Redactie - 07 juni 2021

Drie-eenheid: Equinix, VMware én partner

Drie-eenheid: Equinix, VMware én partner image

Alle goede dingen bestaan in drieën, luidt het gezegde. ‘The power of Three’ noemen VMware en Equinix het. Om aan te geven dat goede oplossingen binnen een ecosysteem ontstaan. “Samenwerking én schaalbaarheid zijn het belangrijkst bij hybride IT-omgevingen”, zeggen Kenneth del Rio van Heese en Hugo van Wichen.

Del Rio van Heese is Director Channel Sales Benelux bij VMware en Van Wichen is Sales Director Managed Services bij Equinix Nederland. Dutch IT-channel bespreekt met hen de waarde van het partnerschap tussen de twee partijen dat in Nederland nu vijf jaar bestaat. Overigens werken de twee bedrijven wereldwijd al samen sinds 2013 om hybride cloudinfrastructuren mogelijk te maken.

Een derde belangrijke partij in het ‘driemanschap’ is vaak de managed service provider (msp) of soms rechtstreeks een eindgebruiker. “Klanten zijn in deze snel ontwikkelende wereld van cloud computing op zoek naar standaarden, flexibiliteit (pay-as-you-go) en zekerheden. Zo heeft VMware zijn Cloud Verified programma om aan te geven dat partners met dit certificaat eenvoudig toegang hebben tot de volledige reeks interoperabele VMware Cloud Infrastructure mogelijkheden die als een service worden geleverd. Equinix heeft dit kwaliteitsstempel volledig doorgevoerd in haar IAAS platform zodat een klant weet waar hij aan toe is. Daarom ook zitten we samen bij een klant aan tafel om de wensen van de organisatie te bespreken en de mogelijkheden die wij dan kunnen bieden. Alle kennis over verbindingen, virtualisatie en hoe dit zo efficiënt mogelijk is toe te passen, zit dan bij elkaar. Dat is de Power of Three: gebundelde kennis, de optimale oplossing voor een organisatie”, vertelt Van Wichen.

Del Rio van Heese geeft aan dat een verschuiving in de markt dergelijke zekerheden noodzakelijk maakt. “Waar veel van onze partners voorheen grotendeels fulfilment deden, bieden zij nu managed services aan op basis van o.a. onze technologie. Hun rol krijgt daarmee veel meer inhoud en de waarde voor de eindklant neemt toe.”

Toegevoegde waarde
Equinix Managed Services voert een ‘Channel First’-strategie en heeft in dat kader haar IAAS-platform volledig afgestemd op gebruik door partners. “We zorgen voor gestandaardiseerde en schaalbare infrastructuur, connectiviteit en portalen om onze partners op dat gebied volledig te ontzorgen. Onze partners, de managed service providers, zoeken meer en meer hun toegevoegde waarde hoger in de stack. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie en databeveiliging binnen het hybride platform. Daar zit het verdienmodel voor onze partners”, meent Van Wichen.

VMware heeft het afgelopen jaar veel nieuwe oplossingen en diensten gelanceerd. “Dat maakt het eigenlijk wat lastig voor managed service providers, want ze kunnen niet alles benutten. Ze zullen daarin keuzes moeten maken. Zij specialiseren zich en zullen voor zaken waar ze zelf niet sterk in zijn, een samenwerking moeten aangaan met een partner die daar juist wel veel kaas van heeft gegeten”, zegt Del Rio van Heese. Daarbij ziet hij een grote beweging naar het cloud-model met abonnement structuur.

“Covid-19 heeft de noodzaak aangetoond dat vernieuwing van de bedrijfsprocessen nodig is. Hoe doe je dat als je niet zelf de kennis hebt, noch het kapitaal om flinke investeringen te doen. Dan is (private) cloud een uitkomst met zijn schaalbaarheid, flexibiliteit en betaalbaarheid. Vandaar de hang naar cloud. We zien nu ook dat onze traditionele partners managed services ontwikkelen”, vult Van Wichen aan.”

Pink Elephant bijvoorbeeld is zo’n partij die zich heeft ontwikkeld tot managed service provider. En regelmatig onderdeel uitmaakt van The Power of Three. “Wij leveren oplossingen die precies aansluiten op de wensen van de klant. Die oplossingen zijn opgebouwd uit standaard componenten van wereldklasse. Één van de belangrijkste bouwstenen hierin is de Equinix Business Cloud op basis van VMware. We weten uit ervaring dat wij, en dus ook onze klanten, daarmee volledig ontzorgd worden op het gebied van infrastructuur. En het is ook gaaf om te zien hoe goed de relatie is tussen Pink, Equinix en VMware. Dat is echt een nauw partnership waarmee we samen de markt bedienen”, aldus Rob van Rinsum, Directeur Pink Elephant.

Cloud helpt
Het gebruik van een versnipperde omgeving brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. “Daarom ontwikkelen onze partners diensten om de cloud efficiënt te kunnen gebruiken”, zegt Van Wichen. “Kijk naar een dienst als CloudHealth”, vult Del Rio van Heese aan. “Dit helpt het cloud-gebruik inzichtelijk te maken; je ziet wat de kosten zijn van verschillende cloud-omgevingen; de dienst helpt je om het IT-landschap zo kostenefficiënt mogelijk in te richten. Van de partners vereist het wel een andere benadering, omdat zij in nauw contact staan met hun klanten en het voor organisaties vrij makkelijk is om een cloud-dienst elders af te nemen. Je moet extra je best doen, zeg maar.”

Omdat de partners zich anders moeten opstellen, komt VMware ze tegemoet. “Wij willen niet alle risico’s bij de partner leggen. Het kan voor hen bijvoorbeeld lastig zijn om zaken vooraf te financieren. Daarin kunnen wij hen tegemoet komen. Het gaat ons erom dat de eindgebruikers onze technologie zo goed mogelijk inzetten. Daar hebben zij de hulp van onze partners bij nodig en wij, op onze beurt, ondersteunen onze partners daarin zo goed mogelijk.”

Energieneutraal
Aangezien de wereld voortdurend verandert, wijzigt ook de inhoud van het samenwerkingsverband. Zo heeft begin mei VMware wereldwijd het Zero Carbon Committed-programma gelanceerd om ervoor te zorgen dat de datacenters van cloudpartners van VMware tegen 2030 voor honderd procent hernieuwbare energie gebruiken. Het doel is de uitstoot van koolstofdioxide door datacenters te minimaliseren. Del Rio van Heese: “Hiermee willen wij onze klanten te hulp schieten die zelf ook serieus werk maken van duurzaamheid en hun carbon foot print terug willen dringen.”

Equinix is een van de grootste datacenterproviders en -exploitanten ter wereld met meer dan 220 datacenters verspreid over vijf continenten en een ecosysteem van meer dan 10.000 bedrijven. Het bedrijf draagt graag bij aan de reductie van CO2-uitstoot.

Auteur: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!