Wouter Hoeffnagel - 23 september 2022

Nederland host internationale summit over AI in militaire domein

Nederland host internationale summit over AI in militaire domein image

Nederland organiseert in februari 2023 een internationale summit over de verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in het militaire domein. De bijeenkomst is bedoeld om tot een gezamenlijke agenda te komen. Deze agenda moet uiteindelijk leiden tot internationale afspraken over de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI-technologie binnen dit domein.

Dit is door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het gaat om de Responsible AI in the military domain Summit (REAIM 2023), die in samenwerking met het ministerie van Defensie op 15 en 16 februari 2023 wordt georganiseerd in het World Forum in Den Haag. Het event brengt regeringsvertegenwoordigers, academici, bedrijfsleven, denktanks en het maatschappelijk middenveld uit de hele wereld samen.

Dilemma's en risico's

De Rijksoverheid meldt dat AI essentieel is voor een technologisch geavanceerde en toekomstbestendige krijgsmacht. Tegelijkertijd brengt de inzet van de technologie ook dilemma's en risico's met zich mee. Onder meer indien de inzet van AI leidt tot een gebrek aan menselijke controle, potentiële escalatie van geweld of onduidelijkheden over verantwoordelijkheden.

Minister Hoekstra: “De ontwikkeling van AI gaat erg snel, ook in het militaire domein. De opkomst van deze nieuwe technologie vormt 1 van de grootste toekomstige uitdagingen op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing. Als we nu geen verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling, inzet en het gebruik van AI in het militaire domein, dan krijgen we daar later spijt van.”

De summit is ook online te volgen. Op woensdag 21 september vindt om 16:00 uur (CEST) als aftrap een online talkshow plaats die wordt verzorgd vanuit het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Naast Minister Hoekstra neemt ook de United Nations Under-Secretary-General of Disarmament Affairs mrs. Izumi Nakamitsu hieraan deel.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!