Redactie - 22 november 2021

Ook op securitygebied brengt Tech Data oplossingen en partners samen

Ook op securitygebied brengt Tech Data oplossingen en partners samen image

Met een nieuwe Business Unit Manager Security gaat Tech Data door op de weg die het heeft ingeslagen: een trusted advisor zijn in het kanaal en zowel oplossingen als partners bij elkaar brengen. Die nieuwe aanwinst, Justyna Moesman, vertelt samen met Marc van Ierland (Director Advanced Solutions) wat Tech Data op securityvlak voor partners kan betekenen.

We spreken Justyna Moesman op 1 november, de eerste dag in haar nieuwe rol als Business Unit Manager Security. De geboren Poolse vertelt in uitstekend Nederlands enthousiast over haar ambities. Ze begon zes jaar geleden bij Avnet – inmiddels onderdeel van Tech Data – als Security Program Manager voor het Europese Cisco-team. “Dat was een mooie start, vooral ook omdat Cisco zich heel sterk focust op geïntegreerde oplossingen en layered security.” Ze werd vervolgens, ook bij Avnet, de Security Program Manager EMEA. Daarna werd ze hoofd van het European Competence Center van Tech Data. “Dat is eigenlijk het best bewaarde geheim van dit bedrijf. Het is een team van securityspecialisten dat de salesmensen en technische personen van de verschillende lokale teams van Tech Data in Europa ondersteunt, vooral met security. Daar waren we altijd op strategisch niveau bezig. Wat gebeurt er in de markt en hoe kunnen we daarop anticiperen?” Ze kreeg er niet veel later een tweede belangrijke functie bij: European Security Vendor Manager voor verschillende lijnen in het portfolio.

“En toen kwam deze mooie kans”, verwijst ze naar haar nieuwe functie. “Ik heb veel zin om op lokaal niveau iets te kunnen gaan betekenen, omdat je dan meer invloed hebt op wat er echt gebeurt. Dat past goed bij me. Ik ben namelijk niet alleen een denker, maar ook een doener.”

Marc van Ierland luistert mee terwijl Moesman haar verhaal doet. “We zijn heel erg blij dat we Justyna nu in deze rol hebben. Ze heeft de juiste contacten met vendoren én de ervaring om teams te leiden. Ze werkte weliswaar nog niet voor het lokale team, maar wel vanuit de vestiging in Eindhoven, dus we kennen haar kwaliteiten. De lokale markt zal die nu ook ontdekken.”

Overzicht
In haar nieuwe rol geeft Moesman leiding aan een team van twaalf personen. “We gaan kijken hoe we de markt nog beter kunnen ondersteunen. De vendoren, maar vooral de partners. Ik heb, samen met mijn team, een aantal prioriteiten. Allereerst willen we kijken hoe we met behulp van digitale platformen nog meer voor de markt kunnen betekenen op securitygebied. Niet alleen met oplossingen, maar ook met managed diensten, zoals onder andere SoCaaS (Security Operations Center as a Service, red.), IAMaaS (Identity and access management as a service, red.) en managed NGFW (Next Generation Firewall, red.). Daarnaast willen we partners helpen bij hun digitale transformatie. Dat is nu heel belangrijk en wij kunnen daarin veel voor ze betekenen.” Ze zal dus veel in contact staan met partners. “Daar blijft het hele team zich voor inzetten, maar ik ga dat zelf zeker ook doen. Ik ben graag nauw betrokken bij de partners en de business.’’

“Als derde willen we vendoren samenbrengen om te kijken hoe we geïntegreerde oplossingen aan kunnen bieden in de markt”, vervolgt ze. “We zien dat partners regelmatig de uitdaging hebben dat het lastig is om kennis en kunde aan te trekken. Tegelijkertijd worden securityoplossingen steeds ingewikkelder: cybercriminelen worden slimmer en nieuwe vendoren poppen op als paddenstoelen uit de grond. Partners zien dat ze hun portfolio aan moeten passen om eindklanten beter te kunnen ondersteunen. Ze zoeken naar oplossingen die ze gezamenlijk, als een pakket, aan kunnen bieden aan hun klanten. Dat is echter zeer complex. Als distributeur kunnen wij daarbij helpen. Wij hebben dat overzicht, we werken dagelijks met die vendoren.” Van Ierland: “Security is één thema, maar natuurlijk niet één technologie. Het is heel erg breed. Daarom willen wij een holistisch overzicht houden en ervoor zorgen dat partners security als een aaneengesloten stuk aan kunnen bieden, zonder gaten.”

Met de eigen zogeheten Practice Builder gaat Tech Data nog een stap verder dan alleen oplossingen en vendoren combineren, legt Moesman uit. “We kunnen daarmee ook helpen met het enablement en de business-strategie, zodat partners die gecombineerde oplossingen ook makkelijk en goed in de markt kunnen zetten.” Die Practice Builder ontwikkelt zich steeds verder door. Van Ierland: “We hebben de afgelopen tijd meerdere sessies gedaan, vooral ook op het gebied van security. Daarbij begeleiden we een selecte groep partners tegelijkertijd. Dat begint met een workshop en vandaaruit bouwen we samen aan een echte security practice voor die partners.” Dat werkt heel goed, zeggen zowel Van Ierland als Moesman. Vooral voor partners die op het gebied van security nog niet zoveel meters hebben gemaakt. Die groep wordt steeds groter en heeft veel behoefte aan ondersteuning en kennis. “Maar ook voor ervaren of gespecialiseerde securitypartners die willen accelereren is de Practice Builder heel interessant”, verduidelijkt Moesman.

Bewustwording
Zoals gezegd: steeds meer partners pakken security op. “Dat merkte ik voor het eerst tijdens een security-event dat we twee jaar geleden hielden”, zegt Van Ierland. “Toen kwamen er ineens veel partners die nog geen achtergrond in security hadden, maar wel in storage of cloud, bijvoorbeeld. Security haakt overal aan, het is nergens meer uit weg te denken. Door het remote werken en de aandacht voor cyberaanvallen is die ontwikkeling verder versterkt.”

Ondanks al die aandacht is er qua bewustwording bij eindklanten nog veel winst te behalen, zeggen Moesman en Van Ierland in koor. Ook daarbij kan Tech Data helpen. Van Ierland: “We doen security awareness-trajecten voor eindgebruikers. Het afgelopen jaar hebben we daar sterk op ingezet.” Moesman: “Het is niet alleen een training, maar een heel programma, zodat de mensen binnen een bedrijf op de hoogte zijn en blijven van alle risico’s die er spelen. Dat traject begint met een kick-off-training van één dag, om het al bekende bewustzijn te peilen en daarna op niveau te krijgen. Maar het gaat vooral om het stuk daarna. We blijven testen, bijvoorbeeld door al dan niet nagemaakte phishing-mails te versturen en gebruikers deel te laten nemen aan automatisch verstuurde trainingen die per persoon en rol verschillend kunnen zijn. We kunnen dat traject als managed service aanbieden.”

Partners samenbrengen
Moesman en Van Ierland zeiden al dat Tech Data technologieën en vendoren bij elkaar wil brengen, om security in de hele breedte af te kunnen dekken. Daarnaast brengt Tech Data ook partners samen. Van Ierland: “Niet iedereen is een securityspecialist of beheerst elk onderdeel ervan. Waar nodig kunnen wij helpen en een trusted advisor zijn, met managed services of consultants op locatie. Maar daarnaast kunnen we partners ook met elkaar in contact brengen. Op die manier hoeft niet elke partner een specialist te zijn en kunnen ze gezamenlijk de beste oplossing bij een klant bieden.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!