Witold Kepinski - 04 oktober 2016

HPE Composable Infrastructure is schakel tussen cloud en traditionele IT

HPE Composable Infrastructure is schakel tussen cloud en traditionele IT image

Er is veel over gezegd, maar nog bijna niemand heeft het gezien: een composable infrastructure. Gino D’Ippolito, Country Manager Enterprise Server and Storage Business Unit Enterprise Group bij Hewlett Packard Enterprise (HPE), vertelt graag over het idee achter dit 'nieuwe platform van de toekomst met een compleet nieuw design'. “Een composable infrastructure is dé manier om de traditionele IT-wereld en de cloudwereld kostenefficiënt met elkaar te verbinden.” Na de zomer kunnen resellers aan de slag met het allereerste composable infrastructure platform ooit: HPE Synergy.

Bij HPE weten ze het zeker: in de nieuwe tijd van cloud en digitale transformate voldoet de traditionele IT niet meer. De complexiteit en inefficiënties die een traditionele IT-omgeving met zich meebrengt helpt niet om de constante druk van kosten verlaging, innovatie en het creëren van nieuwe opportunity’s voor de business. D’Ippolito: “Als een kostenpost wordt IT gepushed om zo goedkoop als mogelijk te acteren en zo minimaal als mogelijk binnen het budget, om zo de ‘lampjes aan te houden’.”

In de moderne wereld van vandaag bepalen de applicaties het landschap, deze zijn concrete invulling van de business. “Er zijn overal applicaties voor en klanten en medewerkers hebben op elke plek toegang tot deze applicaties op elke type device. Neem bijvoorbeeld een mobiele applicatie van een bank, die om de twee weken met een nieuwe versie komt met nieuwe functionaliteit. Dit is anders dan in een traditionele IT-omgeving waar legacy applicaties één of maximaal twee keer per jaar een update krijgen”, aldus D’Ippolito

De kunst is nu om zowel in een traditionele IT-omgeving de lecacy-applicaties kosteneffectief en eenvoudiger te managen en tegelijkertijd een infrastructuur te bieden die bedrijven met de snelheid van de cloud nieuwe applicaties beschikbaar stelt, vindt D’Ippolito. “Klanten zouden uiteindelijk een hybride omgeving kunnen beheren, waarin ze zelf beslissen wat ze in de cloud zetten en wat on-premise blijft. Een composable infrastructure slaat een brug tussen een traditionele IT-omgeving en een cloudomgeving en zorgt dat je beiden goed kunt managen.”

Drie principes

Een composable infrastructure kent volgens D'Ippolito drie belangrijke 'design principles'. “Het heeft een unified API; met één lijn code kan de klant nu beschikken over Compute, Storage en Fabric (I/O). De klant hoeft alleen maar een code te creëren waarin die bijvoorbeeld aangeeft: ik wil meer Networking of Storage. Als deze code ingevoerd is, zal Synergy automatisch zelf voor de opschaling zorgen. De IT-beheerder hoeft dit zelf niet meer te doen zodat die tijd heeft voor andere taken. Het scheelt veel tijd doordat men niet meer zelf aan de knoppen hoeft te zitten en dan apart de servers, opslag en netwerk componenten te configureren.”

Een tweede criterium voor composable is dat je alleen inzet wat je werkelijk nodig hebt. “In een traditionele IT-omgeving wordt 30 tot 40 procent niet gebruikt, dus dat is een flinke besparing”, legt D'Ippolito uit. “Je moet je IT-organisatie eenvoudig kunnen inrichten zodat je slimmere dingen doet met je operations. Het derde principe is Software Defined: je hebt een platform nodig waarop je heel snel nieuwe applicaties ontwikkelt en inzet met de snelheid van de cloud. 

Met traditionele IT lukt dat allemaal niet. “Ook niet met een converged of hyperconverged infrastructure”, waarschuwt D'Ippolito. “Hyperconverged is niet schaalbaar genoeg, althans niet zoals in een echte cloud- of datacenteromgeving. Grotere omgevingen kun je met hyperconverged niet 'adresseren'. Voor een aantal workloads is hyperconverged gewoon beperkt. Met een composable infrastructure daarentegen brengen we verschillende werelden bij elkaar in één omgeving. Traditionele IT, een cloudomgeving en een hyperconverged omgeving; er ontstaat convergentie op één platform. Dat is wat HP noemt de ‘new style of business'.”

HPE Synergy

Het eerste composable infrastructure platform dat op de markt verschijnt, is HPE Synergy. D'Ippolito: “De beta's daarvan worden tot en met september bij ruim honderd grote klanten getest, waarvan twee in Nederland. Daarna gaan we langzaam verschepen. Cruciaal is natuurlijk dat ons kanaal er klaar voor is. Nog voor de aankondiging van HPE Synergy hebben we onze Nederlandse partners erover geïnformeerd, dat is vrij uniek voor HPE. Na de zomer gaan we partners trainen voor het nieuwe platform. We hebben in Nederland tien klanten gedefinieerd die we als eerste gaan uitrollen. Volgend jaar wordt de uitrol massaler. De redenen waarom die klanten gebruik willen maken van HPE Synergy hangen meestal samen met kostenbesparing, want de beheerskosten zijn een stuk lager. Elke euro geïnvesteerd aan overdeployment geeft 4 euro aan extra beheer, licentiekosten etc.”

HPE Synergy maakt gebruik van de beheersoftware OneView 3.0, volgens D'Ippolito het hart van de template gedreven infrastructuur. OneView 3.0 werd onlangs aangekondigd op de HP Discover conferentie in Las Vegas en is nu beschikbaar. “In Nederland hebben we 15.000 OneView-licenties verkocht aan eindgebruikers en onze partners zijn goed getraind op het gebruik van OneView. Het is heel belangrijk dat klanten gebruik gaan maken van de experience en de kracht van OneView. Want het werken met templates, het makkelijk beheren van een omgeving en het snel inzetten van applicaties; daar zit de meerwaarde van composable.”

'Likkebaarden'

Partners staan volgens D’Ippolito 'te likkebaarden' als ze dit zien. “We zijn vijf jaar bezig geweest en hebben miljarden geïnvesteerd om dit platform op de markt te brengen. Er zijn concurrenten die denken iets vergelijkbaars in huis te hebben, maar dit is écht anders. Als gezegd: na september komt het platform beschikbaar en we richten ons momenteel op twee specifieke doelgroepen binnen ons netwerk. Enerzijds de Platinum en Gold Business Partners, voor wie we ieder kwartaal technische en ook sales sessies gaan organiseren. Anderzijds de 'groeipartners': partijen die actief zijn in het MKB, maar de ambitie hebben om ook grotere klanten te bedienen. We willen daar veel meer kennis kwijt. We willen deze partners bovendien laten zien dat HP een bedrijf is met korte lijnen en met veel focus op het partnernetwerk. Ook met onze distributeurs werken we nauw samen om van HPE Synergy een succes te maken. We doen, kortom, veel aan community building.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!