Redactie - 15 juni 2017

NetApp 2.0 kiest voor software

NetApp 2.0 kiest voor software image

De wereld van dataopslag is volop in beweging. Met een zekere regelmaat duiken startups op die nieuwe, nog slimmere concepten bedenken. Voor de bestaande spelers is dat soms een ware plaag. NetApp heeft het ook geweten, en een paar jaar geleden zag het er zeer slecht uit. De acquisitie van SolidFire, inmiddels een zeer succesvolle fabrikant van flashstorage, creëerde de tijd voor een turn around. En nu, op het moment dat NetApp 25 jaar oud/jong is, lijkt het lek boven te zijn en ziet het management het weer zonnig in. De recente kwartaalcijfers bevestigen dat zo blijkt uit het onlangs gehouden NetApp Partner Executive Forum in Tallinn. 

De verandering in strategie betekent niet dat al het oude overboord gaat, nee flash storage is nog steeds een solide zuil in het portfolio met mooie groeicijfers. "Ook Nederland doet een duit in het zakje, met dubbel digit groeicijfers. Toch neemt dat niet weg dat de storage markt wereldwijd niet langer een markt is waar een bedrijf op langere termijn van afhankelijk wil zijn. Vandaar de zoektocht naar alternatieven. Een softwarebedrijf ziet het levenslicht", aldus Alexander Wallner (foto) general manager van NetApp EMEA.

HCI, de volgende grote stap

HCI, beter bekend als hyperconverged infrastructure, creëert de mogelijkheid om in de cloud nieuwe business concepten te ontwikkelen zegt Wallner. "Storage en compute komen elkaar tegen. In het publieke domein zijn Microsoft Azure en Amazon AWS de marktleiders en liggen en nieuwe aanbieders op de loer. Het is duidelijk dat je als bedrijf niet echt in dat gevecht verzeild wil raken. Klanten kiezen veelal voor deze aanbieders, dus daar moet gebruik van gemaakt worden."

Data Fabric

NetApp kondigde dan ook luidkeels aan dat het de talenten en kennis inzet om als eerste HCI-oplossing op grote schaal die gegarandeerde performance en integratie te bieden via de bekende Data Fabric. "Data Fabric is NetApps oplossing voor de uitwisseling van data. Op dit moment steunt Data Fabric uiteraard ook op de SolidFire hardware, maar juist daar introduceert men een ontkoppeling. Bedrijven kunnen NetApp’s HCI-oplossing implementeren zonder de hardware af te nemen. Een manier om public cloud enterprise grade te maken", aldus Wallner.

Storage as a Service

Om flexibeler in de markt te zitten werd ook gezocht naar een storage as a service oplossing, waarbij klanten een combinatie van on-premises en public cloud gebruiken voor hun zakelijke toepassing. "De NetApp-oplossing gaat uit van een abonnementsvorm waarbij de klant maandelijks betaalt voor de gebruikte capaciteit die NetApp on-premises beschikbaar stelt. Allemaal strategieën om de afhankelijkheid van hardware verkopen te verminderen en steeds meer in te spelen op de markttrend naar abonnementen" zegt Wallner.

Het management van het 25 jaar oude bedrijf, in de IT-wereld zijn de meeste bedrijven een stuk jonger, is trots op de gerealiseerde omslag. Het bedrijf van 25 jaar geleden heeft plaats gemaakt voor een nieuwe onderneming (New NetApp) met een heldere en flexibele strategie die elke afnemer kan helpen met een HCI-implementatie. Of zoals Wallner het zegt: "Voor storage oplossingen moet je bij ons zijn, wij zijn de marktleider. Aangezien steeds meer ondernemingen data en applicaties naar de cloud brengen, de markt van de toekomst. Door afscheid te nemen van de harde koppeling met NetApp-hardware, is men klaar voor de toekomst."

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!