20 juli 2023

Jamf Nation Live 2023 - een succesvol event voor Apple-beheerders en partners

Half juni vond in Zaandam de tweede editie plaats van Jamf Nation Live (JNL) in Nederland. JNL is de jaarlijkse gebruikersconferentie van Jamf, waar deelnemers geïnformeerd worden over de nieuwste ontwikkelingen bij Jamf en Apple en ontdekken hoe ze de gebruikers en devices binnen hun organisatie zo goed mogelijk kunnen beheren en beveiligen.

Jamf Nation Live 2023 - een succesvol event voor Apple-beheerders en partners image

Dat de interesse in Jamf Nation Live en Apple in het bedrijfsleven blijft groeien is duidelijk. Het event trok meer dan dubbel zoveel bezoekers ten opzichte van vorig jaar: 350 IT-admins en partners uit zowel de Benelux als uit andere Europese landen. De interesse was zelfs zo groot, dat Jamf twee weken voor het event de inschrijving moesten sluiten.

De dag werd geopend door Dean Hager, de CEO van Jamf die in september stopt en dan wordt opgevolgd door de huidige Jamf COO en President, John Strosahl. Hager blijft wel lid van de raad van bestuur van Jamf. In zijn openingskeynote stond Hager stil bij de ontwikkeling en groei van Jamf in Europa en van de Jamf Nation Live-community. Volgens Hager bevindt maar liefst 40 procent van alle Jamf-klanten zich in EMEIA (Europe, Middle East, India, Africa).

Apple is de afgelopen 15 jaar enorm gegroeid in het bedrijfsleven. Die groei zet zich - ook in Nederland - door en Hager is er dan ook van overtuigd dat binnen 10 jaar niet Windows PC’s maar Apple devices het meest gebruikt zullen worden bij bedrijven.

Niet alleen Apple

Toch weet Jamf dat organisaties een mix gebruiken van verschillende devices, dus niet alleen Apple devices gebruiken. Zo zijn er inmiddels ruim tien integraties met Microsoft-technologie, onder andere met Microsoft Endpoint Manager, Microsoft Azure AD, Microsoft Sentinel en Microsoft Device Compliance. Daarnaast integreert Jamf met AWS, Google, Okta en vele andere vendors.

Natuurlijk blijft Apple volgens Hager wel de belangrijkste partner. En dat is niet zomaar. “Er komt telkens zo veel nieuws van Apple. Maar uiteindelijk denk ik dat het neerkomt op drie zaken: de convergentie van beheer, identiteit en security, uitbreiding van de zakelijke mogelijkheden van Apple devices zoals tvOS en watchOS, en de transformatie van beheer naar de Apple-aanpak, die anders is dan die van Android of Windows. Apple biedt een meer gedistribueerd en device gericht beheer, wat zorgt voor zowel betere security als betere privacy.”

Na Hager werd het ochtendprogramma vervolgd door Michael Covington, vice president of portfolio strategy bij Jamf. Hij ging vooral in op security uitdagingen op het Apple platform.

Apple als doelwit

Volgens Covington is het afgelopen jaar het aantal productiviteitstools dat wordt gebruikt op door Jamf beheerde devices met 25% toegenomen. En naarmate we meer doen op het Apple platform, wordt het ook steeds meer een doelwit voor aanvallers. Covington schetste wat er alleen al in de eerste vier maanden van 2023 aan dreigingen is gedetecteerd door Jamf, zoals de eerste serieuze ransomware aanval gericht op macOS, geavanceerde cryptojacking malware en gevaarlijke spyware die zich richt op mobiele gebruikers. Het is volgens Covington dan ook tijd om de beveiliging van het Apple-platform te versterken en stappen te ondernemen om devices en gebruikers te beschermen. Covington: “Het is niet langer een optie OF je je Apple devices wilt beveiligen. Het is een kwestie van ermee aan de slag gaan.”

De oplossing: Trusted Access

De beste manier om daarmee te beginnen is volgens Covington Trusted Access, een oplossing waarbij device management, identity-, access- en endpointsecurity bij elkaar komen.

De oorzaak is vaak de mix van verschillende oplossingen. “Op papier ziet het er goed uit”, aldus Covington, “maar dat vertaalt zich vaak niet goed naar een complete oplossing die je ook daadwerkelijk kunt implementeren met je huidige IT-team. Wij bieden een raamwerk waarbinnen admins de componenten kunnen kiezen die voor jou het meest zinvol zijn en waarvan je zeker kan zijn dat ze meteen met elkaar samenwerken. Als je ervoor wilt zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers, op goedgekeurde apparaten die vrij zijn van bedreigingen, toegang krijgen tot je gevoelige bedrijfsapplicaties, dan is dit een raamwerk dat je moet overwegen.”

Breakout sessies en partner awards

Na de keynotes konden de bezoekers kiezen voor tal van kleinere sessies in drie verschillende ‘tracks’: Management, Security en Educatie, waar - soms op hoog technisch niveau - nader werd ingegaan op het beheren en beveiligen van de verschillende Apple devices. Daarbij vertelden ook diverse klanten over hun ervaringen met Jamf en Apple, waaronder Rituals.

Het laatste ‘serieuze’ programma-onderdeel van de dag was de uitreiking van verschillende awards aan Jamf-partners die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden op verschillende gebieden, waarbij Pro Warehouse er met meerdere awards vandoor ging.

Het einde van een drukbezochte en door de deelnemers goed gewaardeerde dag werd gevierd met een uitgebreide netwerkborrel, die werd ‘opgeluisterd’ door een van de zeer zware onweersbuien die op die dag over het land trokken.

Samen met het hele team kijk ik terug op een succesvolle en mooie Jamf Nation Live. We kijken nu al uit naar JNL 2024, waarvoor we opnieuw een verdubbeling van het aantal deelnemers verwachten!

Door: Wouter Goed, Country Manager Benelux bij Jamf

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!