Witold Kepinski - 05 januari 2015

NetApp partner kan eigen cloud en storage aanbod samenstellen

Storage leverancier Netapp wil de komende jaren met zijn channel partners verder groeien in de enterprise en midmarket met hybride cloud en storage oplossingen. Hiervoor is het portofolio het afgelopen jaar vernieuwd en uitgebreid, aldus Thomas Ehrlich, Vice President Partners and Pathways van NetApp EMEA. Hij focust zich op de indirecte verkoop via service providers, systeem integratoren, isv’s, cloud en big data leveranciers. NetApp verkoopt zijn portfolio in de EMEA-regio voor meer dan 85 procent procent indirect.

Volgens Ehrlich is de cloud een snelle groeimarkt voor NetApp-partners. "NetApp speelt daarop in met nieuwe storage producten die geschikt zijn voor data-uitwisseling en opslag met cloud-omgevingen van Amazon Web Services (AWS), IBM SoftLayer en Microsoft Azure." Bedrijven kiezen daarbij volgens Ehrlich liefst voor een hybride cloud; een combinatie van private en public cloud waarin applicaties zoals van Microsoft, Oracle, SAP en Citrix altijd beschikbaar zijn onafhankelijk waar de data is opgeslagen. “In Europa gebruiken bedrijven en overheden meer applicaties in de cloud, maar de data wordt vaak op een soort ‘eiland’ opgeslagen. Elke service provider heeft een data-eiland. Ze willen data op een bepaalde plek hebben, maar de (applicatie) service weer ergens anders. Klanten kunnen met NetApp en cloudaanbieders zoals IBM SoftLayer, AWS (in combinatie met NetApp Private Storage for Amazon Web services) en Windows Azure zelf bepalen waar de data wordt opgeslagen, on-premise of in de cloud. Dat gebeurt al bijvoorbeeld in een datacenter van Equinix, waarbij Netapp snap-shot technologie wordt gebruikt voor de opslag van Microsoft Exchange data die voldoen aan compliance regels, omdat de data alleen op Duits grondgebied is opgeslagen.”

Renaissance van de VAR

Ehrlich ziet kansen voor resellers en service providers die storage als een service bieden. “Klanten zijn niet altijd geïnteresseerd waar hun data precies is opgeslagen. Wat ze wel willen is dat data altijd opvraagbaar is en verplaatst kan worden naar bijvoorbeeld een Azure-omgeving of daarna weer naar een on-premise omgeving. Best is per project en per applicatie te kijken wat on-premise en wat in de cloud gaat. Bij een development platform wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor public cloud. Resellers kunnen met NetApp oplossingen zelf een Storage-as-a-Service (StaaS) bieden. Of ze kunnen die dienst via service providers van NetApp aan klanten bieden. Ik zie echter wel een ‘renaissance’ plaatsvinden waar resellers weer eigen datacenters bouwen, in plaats dat ze diensten aanbieden via datacenters van service providers. Resellers, zoals VARs, hebben vaker eigen datacenters waar ze data beheren en specifieke high-end cloud en applicatie services diensten aan branches leveren. Resellers krijgen bij het aanbieden applicatie en infrastructuur diensten ondersteuning van NetApp distributeurs, zoals professional services rond financiering en infrastructuur. Bij voorbeeld van de ArrowSphere service van Arrow ECS.”

FAS

NetApp biedt voor datacenters een brede reeks van schaalbare FAS storage oplossingen, aldus Ehrlich. De entry-level FAS2500-Serie bestaan uit FAS2520, FAS2552 en FAS2554. De FAS2500 biedt uitgebreide flashondersteuning om workloads te versnellen en de bruikbare capaciteit te verhogen. De FAS2500 werkt op het NetApp Data ONTAP-storagebesturingssysteem, waardoor het datamanagement wordt vereenvoudigd in de volledige IT-omgeving, van lokale vestigingen tot datacenters en de cloud. Voor het middensegment zijn er de FAS3220 en de FAS3250. Deze bieden ondersteuning voor flash en bedrijfsclustering voor een flexibele infrastructuur die kan worden aangepast aan elke combinatie van applicatie workloads.

FlexArray

De FAS8020-, FAS8040-, FAS8060- en FAS8080 EX-systemen zijn ontwikkeld voor het enterprise en service provider segment. Ehrlich: "Het topmodel is de FAS8080 EX met flash-ondersteuning voor klanten die afscheid willen nemen van mainframes. De FAS8080 EX is een scale-out-array voor de intensieve bedrijfsapplicaties." Voor de FAS8020-, FAS8040-, FAS8060- en FAS8080 EX-systemen biedt NetApp de FlexArray-software die bestaande arrays van EMC, HP, Hitachi en de NetApp-E-serie virtualiseren om processen te stroomlijnen en vereenvoudigen on-premise en in de cloud. FlexArray ondersteunt zowel san- en nas-workloads. “FlexArray biedt een software-gedefinieerde storage-infrastructuur. Deze vereenvoudigt en versnelt provisioning en datamanagement”, aldus Ehrlich.

Flash

Ook zet NetApp zijn zinnen op hybride en volledige flash zoals de Flash-Array zoals de EF550 Flash Array en E5500 met SSD Cache. De EF550 Flash-Array ondersteunt flash-technologie zoals TLC NAND (Triple Level Cell) en werkt met hybride systemen voor hoge performance van workloads zoals databases, vdi, high performace computing (hpc) en transactionele processen. Ehrlich: “Zo biedt Netapp ONTAP deduplicatie en flex-cloning voor Oracle-databases. NetApp Clustered Data ONTAP maakt een eenvoudige verbinding met de public cloud en wordt inmiddels door enkele honderden service providers ondersteund.”

SAN en HPC

De NetApp E2700 is een applicatie-gedreven SAN-oplossing voor kleine tot middelgrote bedrijven. De NetApp E5500 is een SAN-oplossing die is ontwikkeld voor applicatie-gedreven workloads die extreme prestaties, flexibiliteit en schaalbaarheid vereisen. De NetApp E5500 die special ontworpen is voor high performance computing (HPC).  De E5500 is volgens NetApp technologisch geschikt voor organisaties die opereren op wereldniveau, zoals olie- en gasbedrijven en universitaire onderzoekscentra die enorme hoeveelheden data verwerken. De NetApp E5500 biedt dataprotectie met SANtricity voor datareplicatie en flexibele interfaces (10 Gb iSCSI en 16 Gb FC). Met NetApp AutoSupport profiteren gebruikers van monitoring en analyses van de geïnstalleerde systemen voor proactieve probleemdetectie, aldus Ehrlich.

ONTAP

Doordat bedrijven naast een on-premise omgeving ook een deel van hun IT en workloads verhuizen naar de cloud, is er ook behoefte aan technologie en diensten die zorgen dat data, informatie en applicaties altijd beschikbaar zijn. NetApp doet dit door zijn vernieuwde aanbod van Data ONTAP, Cloud ONTAP, NetApp Private Cloud en OnCommand Cloud Manager. Gecombineerd maakt deze technologie het klanten mogelijk een hybrid cloud in gebruik te nemen zonder de controle over hun data te verliezen. Zo gaat NetApp zijn ONTAP software-defined storage platform nauwer integreren met de storage cloud van Amazon Web Services (AWS). Hierbij krijgen klanten beschikking over de Steelhead storage appliances die afkomstig zijn van het overgenomen NetApp. Klanten die werken met NetApp en Amazon kunnen hierbij gebruik maken van Cloud ONTAP, een software storage appliance dat ingebouwd is in de Data ONTAP dat werkt met NetApp FAS arrays.

Cloud ONTAP wordt beheerd vanuit de OnCommand Cloud Manager als een virtule machine op Amazon EC2 compute instances waarbij data van Amazon EBS storage in een gevirtualiseerde omgevingen kan worden opgeslagen, aldus Ehrlich. “NetApp biedt met Cloud ONTAP een storage beheer oplossing voor service providers, dat ook Openstack ondersteunt, in bijzonder hypescale cloud providers, managed service provider, isvs, volocatie-aanbieders. Clustered Data ONTAP maakt het voor service providers gemakkelijk om data te verplaatsen tussen AWS, Azure en on-premises NetApp-storage. Zo kunnen klanten hun NetApp storage koppelen met een AWS datacenter in Ierland.”

Cloud

NetApp Oncommand Cloud Manager ondersteunt installatie en provisioning van data. Cloud ONTAP wordt ingezet voor dagelijks beheer. Cloud ONTAP werkt dan als een hybride private en public ONTAP omgeving en komst met twee pay as you go AMIs (Amazon Machine Images): Cloud ONTAP Explore en Cloud ONTAP Standard die NFS, CIFS en iSCSI data management op AWS ondersteunen. Explore heeft een capaciteitsgrens van 2TB, de Standard editie 10TB en AWS pay-as-you-go 50TB. Klanten die werken met NetApp en Amazon kunnen hierbij gebruik maken van Cloud ONTAP, een software storage appliance dat ingebouwd is in de Data ONTAP dat werkt met NetApp FAS arrays. Cloud ONTAP wordt beheerd vanuit de OnCommand Cloud Manager als een virtuele machine op Amazon EC2 compute instances waarbij data van Amazon EBS storage in een gevirtualiseerde omgevingen kan worden opgeslagen. NetApp Cloud Manager ondersteunt installatie en provisioning van data. Cloud ONTAP wordt ingezet voor dagelijks beheer. Cloud ONTAP werkt dan als een hybride private en public ONTAP omgeving en komst met twee pay as you go AMIs (Amazon Machine Images): Cloud ONTAP Explore en Cloud ONTAP Standard die NFS, CIFS en iSCSI data management op AWS ondersteunen.

Ook hebben NetApp-klanten de keuze uit een mix van private- en public-cloudresources. Data ONTAP 8.3 is geheel geschikt gemaakt voor de cloud. Clustered Data ONTAP 8.3 werkt in VMware, Microsoft, Citrix, OpenStack en OracleVM omgevingen waarin alle data vrij kunnen bewegen. Volgens Ehrlich biedt Cloud ONTAP IT-afdelingen voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld met Data ONTAP verschillende andere merken storage systemen en arrays beheren zoals van EMC, IBM, HDS en HP. Cloud ONTAP maakt het mogelijk om een eigen storage omgeving binnen de public cloud van Amazon Web Services (AWS) in te richten.

Data ONTAP Edge

Voor externe kantoren is er bovendien Data ONTAP Edge, een storagesysteem dat draait op een virtuele machine op het VMware platform en dat is bedoeld als aanvulling op de NetApp FAS en V-serie opslagsystemen, waarmee wordt voorzien in direct-attached storage. Ehrlich: “NetApp ONTAP Edge software kan je installeren op een Fujitsu server en gebruiken in een AWS omgeving. Verder biedt NetApp converged systems, zoals FlexPod (in samenwerking met Cisco) en V-Shape (in samenwerking met Fujitsu). Deze converged systems zorgen voor een hoge applicatie performance.”

SteelStore en StorageGRID

NetApp levert binnenkort de SteelStore appliance voor back-up, recovery en archivering van data in de Amazon cloud. De appliances, overgenomen van Riverbed, werken met verschillende merken back-up software en worden geleverd als een 750 AMI, 2,030 AMI en 3,030 AMI versie voor AWS-klanten. Data kan dan snel worden hersteld en bieden een hoge beschikbaarheid doordat de appliances functies bieden zoals data reductie en wan-optimalisatie, zodat de versleutelde data snel kan worden verplaatst. SteelStore ondersteunt de NetApp StorageGRID object storage oplossing.

Met de StorageGRID-software van NetApp om enorme hoeveelheden data wereldwijd te bewaren en beheren, lokaal en in de cloud in één flexibele contentstore, met behulp van NetApp Webscale-software. StorageGRID Webscale is een specifiek gebouwde, software-gedefinieerde storageoplossing voor grote archieven, mediarepository's en webdatastores. De oplossing is ontworpen voor de hybride cloud en ondersteunt standaardprotocollen, waaronder Amazon S3 en CDMI Van SNIA, zodat apps lokaal of in de cloud kunt gebruiken.

Hadoop

Ehrlich zegt dat NetApp grote Big Data (metadata) omgevingen ondersteunt zoals met NetApp Open Solution for Hadoop. Deze oplossing omvat een flexibele en kant-en-klare Hadoop-oplossing voor de verwerking van Big Data-analyses. NetApp Open Solution for Hadoop levert een kant-en-klaar implementeerbare infrastructuur voor Hadoop, zodat bedrijven hun data kunnen beheren en analyseren. Dankzij gevalideerde referentiearchitecturen zijn Hadoop-clusters betrouwbaar, kan Hadoop worden geïntegreerd in een bestaande infrastructuur en kunnen alle soorten gestructureerde of ongestructureerde data worden geanalyseerd, aldus Ehrlich.

Door: Witold Kepinski

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!