Teus Molenaar - 06 juni 2023

HPE biedt beheer, storage en security in één cloud omgeving

Organisaties willen geld verdienen aan alle data die zij hebben verzameld, maar dat is lastig in een omgeving waar de gegevens verspreid staan opgeslagen. HPE helpt ze daarbij met de nieuwste dienst HPE Alletra, zegt Amir Chaudry (foto), VP WW Storage Go To Market bij Hewlett Packard Enterprise (HPE). Hij spreekt zelfs van een ‘game changer’.

HPE biedt beheer, storage en security in één cloud omgeving image

De redactie van Dutch IT Channel & Dutch IT Leaders spreekt met Chaudry en zijn collega Nick Triantos (Global Data Storage Field CTO) in de wandelgangen tijdens de HPE GreenLake Day, dat op 12 april bij InnStyle in Maarssen werd gehouden. Een drukbezocht evenement over de hedendaagse uitdagingen en kansen met de opslag en verwerking van data.

Chaudry ziet twee belangrijke trends in het bedrijfsleven die van invloed zijn op de opslagarchitectuur van data. “Zo’n tien jaar geleden gingen organisaties over op hun cloud-first strategie”, begint hij. “Maar tegenwoordig hebben we het over een cloud-everywhere strategie. Gedreven door de pandemie die een versnelling heeft gebracht in de digitale transitie.”

Gartner

Zijn bewering wordt gestaafd door de cijfers van Gartner. In 2020 werden alle gegevens in de wereld geschat op een totaal van 44 zettabytes (1.021 bytes), maar in 2025 zal de wereld jaarlijks 3,5 keer zoveel gegevens genereren. De afgelopen vijf jaar is de rekenkracht van computers sterk toegenomen en heeft 5G gezorgd voor enorm veel datacreatie. “De meeste data ontstaan aan de rand van het netwerk – de edge – mede veroorzaakt door Internet of Things”, zegt Chaudry.

De tweede trend die Chaudry bij zijn klanten ziet, is data monetization: de wens om geld te verdienen met data.

Er zijn volgens Chaudry twee belangrijke manieren om gegevens te gelde te maken. De eerste is intern en richt zich op het gebruik van gegevens om de activiteiten, productiviteit en producten en diensten van een bedrijf te verbeteren, en ook om een voortdurende, gepersonaliseerde dialoog met klanten mogelijk te maken. Het tweede pad is extern en betreft het creëren van inkomststromen door waardevolle gegevens anoniem toegankelijk te maken aan klanten en partners welke anders onbenut zouden blijven.

Data beschermen

Data monetization klinkt eenvoudiger dan het is. In dat verband spreekt Chaudry over ‘data sprawl’: gegevens (zowel gestructureerde als ongestructureerde) worden gebruikt door een breed scala van toepassingen en besturingssystemen en opgeslagen op verschillende eindpunten en servers. De gegevens staan lokaal opgeslagen of op één of meer opslagplatforms in de cloud, die zich in verschillende geografische zones kunnen bevinden. “Het is bijzonder lastig om in een dergelijk complexe, gedistribueerde en dynamische IT-omgeving om te gaan met gegevens. Onze uitgangspunten zijn een goed beheer, juiste opslag en natuurlijk bescherming van data.”

Organisaties moeten volgens Chaudry omgaan met meerdere soorten gegevens, opslagprotocollen en workloads, om zich te kunnen richten op het versnellen van innovatie en het behalen van betere bedrijfsresultaten. Met HPE Alletra profiteren organisaties van één uniform cloudplatform voor het implementeren, beheren en orkestreren van data- en opslagdiensten, ongeacht de werklast en het opslagprotocol. “Wij zorgen ervoor dat de complexiteit van gegevensbeheer afneemt en silo’s overstegen worden, die inherent zijn aan conventionele hybride cloud-omgevingen. Wij bieden een cloud-native data-infrastructuur die een gunstige gebruikservaring levert, waar de gegevens zich ook bevinden. Deze nieuwe dienst is een game changer”, meent Chaudry.

Milieudruk

Triantos geeft eveneens aan dat de opslagarchitectuur de afgelopen decennia sterk is veranderd. “Voorheen waren data beschikbaar voor één applicatie. Nu – en dan hebben we het zowel over block- als file-opslag – benutten meerdere applicaties de data die verspreid opgeslagen staan. Daar komt bij dat klanten bij de inrichting van hun opslagarchitectuur tegenwoordig ook de milieudruk beoordelen. Ze willen zo weinig mogelijk bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen.”

Een tweede aspect waar organisaties nu op letten is een zo gunstig mogelijke Total Cost of Ownership. “Daar biedt HPE Alletra ook een oplossing, omdat het een clouddienst is, die bovendien op een eenduidig hardwareplatform draait. Wij integreren de handelingen die nodig zijn voor beheer, opslag en bescherming. Waar voorheen vaak afzonderlijke toepassingen werden gekocht voor die drie aspecten, is dat met HPE Alletra niet nodig.”

Foto: Nick Triantos, HPE

Kansen voor partners

Met HPE Alletra ziet Triantos kansen voor partners. “Onze applicaties zorgen voor een geïntegreerd data life cycle management. Partners kunnen zich onderscheiden door implementaties van onze oplossingen en door het beheer op zich te nemen. Je ziet dat veel van onze partners zich omvormen tot serviceproviders, bovenop onze HPE GreenLake storage toepassingen.”

In dat verband noemt hij Qumolo die op basis van de HPE-oplossingen een betrouwbare opslag van ongestructureerde data, zoals medische foto’s en röntgenfoto’s bouwde voor het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Met HPE Alletra, zo vertelt Triantos, vergroten organisaties hun business continuity. “Iets dat in deze tijd met snelle veranderingen een groot goed is. Bedrijven kunnen zich geen onderbrekingen veroorloven.”

Ook overheidsinstanties halen zich soms de woede van burgers op de hals als bepaalde diensten tijdelijk niet beschikbaar zijn.

One-stop-shop

Een groot voordeel van de HPE Alltera Storage oplossingen, aldus Chaudry, is dat HPE een one-stop-shop biedt. Databeheer, opslag en bescherming in één. Het belang van databeheer kan niet worden onderschat in een tijd waarin toeziende instanties willen weten hoe organisaties met hun data omgaan en hoe de bescherming van persoonsgegevens is ingeregeld. Hoe verzamel en bewaar je data terwijl je tegelijkertijd aan de regels voldoet? Het antwoord daarop is volgens beiden HPE Alletra.

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!