Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2017

WannaCry decryptietool beschikbaar voor Windows 7

WannaCry decryptietool beschikbaar voor Windows 7 image

Een nieuwe decryptietool maakt het mogelijk Windows 7-systemen die zijn versleuteld door de ransomware WannaCry te ontsleutelen. De tool kan alleen gebruikt worden indien een besmet systeem sinds de besmetting niet is herstart.

De tool heet WanaKiwi en is gebaseerd op een decryptietool voor Windows XP die onlangs door Adrien Guinet beschikbaar werd gesteld. Deze ontwikkelaar ontdekte dat het mogelijk is priemgetallen te achterhalen die door WannaCry zijn gebruikt voor het versleutelen van data. Met behulp van deze priemgetallen is het mogelijk de encryptie ongedaan te maken. De priemgetallen worden opgeslagen in het interne geheugen van machines. De getallen kunnen daarom alleen worden achterhaald indien een besmette machine nog niet is herstart.

De nieuwe tool WanaKiwi bouwt voort op deze tool en is geschikt voor Windows 7-systemen. Europol meldt dat het European Cybercrime Centre de tool heeft getest en bevestigt dat deze onder bepaalde omstandigheden in staat is door WannaCry versleutelde bestanden te ontsleutelen. WanaKiwi is hier te vinden. Meer informatie is te vinden in de blogpost van Matt Suiche, één van de ontwikkelaars van de tool.

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!