Redactie - 19 maart 2017

Nummerbehoud over de hele wereld

Het overstappen naar een andere provider met behoud van je nummer moet in 2018, in Nederland, realtime gebeuren. Iets wat dankzij PortingXS in veel landen wereldwijd nu al gebruikelijk is, en straks dus ook in Nederland kan. Dit Haagse bedrijf staat voor het eerst met een eigen stand op het Mobile World Congress.

PortingXS staat met nog een aantal andere bedrijven op het Holland Paviljoen op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. “Het wordt voor ons een plek om onze systemen te presenteren. We zijn altijd als gast geweest, maar nu voor het eerst als standhouder”, zegt Ronald Vlasman, directeur van PortingXS.

PortingXS is wellicht voor veel mensen onbekend, maar toch hebben bijna alle Nederlanders er wel eens mee te maken gehad. Op dit moment verzorgt PortingXS voor zo’n 85 procent van alle telecom providers de nummerporteringen in Nederland.

PortingXS is in 2001 ontstaan, nadat in Nederland nummerbehoud werd ingevoerd. Voor mobiele nummers is dat al mogelijk sinds 1999. “In Nederland is destijds een proces voor nummerbehoud ingericht, waarbij wantrouwen tussen de verschillende operators toch wel een rol speelde. Immers, ze namen je klanten over. Daarom hadden ze een heel moeilijk nummerbehoudsproces bedacht, waarbij veel informatie met betrekking tot de klant meegezonden diende te worden. Het percentage dat uitviel lag erg hoog.”, vertelt Vlasman.

“In Nederland is overstappen daardoor lange tijd complex geweest. Daarbij vergaten de operators dat klanten die nu weggaan, wellicht nog een keer terugkomen in de toekomst. Dus waarom zou je er zo’n lastig proces van maken? Je kunt het beter zo simpel en soepel mogelijk maken. Je hebt er uiteindelijk zelf baat bij”, aldus Vlasman.


Uitdaging
Technisch gezien is realtime nummerbehoud al lang mogelijk, maar administratief is dat voor sommige operators nog een uitdaging. Uiterlijk in 2018 moet het in Nederland echt zo werken, vertelt Vlasman. Het gekke is dat dit in sommige opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Ghana, nu al zo werkt. “Daar loop je een winkel in, kies je je prepaid-telefoon uit, geef je aan dat je nummerbehoud wilt, waarbij je een validatie sms naar een shortcode stuurt. De klant moet zich in de winkel identificeren, waarna de verhuizing per direct kan plaatsvinden en de klant geporteerd de winkel uitloopt. Dat duurt twee minuten.” Het is alleen wel gek om te bedenken dat iemand in Ghana sneller is geporteerd, dan iemand hier in Nederland.

Nummerbehoud in het buitenland

Op die manier is PortingXS in tientallen landen wereldwijd actief en verzorgt het de nummerporteringen en/of beheert het de nummerdatabase in opdracht van nationale telecomautoriteiten en telecomoperators. “In 2008 zijn we op de Internationale markt actief geworden: eerst op de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, waar op twee eilandjes elk drie mobiele operators actief waren en nummerbehoud werd geïntroduceerd.” Dat doet PortingXS nu in ongeveer 20 landen over heel de wereld, vooral in opkomende markten is het bedrijf erg actief, zoals in Afrika (Ghana en Kenia), maar ook in het Caribisch gebied en Midden Amerika (De Bahamas, Jamaica en Panama) waar op het moment veel liberalisering plaatsvindt.

Vaak is de keuze voor een land ook afhankelijk van het aantal operators in een land, of een regelgever die besluit om een oplossing met nummerbehoud te introduceren. “Bij één of twee providers is die noodzaak er niet zo. Bij meer wel, want dan wordt het onduidelijk waar een nummer zich kan bevinden.” Soms komt de invoering van nummerportering de lokale politiek goed uit, vertelt Vlasman. “Als je vlak voor de verkiezingen kunt aangeven, dat jouw partij ervoor heeft gezorgd dat nummerbehoud voor het volk werd geïntroduceerd, dan helpt dat in de publieke opinie en wellicht ook in het stemgedrag.”

Uniek

Het voordeel daarbij is dat PortingXS wereldwijd een van de weinige partijen is die gespecialiseerd zijn in alle zaken rondom nummerportering. “Wat wij bieden is dat we een betrouwbare en degelijke partij zijn die bovendien ‘hartstikke oranje’ is, want we zijn Nederlands. En daarnaast proberen we te leren van processen, zoals het niet moet.”

Vlasman is trots op zijn bedrijf. “Als je op een feestje vertelt dat jouw bedrijf nummerbehoudsoplossingen implementeert, zegt dat maar weinig mensen wat. Maar ik denk altijd aan wat de positieve gevolgen kunnen zijn van het introduceren van nummerbehoud: Bijvoorbeeld een jongen in Ghana die een mooier mobieltje krijgt en een betere service bij zijn nieuwe provider, maar wel bekend blijft onder zijn vertrouwde nummer. Dit allemaal, omdat door nummerbehoud een drempel wordt weggenomen en de markt beter haar best moet doen voor haar gebruikers. En in die keten zijn wij een kleine schakel. Dat vind ik een mooie gedachte.”

Het Mobile World Congress

Nummerbehoud wordt vaak door de telecomtoezichthouder, of wetgever, ingevoerd om drempels te verlagen en zo overstappen voor zowel zakelijke gebruikers, als consumenten te vereenvoudigen. Dit bevordert namelijk de onderlinge concurrentie. Dat is ook een belangrijke reden om dit jaar aanwezig te zijn op het Mobile World Congress, vertelt Vlasman. “Wat we op het MWC willen bereiken, is een bewustwording van het feit dat het introduceren van nummerbehoud positief is voor de ontwikkeling van de markt. Dus het onder de aandacht brengen bij regelgevers die dat nog niet hebben.

Het is voor PortingXS de eerste keer dat het met een eigen stand aanwezig is, maar Vlasman kijkt ernaar uit om op het Holland Paviljoen te staan. “Mogelijk levert het ook nog samenwerkingen op met andere partners op het Holland Paviljoen.” Nu al lijkt de meerwaarde van het MWC overduidelijk, vertelt hij. “Er komen zoveel mensen naar het MWC, dat het voor ons veel reiskosten uitspaart en we toch veel partijen kunnen ontmoeten en spreken. We gaan natuurlijk graag naar de Kaaimaneilanden om daar sessies over nummerbehoud te geven, maar als we die kosten en uren kunnen uitsparen, is dat mooi meegenomen.”

Door: Edwin Feldmann 

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!