Redactie - 03 juni 2014

BlackBerry-strategist: 'Kijk uit voor de verborgen kosten van BYOD'


Veel bedrijven zien in de Bring Your Own Device-trend een kans om op de kosten te besparen. Joe McGarvey, Enterprise Content Strategist bij BlackBerry, waarschuwt echter voor allerlei verborgen kosten die BYOD met zich mee kan brengen. Deze kosten kunnen de kostenbesparingen die bedrijven realiseren met de implementatie van een BYOD-beleid tenietdoen.

Data- en gesprekskosten
Bedrijven besteden volgens McGarvey weliswaar vaak de aanschafkosten van smartphones en tablets dankzij BYOD uit aan de werknemer, maar betalen doorgaans wel de data- en gesprekskosten voor werknemers. Sommige bedrijven kiezen ervoor medewerkers deze kosten te laten declareren. McGarvey waarschuwt dat dit een zeer inefficiënte aanpak is. Bedrijven kunnen namelijk veel geld besparen door databundels en belminuten grootschalig in te kopen. Door werknemers telefoonkosten te laten declareren lopen bedrijven deze kans mis.

Complexiteit in beheer
Een BYOD-beleid zorgt er daarnaast voor dat het beheer van mobiele apparaten op de werkvloer een stuk complexer worden. Werknemers maken gebruik van verschillende mobiele apparaten met verschillende besturingssystemen en een grote verscheidenheid aan applicaties. Deze zullen allen moeten worden beheerd, wat de aanschaf van Mobile Device Management- of Enterprise Mobility Management-oplossingen noodzakelijk maakt. De beheerkosten kunnen door BYOD dan ook flink oplopen.

Beveiliging
Beveiliging is een belangrijk onderdeel van BYOD. McGarvey stelt dat bedrijven uiteraard veel aandacht moeten besteden aan beveiliging, maar het niet realistisch is te verwachten dat de beveiliging in een BYOD-omgeving van hetzelfde niveau is als de security in een traditionele omgeving. De kans dat het bedrijf geconfronteerd wordt met datalekken neemt hierdoor toe. Allerlei gevoelige bedrijfsgeheimen kunnen hierdoor op straat komen te liggen, waarna concurrenten met intellectueel eigendom aan de haal kunnen gaan. Dit kan uiteraard een forse schadepost opleveren. Denk echter ook aan de schade die security-incidenten kunnen toebrengen aan de reputatie van een bedrijf.

Juridische kosten
Datalekken kunnen daarnaast betrekking hebben op klantgegevens. Indien dit soort data gestolen wordt kan het bedrijf rekenen op allerlei extra verborgen kosten. Zo kan het bedrijf door getroffen klanten worden aangeklaagd indien de beveiliging bij de organisatie niet op orde was. De boetes die bedrijven daarnaast opgelegd kunnen krijgen indien hun beveiliging tekort schiet en de privacy van burgers in gevaar brengen zijn daarnaast volgens McGarvey fors.

Tegelijkertijd kunnen sommige beveiligingsmaatregelen om dit probleem af te vangen eveneens tot juridische problemen leiden. McGarvey waarschuwt dat sommige Europese landen zeer strikte privacywetgeving hebben met betrekking tot het monitoren van personeel of het verwijderen van persoonlijke informatie van werkapparaten. Overtreding van deze regels kan tot hoge boetes leiden.

Kijk uit voor verborgen kosten
Bedrijven die een BYOD-beleid willen implementeren doen er dus verstandig aan vooraf alle gerelateerde kosten goed in kaart te brengen. Het is noodzakelijk hierbij ook kritisch te kijken naar verborgen kosten. De opsomming van McGarvey helpt deze kosten goed in beeld te brengen.

WH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!