Redactie - 15 december 2022

De laatste trends op het gebied van business intelligence

De laatste trends op het gebied van business intelligence image

Software-as-a-Service, interactieve visualisaties en data preparation-functionaliteiten staan op het punt om de regels van het spel voor business intelligence voorgoed te veranderen. Dit schrijft Sridhar Iyengar, managing director Europe bij Zoho, in deze blog.

Grote ondernemingen beschikken over meer ruwe data dan ze kunnen behappen. Als besluitvormers deze rijkdom aan data niet omzetten in een begrijpelijk format, is deze data alleen van nut voor de individuele teams en afdelingen die deze hebben verzameld. Door dit struikelblok voor informatievoorziening gaat er enorm veel potentiële waarde verloren. Dit probleem zorgt voor een groeiende vraag naar uitgebreide business intelligence-software die het mogelijk maakt om de grote hoeveelheid niet gebruikte data optimaal te benutten.

Business intelligence (BI)-oplossingen zijn essentieel geweest om gefundeerde zakelijke beslissingen te nemen. Ze stellen managers in staat om zich een completer beeld te vormen van zakelijke trends en KPI’s. De laatste ontwikkelingen op het gebied van BI-technologie beloven nog meer inzichten en analysemogelijkheden te bieden voor ondernemingen die op datagestuurde strategieën willen inzetten.

Interactieve datavisualisatie

Er zal wellicht ooit een tijd komen dat bedrijven geen menselijke input meer nodig hebben voor hun besluitvorming. Tot die tijd zal het gebruiksgemak een belangrijk aandachtspunt blijven voor ontwikkelaars van BI-technologie. Geavanceerdere datavisualisaties en meer interactiviteit zijn daarbij topprioriteiten. Volgens een prognose van Forbes zal de omzet in de markt voor datavisualisatie tussen nu en 2027 verdubbelen.

Datavisualisatie behoort tot de meest effectieve manieren om de kloof tussen ruwe data en praktisch toepasbare inzichten te dichten. De mogelijkheid om complexe KPI’s en trends te visualiseren draagt bij aan snellere inzichten die eenvoudig met alle stakeholders kunnen worden gedeeld. Functionaliteiten voor datavisualisatie zijn niet zeldzaam in BI-platforms. De nieuwe generatie BI-oplossingen belooft echter een scala aan dynamische en interactieve visualisatietools te bieden. Dit zal zakelijke besluitvormers in staat stellen om datasets voor verschillende afdelingen en markten direct en op intuïtieve wijze te isoleren, analyseren en met elkaar te vergelijken.

Deze verbeteringen voor optimaal gebruiksgemak zijn bedoeld om de drempel naar het gebruik van datawetenschap te verlagen en samenwerking een boost te geven. De mogelijkheid om naast statische grafieken ook dynamische en interactieve visualisaties in een handomdraai te delen, kan de communicatie tussen besluitvormers efficiënter doen verlopen en de interne informatievoorziening verbeteren.

SaaS-oplossingen voor business intelligence

Software-as-a-service (SaaS)-oplossingen voor business intelligence worden steeds populairder bij grote ondernemingen. Twee van de belangrijkste voordelen van SaaS zijn decentralisatie van de gegevensopslag en flexibele toegang tot BI-functionaliteit in de cloud; twee kwaliteiten die sterk in trek zijn door de massale overstap naar werken op afstand. SaaS-oplossingen voor business intelligence bieden gebruiksklare functionaliteit en hebben een sterk geautomatiseerd karakter, waardoor ze door elke werknemer snel en makkelijk in gebruik kunnen worden genomen. Niet voor niets voorspelt Gartner dat de SaaS-sector in 2022 zijn grootste jaarlijkse groei ooit zal beleven (meer dan 17%).

Ook bedrijven met een vooruitziende blik op technologisch gebied neigen naar SaaS-oplossingen. Dat komt omdat ze de informatiebeveiliging aan de leverancier kunnen uitbesteden. De meeste aanbieders van SaaS-oplossingen steken enorm veel tijd en geld in het onderhouden en verbeteren van hun systemen voor informatiebeveiliging en databescherming. Dit is nodig om de gegevens van hun klanten veilig te houden en te voldoen aan de actuele internationale wet- en regelgeving. Met het oog op het brede scala aan bedrijfsgegevens die door BI-applicaties worden verwerkt biedt een SaaS-oplossing beveiligingsbewuste bedrijven daarom aantrekkelijke meerwaarde.

Een andere reden voor de groeiende populariteit van SaaS zijn de uitgebreide integratiemogelijkheden. Aanbieders van SaaS-oplossingen kennen een hoge prioriteit toe aan de integratie van hun platforms met andere zakelijke software. Omdat het ophalen van data uit een verscheidenheid aan gegevensbronnen van cruciaal belang is voor het functioneren van een BI-oplossing, komen deze integratiemogelijkheden enorm van pas voor datagestuurde organisaties.

Software voor het voorbereiden van data

Maar hoe geavanceerd een BI-platform ook is, als het met onnauwkeurige of onvolledige data wordt gevoed zal dat contraproductief uitpakken. Dit dilemma heeft geresulteerd in een forse toename van de vraag naar vaardigheden en training op het gebied van datawetenschap. Bedrijven hebben die hard nodig voor de ontwikkeling en implementatie van processen voor de opslag, het onderhoud en het opschonen van data. De organisatorische wijzigingen die voor dit doel moeten worden doorgevoerd zijn bijzonder arbeidsintensief, wat verklaart waarom de vraag naar data preparation-software, die deze processen kunnen ondersteunen, is toegenomen. Data preparation-software helpt met het standaardiseren en automatiseren van het toenemende aantal taken die gepaard gaan met het beheer van de bergen aan data binnen organisaties. Dit kan wonderen doen voor de nauwkeurigheid van BI-oplossingen. Bedrijven hebben vooral behoefte aan data preparation-software die in staat is om de kwaliteit van data binnen alle afdelingen recht te trekken. Volgens het Business Application Research Center (BARC) maakt 38% van alle bedrijven al gebruik van deze toolsen de verwachting is dat dit percentage de komende jaren verdubbelen.

De toekomst

Het is onmogelijk om de toekomst te voorspellen, maar de beschikbare informatie en cijfers lijken erop te wijzen dat business intelligence zal uitgroeien tot een kerncomponent binnen het besluitvormingsproces van topbedrijven. De huidige ontwikkelingen op BI-gebied dragen bij aan voortdurende verbeteringen van het gebruiksgemak, flexibiliteit, schaalbaarheid en nauwkeurigheid. Deze kwaliteiten zullen een belangrijke rol blijven spelen nu bedrijven zich opmaken voor een toekomst waarin alles steeds meer om data draait.

Door Sridhar Iyengar, managing director Europe bij Zoho

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!