Witold Kepinski - 18 november 2016

Overheid kiest meest innovatieve Intelligente Data Visualisatie idee

Op dinsdagmiddag 22 november wordt in de Fokker Terminal in Den Haag de winnaar bekend gemaakt van de Veiligheid Innovatie Competitie 2016. De Veiligheid Innovatie Competitie wordt georganiseerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, samen met het ministerie van Defensie, de politie en de Marechaussee. De prijs gaat naar het meest innovatieve idee op het gebied van Intelligente Data Visualisatie (big data) en wordt uitgereikt door minister Van der Steur.

Naast de bekendmaking van de winnaar worden er op het congres tientallen innovaties gepresenteerd, die worden gebruikt op het terrein van Veiligheid en Justitie. Ook is de robot Pepper op het congres, de meest humane robot ter wereld. De robot herkent gezichten en emoties, luistert, kan praten, grapjes maken en beweegt zelfstandig.

Finalisten voor de Veiligheid Innovatie Competitie zijn:

De Flight Risk Score 

Met de applicatie voor de Koninklijke Marechaussee (KMAR) op Schiphol kan snel gezien worden waar risicovolle locaties zijn. Doordat de score laat zien bij welke gates, op welke vlucht en op welk tijdstip een verhoogd risico is op bijvoorbeeld mensensmokkel of drugshandel.

Intelligente Data Engine

De ID-Engine is een systeem dat op basis van data snel voorspellingen kan doen en risicovolle situaties in kaart kan brengen. Hierdoor krijgt de politie sneller en beter inzicht in deze situaties en dat moet leiden tot een betere aanpak van High Impact Crimes.

Bevolking in conflictgebieden beter helpen door data met context 

Big Narrative is een methode waarmee militairen op grote schaal verhalen uit het dagelijkse leven van mensen verzamelen. Militairen krijgen hierdoor een beter beeld van wat er leeft en kunnen zo bijdragen aan het herstellen van de veiligheid en de ontwikkeling van de bevolking.

Datavisualisatie op Schiphol voor efficiëntere grensbewaking  

Door beter gebruik te maken van beschikbare data en betere uitwisseling van informatie tussen teamleiders van de Koninklijke Marechaussee en teamleden is de juiste expertise, op de juiste locatie en op het juiste tijdstip beschikbaar. Hiermee kunnen wachtrijen op Schiphol verminderen. En blijft tegelijkertijd de veiligheid gewaarborgd.

Beter beeld welzijn kind door risico’s vroegtijdig te signaleren

De informatie uit het gehele sociale netwerk van een kind wordt gevisualiseerd en weergegeven in een mindmap. Een kind in een kwetsbare situatie kan met deze mindmap makkelijker een signaal afgeven. De Raad voor de Kinderbescherming kan hierdoor sneller de risico’s op bijvoorbeeld kindermishandeling, misbruik, verwaarlozing maar ook pesten signaleren en delen met organisaties en specialisten.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infinity IT BN start 2 feb

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!