Witold Kepinski - 12 april 2018

Groot momentum in de markt voor Nutanix en zijn partners

Groot momentum in de markt voor Nutanix en zijn partners image

De markt voor de hyperconverged infrastructure (hci) en cloud enterprise technologieën van Nutanix is nog lang niet verzadigd. Dit zegt Rodney Foreman, vice-president Global Channel Sales bij Nutanix. “Er is een groot momentum in de markt voor Nutanix en zijn partners.”

Nutanix  benoemde Rodney Foreman begin 2018 tot Vice President Global Channel Sales. Foreman heeft eerder succesvol channel business gerund bij Informatica en IBM. Hij wijst erop dat partners van Nutanix prima zaken kunnen doen als ze de volledig geïntegreerde cloud hyperconverged infrastructuur stacking van Nutanix leveren. “Deze zeer complete enterprise cloudoplossing bestaat uit compute, virtualisatie, dataopslag, netwerken en beveiliging. Voor elke toepassing en op elke schaal.”

Volgens Foreman wordt de technologie van Nutanix ook hooglijk gewaardeerd door (onafhankelijke) analisten. “We staan niet voor niets bovenaan het Gartner Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructure (HCI). Bovendien hebben we al meerdere buitengewoon succesvolle business cases achter de rug. Er is duidelijk sprake van een momentum voor Nutanix en zijn partners. Met resellers als PQR, SLTN InterAccess en ICT Partners hebben we positieve discussies hoe we veel meer kunnen uitbreiden in de markt. We missen nog teveel kansen op plaatsen waar we simpelweg niet aanwezig zijn. Zijn we er wel, dan winnen we. We moeten daarom samen met onze partners meer uit deze markt halen, onder ander door meer ‘brand awareness’ te creëren.”

Cloud

Nutanix doet al z'n business volledig indirect. Foreman denkt dat partners met Nutanix veel meer uit de markt kunnen halen dan nu gebeurt. “De markt heeft interesse in Nutanix. Dat viel ook op tijdens het Nutanix .Next event in Utrecht, dat werd bezocht door zevenhonderd mensen, onder wie klanten, partners en prospects. Mijn boodschap naar onze partners was en is: er liggen veel meer kansen in de markt met onze goede producten. Nutanix groeit jaarlijks met dubbele cijfers, maar ons marktaandeel is nog altijd relatief klein.”

Er zijn al diverse mooie use cases rond het gebruik van Nutanix. Foreman: “Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld behoefte aan single clusteroplossingen voor regionale kantoren of multi-nodes voor datacenters. Of ze kampen met het probleem dat ze teveel afhankelijk zijn van public cloudaanbieders, zoals Amazon Web Services (AWS). Werken met hybrid cloud wordt met de technologie van Nutanix goedkoper. Zo zie ik overal groeikansen voor onze partners.”

Workloads

Bovendien verdienen Nutanix-partners niet alleen aan de software en hardware van Nutanix, zo vervolgt Foreman. “Ze maken net zo goed mooie marges met services, zoals managed cloud services, datacenter transformatieprojecten en clouddiensten. Nutanix werkt prima in combinatie met grote public cloudaanbieders als AWS, Azure, IBM Cloud en Google Cloud. En we kunnen oplossingen aanleveren voor diverse merken, zoals bijvoorbeeld vdi-omgevingen in combinatie met technologie van onder andere Citrix en VMware. Of data beschermen in combinatie met Veeam data protection oplossingen.”

Ook kunnen Nutanix-partners hun klanten ondersteunen met zware dataworkloads, zoals Splunk-omgevingen die gebruik maken van het JSON (JavaScript Object Notation) gestandaardiseerde gegevensformaat. Foreman: “Het Nutanix-platform geeft klanten de mogelijkheid om Splunk en VM-workloads simultaan en op hetzelfde platform uit te voeren. Partners die daar de kwaliteit voor hebben, kunnen investeren in gezamenlijke oplossingen van Nutanix.”

Software

Met development en overnames investeert Nutanix volop in het eigen cloud enterpiseplatform. Nutanix kocht recentelijk Minjar, leverancier van cloudoplossingen die een platform levert voor gecentraliseerde kostenbeheersing en zichtbaarheid in openbare cloud workloads. “De cloudoplossingen van Minjar, zoals het cloud managementsysteem Botmetric, SmartAssist Assurance en SmartAssist Managed Cloud, helpen bedrijven de cloud effectief te omarmen en hun multi-cloudomgevingen te optimaliseren voor prestaties en kosten”, aldus Foreman.

Bovendien nam Nutanix onlangs het Amerikaanse Netsil over, leverancier van applicatie discovery en operations management voor gedistribueerde cloudomgevingen. Netsil Applications Operations Center geeft ondernemingen volledig inzicht in alle applicaties, workloads en services en hun onderlinge afhankelijkheden, zonder dat codes hoeven te worden gewijzigd. Netsil wordt gebruikt in combinatie met Nutanix Calm, dat bestaat uit Enterprise Cloud OS als full software stack met multi-cloud capaciteit. Calm is ideaal voor hybrid cloud, dat klanten in staat stelt om enterprise cloudomgevingen on-premises te gebruiken.

Server platformen

Het softwaregebaseerde Nutanix Enterprise Cloud OS ondersteunt verschillende soorten hardwareplatformen van Nutanix, via de OEM-samenwerkingen met Dell EMC, Lenovo, Fujitsu en ook IBM Power Systems. Via flexibele abonnementen en enterprise license agreements (ELA's) is de Nutanix Cloud OS ook beschikbaar op Cisco- en HPE-platformen. Volgens Foreman maken partners ook met een combinatie van deze servermerken en software van Nutanix, een uitstekende marge. “Nutanix is het Zwitserland van hardwareplatformen, geschikt voor elk groot servermerk”.

Incentives

Sterker: Nutanix juicht een dergelijke samenwerking toe, en wil resellers graag belonen als ze Nutanix gebruiken in combinatie met een server van een ander merk. Zo introduceerde de leverancier onlangs incentives voor kanaalprogramma's en een uitgebreid aanbod van standalone softwarelicenties met Dell EMC. Dell EMC XC Core omvat Dell EMC PowerEdge 14e generatie servers en Dell EMC-integratie-software voor de implementatie van Nutanix-software. XC Core, nu beschikbaar, is een alternatief voor andere producten in de Dell EMC XC-reeks. Met XC Core kunnen klanten een Nutanix-softwarelicentie apart van de rest van het apparaat kopen, maar met rechtstreekse toegang tot de software-ondersteuning van de klantenservice-organisatie van Nutanix.

Met dit soort nieuwe prikkels biedt Nutanix zijn partners verbeterde economische voordelen voor de verkoop van Nutanix-software. Ook geeft de leverancier klanten op deze manier meer opties voor de manier waarop zij hybride cloud- en hyperconverged technologieën aanschaffen voor hun datacenters. Een voorbeeld van zo'n nieuwe prikkel is ook het Nutanix New Customer Acquisition Rebate-programma, dat partners beloont met een korting tot 5 procent als ze nieuwe klanten aandragen. En het Nutanix-bonusprogramma voor Dell EMC XC Core beloont partners die gekwalificeerde XC Core-knooppunten verkopen met Nutanix-software, met een korting van maximaal 3000 dollar per knooppunt. "Nu onze Nutanix Enterprise Cloud OS-software een stevige positie heeft als dé volgende datacenterarchitectuur, willen we kanaalverkopers extra redenen geven om Nutanix te verkopen als een kernonderdeel van hun portfolio", aldus Rodney Foreman.

Partnerprogramma

Nutanix zal de komende tijd meer innovaties aankondigen, die partners helpen om hun business te laten groeien. Grote aankondigingen worden verwacht tijdens het Nutanix .Next event, begin mei 2018 in New Orleans. “Het Nutanix partnerprogramma ondersteunt álle partners, in zowel het enterprise- als het MKB-segment”, verzekert Foreman. “We zullen tijdens het .Next event onder andere een nieuwe Partner Charter aankondigen.”

Netwerk virtualisatie

Op het .Next event in mei zal Nutanix ook zijn licht laten schijnen over FLOW, het nieuwe software defined netwerkproduct van Nutanix. Nutanix maakte er geen geheim van dat FLOW het moet opnemen tegen VMware NSX. FLOW is bedoeld voor netwerkbeheer en microsegmentatie en zal integratie bevatten met de overgenomen container mapping technologie van Netsil, leverancier van applicatie discovery en operations management voor gedistribueerde cloudomgevingen. Nutanix FLOW zich zal concentreren op het convergeren van de beheer- en provisioningstacks voor netwerken en beveiliging.

FLOW, dat Netsil software gedefinieerde netwerktechnologie gebruikt, biedt onder andere ingebouwde machine-learning en kan worden geïmplementeerd in elke VM-, container- of publieke cloud. FLOW is mogelijk ook voorzien van integratie met load balancers zoals F5 en rack-switches, zoals die van Arista en Brocade. Foreman: “Nutanix Enterprise Cloud OS is goed voor de segmentatie en schalen van merken. Je moet het netwerken gaan betrekken bij hyperconverged toepassingen. Nutanix herdefinieert daardoor de Total Adressable Market (TAM).”

Door: Witold Kepinski

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!