Sarah van Ommen - 22 juni 2023

De Cruciale Rol van Toegangscontrole bij het Beperken van Bedrijfsrisico’s

Soterion, een toonaangevende leverancier van GRC-oplossingen voor SAP, sponsorde onlangs een IDC Vendor Spotlight rapport. Daarin werd de cruciale rol benadrukt die toegangscontrole speelt bij het beheren van belangrijke bedrijfsrisico’s.

De Cruciale Rol van Toegangscontrole bij het Beperken van Bedrijfsrisico’s image

Soterion

Volgens dat rapport kan een investering in een effectieve oplossing voor toegangscontrole helpen om financiële risico’s en risico’s op vlak van reputatie, regelgeving en privacy te beperken.

Het volledige IDC Spotlight rapport kan je hier downloaden.

In het artikel dat volgt, worden alvast de belangrijkste zakelijke risico’s besproken.

1. Financieel risico

Fraude gepleegd door insiders vormt een aanzienlijk risico voor bedrijven. Met een oplossing voor toegangscontrole kan het bedrijf dit risico beperken door een zogenaamde ‘Segregation of Duties’. Deze techniek waarbij taken gescheiden worden, vereist dat bij transacties ten minste twee personeelsleden betrokken zijn. Zo wordt het voor een individu heel wat moeilijker om fraude te plegen. En de kans neemt toe dat problemen worden ontdekt nog voordat ze zich voordoen.

2. Reputatierisico

De reputatie van een bedrijf is cruciaal voor het behouden van zowel klanten als investeerders. Risico’s die niet goed beheerd worden, leiden tot reputatieschade en dat resulteert in financiële verliezen. Effectieve risicobeheerprocessen zorgen ervoor dat enkel bevoegd personeel toegang heeft tot gevoelige informatie en kritieke systemen. Dat helpt op zijn beurt de reputatie van een bedrijf te beschermen.

3. Reglementair Risico

Ook het naleven van regelgeving of ‘Compliance’ is essentieel voor ondernemingen om juridische gevolgen en reputatieschade te voorkomen. Toegangscontrole speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van Compliance regelgeving. Dat is vooral het geval voor sectoren zoals financiële diensten en de farmaceutica omdat zij te maken hebben met specifieke regelgevingen. Het helpt organisaties bovendien om snel te voldoen aan belangrijke auditvereisten wanneer zij een oplossing voor toegangscontrole hebben.

4. Privacyrisico

Bedrijven moeten zich houden aan privacywetten zoals de Europese GDPR (General Data Protection Regulations) als zij zware sancties willen voorkomen. Een oplossing voor toegangscontrole helpt privacyrisico’s te beheersen omdat enkel geautoriseerd personeel toegang heeft tot gevoelige persoonlijke informatie.

De Zware Verantwoordelijkheid van Risk Management

Het zijn de CFO’s (Chief Financial Officers) die binnen bedrijven de voornaamste verantwoordelijkheid dragen voor Risk Management of Risicobeheer. Zij leggen op hun beurt verantwoording af aan het bestuur en zijn soms persoonlijk juridisch verantwoordelijk. Naleven van regelgeving is een complexe uitdaging die steeds evolueert. CFO’s moeten dan ook voortdurend systemen en processen verbeteren om aan de veranderende eisen te voldoen.

Toegangsrisico Betekent Bedrijfsrisico

Toegangsrisico’s effectief beheren, vereist effectieve GRC-software. Soterion is een internationaal toonaangevende leverancier van oplossingen voor Governance, Risico en Compliance voor bedrijven die met SAP werken. De GRC-oplossingen van Soterion zijn gebruiksvriendelijk en bieden diepgaande rapportages over toegangsrisico’s. Die stellen organisaties in staat om hun blootstelling aan toegangsrisico’s goed te beheren.

Soterion kan jouw bedrijf helpen met een oplossing voor toegangscontrole die de bedrijfsrisico’s beperkt die het IDC-rapport identificeerde. Wil je weten hoe, neem dan contact op met een SAP-beveiligingsexpert via info@soterion.com.

SAP-Beveiliging & GRC Podcast

De podcast van Soterion heet ‘SAP Security & GRC’ en wil organisaties helpen in hun reis naar effectief toegangsrisicobeheer in SAP.

Aan het woord: Dudley Cartwright, de CEO van Soterion, die verschillende onderwerpen gerelateerd aan SAP-beveiliging en GRC behandelt. Hierbij geeft hij inzichten en tips van experts uit de sector, gesteund door zijn eigen jarenlange expertise in het onderwerp. De afleveringen zijn beschikbaar in audio- en videoformaat en duren tussen de 15 en 40 minuten. De podcast is beschikbaar op alle belangrijke platformen, zoals Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts.

Waar je de podcast vindt:
> Ga naar de Soterion-website en schrijf je in om meldingen van nieuwe afleveringen te ontvangen https://soterion.com/podcast/

> Alle afleveringen zijn beschikbaar op het Youtube-kanaal van Soterion https://www.youtube.com/channel/UCaFYqhaX0nWTOVgVO8trEUA

> Zoek ‘SAP Security & GRC’ in jouw podcast app.


Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!