Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2024

NIS2 centraal op Cyber Security Event van Claranet

De NIS2 staat centraal op het jaarlijkse Cyber Security Event van Claranet in samenwerking met het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB). Het thema luidt dit jaar ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’. Nadruk van deze editie ligt op twee belangrijke, maar veelal ondergeschoven: ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Deze beide onderwerpen zijn van belang voor de (maak)industrie, een van de sectoren die specifiek genoemd wordt in de NIS2-richtlijn.

NIS2 centraal op Cyber Security Event van Claranet image

In de snel evoluerende digitale wereld is de veiligheid van onze netwerken en informatiesystemen van vitaal belang. Om deze veiligheid te waarborgen, heeft de Europese Unie de herziene Netwerk en Informatiesystemen Directive 2022/0383 geïntroduceerd, ook bekend als ‘NIS2’. NIS2 brengt belangrijke wijzigingen met zich mee ten opzichte van de oorspronkelijke NIS-richtlijn en legt de nadruk op het versterken van de digitale veiligheid in Europa. NIS2 zou in oktober 2024 van kracht worden. Onlangs is bekend geworden dat deze deadline naar verwachting niet gehaald gaat worden. Een nieuwe deadline is nog niet bekend gemaakt; het streven is om de vertraging te beperken tot enkele maanden. Dit houdt echter niet in dat we niet voorbereid moeten zijn voor deze nieuwe wetgeving, vandaar dat er voor gekozen is de naam van het event ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’ te behouden.

Ketenverantwoordelijkheid en OT-security

De inhoudelijke nadruk van dit event ligt op twee onderwerpen die spelen in en rondom de (maak)industrie; ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Aangezien in Eindhoven het hart van de maakindustrie in Nederland zit, is hierbij de samenwerking gezocht met het CWB. De participanten van het CWB zijn met name organisaties vanuit de hightech- en maakindustrie met als doel, door samen te werken en kennis te delen, de algemene cyberweerbaarheid te vergroten. Ketenverantwoordelijkheid en OT-security zijn wat dat betreft ‘spot-on’ voor deze organisaties.

Het programma combineert basisinformatie over de introductie van NIS2 met branche-specifieke informatie rondom de sub-onderwerpen Ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Het event gaat niet de (technische of juridische) diepte in; het event deelt praktische informatie en hands-on stappen over NIS2, waarmee aanwezigen direct aan de slag kunnen gaan.

Sprekers

Community Manager van het CWB Lisette Oosterbosch geeft een keynote en gaat in op de ketenverantwoordelijkheid binnen de (maak)industrie. Daarna spreekt Business Development Manager bij Fortinet Jasper Wubben over op de uitdagingen rondom OT-security en de valkuilen daarvan doornemen. Binnenkort maakt Claranet de derde spreker bekend.

  • Cyber Security Event; ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’
  • Datum: 18 april 2024
  • Tijd: 13:30 – 17:00 uur
  • Locatie: Mikrocentrum Veldhoven

U kunt zich hier aanmelden voor het event.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!