Martijn Kregting - 03 oktober 2024

De oorzaken van een ransomware-aanval en impact hiervan op uw organisatie

De komende weken publiceren we elke week een artikel over ransomware en hoe u uw organisatie hiertegen kunt wapenen. In dit eerste artikel bespreken we de oorzaken van een ransomware-aanval en de impact hiervan op uw organisatie. Volgende week gaan we dieper in op het onderwerp bedrijfscontinuïteit dankzij back-up, disaster recovery en het NIST Cybersecurity Framework. Tot slot bespreken we de oplossing die Fundaments biedt om ongeëvenaarde bescherming tegen ransomware te bieden: Ransomware Recovery met AI.

De oorzaken van een ransomware-aanval en impact hiervan op uw organisatie image

Ransomware vormt een steeds grotere bedreiging voor organisaties wereldwijd en is in 2024 uitgeroepen tot één van de meest prominente cyberdreigingen wereldwijd. Het aantal ransomware-aanvallen is dan ook met 17,84% toegenomen ten opzichte van 20231. Daarnaast is er een recordbedrag aan losgeld betaald, waarbij één organisatie maar liefst 75 miljoen dollar heeft neergeteld om hun data te kunnen herstellen.

Ook in Nederland was een sterke stijging te zien. Uit onderzoek van Check Point Research is gebleken dat Nederlandse organisaties in Q1 2024 maar liefst 12% vaker doelwit waren van ransomware-aanvallen dan in Q1 2023, met een gemiddelde van maar liefst 692 aanvallen per week2.

Bovenstaande cijfers zijn niet zomaar statistieken: ze vormen een duidelijke waarschuwing voor organisaties om hun cyberbeveiliging naar een hoger niveau te tillen en deze centraal te stellen in hun cybersecurity-strategie. Dit benadrukt de noodzaak van geavanceerde oplossingen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van malware, een kwaadaardige software, die databestanden van organisaties versleutelt, met als doel deze pas weer toegankelijk te maken nadat er losgeld is betaald. In sommige gevallen blokkeert ransomware zelfs de toegang tot volledige IT-systemen, door ook kritieke systeembestanden te versleutelen. Er zijn twee soorten ransomware:

  1. Locker ransomware: vergrendelt het apparaat van een slachtoffer, door te voorkomen dat de muis of het toetsenbord gebruikt kan worden.
  2. Crypto ransomware: versleutelt bestanden en gegevens op het geïnfecteerde systeem met behulp van encryptie algoritmes.

Beide varianten eisen dat het slachtoffer een bedrag betaalt om weer volledige toegang te krijgen.

Oorzaken en impact van een ransomware-aanval

Er zijn verschillende manieren waarop uw systemen geïnfecteerd kunnen raken met malware. Hieronder staan de vijf meest voorkomende oorzaken:

  1. Phishing e-mails: veel ransomware-aanvallen beginnen met phishing e-mails, waarbij slachtoffers worden misleid om op een schadelijke link te klikken of een geïnfecteerde bijlage te openen.
  2. Onveilige software of systemen: niet gepatchte of verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die aanvallers kunnen misbruiken. Door een gebrek aan beveiligingsupdates kunnen hackers toegang krijgen tot systemen en ransomware installeren.
  3. Onbeveiligde netwerken: openbare of onbeveiligde wifi-netwerken vormen een risico voor gebruikers die er verbinding mee maken.
  4. Zwakke wachtwoorden en authenticatie: het gebruik van zwakke of hergebruikte wachtwoorden en het ontbreken van multifactor authenticatie, vergemakkelijkt het binnendringen van systemen.
  5. Malvertising: schadelijke advertenties op een legitieme website kunnen leiden tot de installatie van ransomware, zonder dat de gebruiker op een link hoeft te klikken.

Doordat ransomware de toegang tot systemen of data beperkt of zelfs volledig vergrendelt, kan de schade enorm oplopen. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk financiële schade. Naast het losgeld dat wordt geëist, leiden ransomware-aanvallen ook tot indirecte financiële kosten, zoals downtime, verlies van productiviteit, kosten voor gegevensherstel, juridische kosten en reputatieschade. Reputatieschade ontstaat doordat een ransomware-aanval het vertrouwen van klanten en partners ernstig kan schaden. Wanneer gevoelige data wordt gestolen of ontoegankelijk wordt, kan dit zelfs leiden tot verlies van klanten.

Tijdens de downtime die ransomware veroorzaakt, is het belangrijk dat business-continuity processen worden ingeschakeld om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Niet alleen ransomware-aanvallen vormen een belangrijke uitdaging om veilig en compliant te blijven. Ook de volgende oorzaken spelen daarin een belangrijke rol:

ransomware-oorzaken

In ons blogartikel van volgende week bespreken we hoe u de bedrijfscontinuïteit van uw organisatie kunt waarborgen dankzij back-up, disaster recovery en het NIST Cybersecurity Framework. Wilt u nu al graag weten wat Fundaments hierin voor u kan betekenen? Neem contact met ons op door te bellen naar 088 4227 227 of mailen naar info@fundaments.nl of bekijk onze landingspagina: https://www.fundaments.nl/ransomware-recovery-met-ai

Iris Nicolaas is PR & Communication Specialist bij Fundaments.

Lenovo Channel Campagne vierkant Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024
Lenovo Channel Campagne liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!