Van reageren naar regeren: samen beveiligen we de midmarket
De zomervakantie is aangebroken, een tijd van even onbezorgd genieten. Dat klopt zeker voor de mensen die met een drankje aan de rand van het zwembad zitten, maar niet altijd voor de ‘achterblijvers’. Juist in deze periode neemt het aantal cyberaanvallen namelijk toe, omdat veel medewerkers op vakantie zijn en mensen soms taken overnemen of gewoon al met hun gedachten aan de côte d'azur zitten. Met name voor middelgrote bedrijven kan deze periode tot extra zorgen leiden. Voor deze groep is goede, voorspellende beveiliging dan ook geen overbodige luxe. Vaak hebben deze bedrijven niet de capaciteit om zich optimaal tegen cyberaanvallen te beschermen. Ze moeten op veel gebieden zaken regelen en dat moet allemaal direct en tegelijkertijk. De ondersteuning die partners leveren aan deze bedrijven is essentieel en benadrukt het belang van het kanaal meer dan ooit. Dit schrijft Jacky Polak (foto), Channel Director Trend Micro Nederland.

Eigen kijk op beveiliging
Ik zie drie groepen bedrijven die allemaal op een andere manier kijken naar beveiliging. Ten eerste bedrijven die beveiliging nog niet serieus genoeg nemen. Zij denken dat een firewall voldoende is en dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. Dat ze klein en dus niet belangrijk genoeg zijn voor aanvallen. Ten tweede bedrijven die hun beveiliging verzorgen met behulp van hun eigen Security Operations Center (SOC). Zij kiezen zelf welke best-of-breed oplossingen ze gebruiken. Vaak zijn dit de grote multinationals die veel kennis, mensen en geld hebben. Daar tussenin zitten de bedrijven, vaak in het middensegment, die begrijpen dat het dreigingslandschap verandert en die een totaalbeeld willen hebben van hun beveiliging. Alleen ontbreekt het hen vaak aan gespecialiseerde kennis en capaciteit om dit zelfstandig in te richten. Ze hebben hulp nodig van gespecialiseerde partijen die daarin samen met hen optrekken.
Grotere impact en nieuwe wetgeving
Bedrijven in het middensegment nemen hun beveiliging gelukkig steeds vaker serieus. Ze moeten ook wel: de impact van cyberaanvallen op deze bedrijven is de laatste jaren enorm gegroeid. Uit een recent onderzoek van Mastercard blijkt dat maar liefst 28% van de Nederlandse ondernemers in het middensegment al eens het doelwit is geweest van cyberaanvallen. Verder kon een bedrijf er zo’n acht jaar geleden misschien een dag uit liggen. Als bedrijven nu worden getroffen door een ransomware-aanval, dan moeten ze niet alleen losgeld betalen maar is er ook indirecte schade. Denk aan contractuele verplichtingen die ze niet kunnen nakomen, vertraging van productie en/of levering en reputatieschade. Het middensegment kan een hele zware klap vaak niet opvangen. Voor de bedrijfscontinuïteit is het dus essentieel dat de beveiliging goed is geregeld.
Ook recente Europese wetgeving zorgt ervoor dat de druk op deze bedrijven om hun beveiliging te verbeteren verder toeneemt. Denk aan de Network and Information Security Directive 2 (NIS2), die een goede cyberhygiëne, verbeterde incidentrapportage en meer focus vereist op cyberrisico’s. Bedrijven moeten volledig inzicht hebben in hun cyberrisico’s, zowel in hun eigen IT-omgeving als bij cloudservices, partners en externe leveranciers. Het is onduidelijk wanneer NIS2 in Nederland in werking treedt, maar nog lang niet alle bedrijven in het middensegment zijn hier klaar voor. Er is dus werk aan de winkel.
Samen sterker voor de eindklant
Het kanaal is uitstekend gepositioneerd om het middensegment te ondersteunen met ervaring, expertise en de juiste middelen. Partners begrijpen wat er leeft bij de klant en weten dit te vertalen naar praktische en effectieve oplossingen. Ze nemen dan ook steeds vaker de rol van adviseur op zich, in plaats van enkel uitvoerende partij te zijn. Die ontwikkeling zet verder door: de samenwerking tussen partners en leveranciers wordt ook steeds intensiever. Door inzichten en krachten te bundelen, ontstaat een breder en beter afgestemd aanbod. Leveranciers brengen niet alleen beveiligingsoplossingen, maar ook actuele informatie over dreigingen en trends. Partners zetten deze input in om hun klanten proactief te adviseren. Zo kunnen zij hun dienstverlening verder verrijken en klanten voorzien van een goed afgestemd, toekomstgericht totaalpakket.
Vooruitkijken is de nieuwe beveiliging
Dreigingen veranderen razendsnel. Wie alleen reageert, is te laat. Partners die actuele inzichten van leveranciers gebruiken, helpen hun klanten sneller en slimmer te anticiperen.
Daarnaast bieden oplossingen zoals Cyber Risk Exposure Management continu zicht op risico’s, signaleren bedreigingen vroegtijdig en reageren automatisch. Dat vraagt om een andere mindset: van reageren naar regeren.
Voor veel organisaties is die stap nog lastig. Ze voelen de urgentie, maar missen richting. Hier ligt de kans voor het kanaal: niet alleen in het beveiligen, maar ook in het begeleiden. Als strategisch adviseur helpen partners klanten om voorbereid én veerkrachtig de toekomst in te gaan.
Door Jacky Polak, Channel Director Trend Micro Nederland