Redactie - 24 november 2016

Oracle biedt ID-management voor moderne applicaties

Peter Barker (SVP Identity Management & Security van Oracle) was onlangs voor een kort bezoek in Nederland. Dutch IT-channel sprak met hem over Oracle’s gloednieuwe Identity Cloud Service, in de markt gezet als een hybride Identity en Access Management-oplossing geschikt voor de beveiliging van zowel traditionele workloads ‘on-premises’ als moderne workloads in de cloud.

Voordat we ons buigen over de nieuwe Identity Cloud Service, staan we eerst een moment stil bij de positionering van Oracle in de cloudmarkt van vandaag. Oracle is tegenwoordig een bedrijf dat voor de volle honderd procent op de cloud inzet, beaamt Barker. “Wij zijn op dit moment het snelst groeiende grote cloudbedrijf ter wereld. Op de laatste Oracle Open World hebben we cijfers gepresenteerd die laten zien dat we op gebied van SaaS en PaaS jaar-over-jaar nu een groei van 66 procent realiseren. Dat is onovertroffen. Terwijl cijfers op IaaS-gebied laten zien dat we de beste performance leveren tegen de laagste kosten. Kortom: we focussen ons primair op cloud tegenwoordig.”

IDCS

Oracle’s nieuwste, geheel zelf ontwikkelde cloudoplossing heet Identity Cloud Service (IDCS). Omdat klanten steeds meer gebruikmaken van mobiele IT- en cloudoplossingen, hebben ze andere beveiligingsoplossingen nodig dan voorheen, schetst Barker. Traditionele producten, zoals firewalls, waren gericht op het bewaken van de buitenste grenzen van het bedrijfsnetwerk. Dat was redelijk overzichtelijk. Tegenwoordig werken medewerkers steeds vaker vanaf zelf aangeschafte mobiele apparatuur die niet meer onder controle staat van de eigen IT-afdeling. Bovendien verhuizen steeds meer applicaties naar de cloud. Barker doelt dan niet alleen op SaaS-oplossingen, maar ook op IaaS- en PaaS-workloads, die een steeds groter deel van het cloudlandschap uitmaken.

Daarnaast worden de eisen van de kant van de gebruiker qua gebruiksgemak ook steeds dwingender. Gebruikers willen zo soepel mogelijk connecteren met een cloudservice, terwijl ze tegelijkertijd zo weinig mogelijk last willen hebben van allerlei beveiligingsmaatregelen tussen hen en de applicatie in de cloud.

Inspelend op de geschetste ontwikkelingen heeft Oracle nu dus IDCS gelanceerd. “IDCS is een Identity-as-a-Service-oplossing “, vertelt Barker. “Wij bieden daarmee modern ID-management voor moderne applicaties. Nu bedrijven steeds meer applicaties naar de cloud verhuizen, willen ze hun on-premises identity-infrastructuren, waarin ze al het nodige hebben geïnvesteerd, eenvoudig kunnen uitbreiden naar hun applicaties in de cloud. Met IDCS bieden we ze die mogelijkheid. Maar ook bedrijven die een ‘cloud first’ of ‘cloud only’ benadering nastreven wat security betreft, worden met IDCS prima bediend.”

IDCS is met andere woorden een hybride cloudservice, die verder gekenmerkt wordt door zijn openheid richting applicaties van andere partijen en bovendien volledig op standaarden is gebaseerd, zegt Barker. “Klanten maken gebruik van allerlei cloudoplossingen van diverse leveranciers. Dus hebben ze ook behoefte aan systemen die met zo’n heterogene omgeving overweg kunnen.”

IaaS of SaaS?

Kan IDCS nu het best worden getypeerd als een IaaS of een SaaS-oplossing? “Het kan beide zijn”, zegt Barker. “Binnen de Oracle Cloud is IDCS de fundamentele identity-laag die zich daarop bevindt. Maar klanten kunnen IDCS ook gebruiken als een SaaS-dienst die aan meerdere clouds gekoppeld wordt. Dus IDCS kan op meerdere manieren worden ingezet, rond hij af.”

Door: Dick Schievels

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!