entiteiten in alle SAP-applicaties.

SAP Build Process Automation zal steeds meer SAP AI Business Services integreren om het uitgebreide gebruik van AI in zowel ontwerptijd als uitvoeringstijd mogelijk te maken. Dit omvat automatische identificatie van applicatiewijzigingen om correcties in de ontwerptijd voor te stellen. Voor runtime bevat het root-cause-analyse van storingen, zelfherstellende correcties op automatiseringen op basis van de best aanbevolen actie, en het vragen om human-in-loop of automatisch aangepaste taakverdeling.

Het SAP Cloud Application Programming Model wordt ingezet als een service. Het stelt IT-experts in fusieteams in staat om uitgebreide datalogica te bouwen en deze te benutten in SAP Build Process Automation.

Word een SAP-Builder

Klaar om SAP Builder te worden en uw volgende geweldige idee te bouwen zonder code te schrijven? Ik heb twee aanbevelingen voor je om aan de slag te gaan:

Bekijk ons nieuwe SAP Builders-programma , waarmee klanten snel aan de slag kunnen met SAP Build en contact kunnen maken met hun collega's. Het programma biedt leren met interactieve praktijksessies en hackathons en geeft SAP- en community-experts een forum om best practices te delen.

Ga meteen aan de slag met SAP Build, want het is beschikbaar op het gratis platform voor SAP BTP , waarmee u gratis en zonder tijdslimiet kunt beginnen. U kunt uw scenario's testen tot een bepaalde capaciteitslimiet. Als je er klaar voor bent, kun je eenvoudig overstappen naar het betaalde serviceplan, zonder je werk te verliezen. Bekijk onze SAP BTP free tier pagina en ga direct aan de slag.

Juergen Mueller is CTO en lid van de Executive Board van SAP SE

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!