Wouter Hoeffnagel - 30 juli 2017

Apple verwijdert VPN-apps uit Chinese App Store

Alle grote Virtual Private Network (VPN)-apps zijn door Apple uit zijn Chinese App Store verwijderd. De apps stelden Chinese gebruikers in staat websites die in China zijn geblokkeerd toch te bezoeken.

Dit meldt ExpressVPN, een VPN-aanbieder die onder andere in China actief is. Een VPN is een netwerk waarover gebruikers hun internetverkeer kunnen omleiden. Hierbij sturen gebruikers hun verzoeken niet rechtstreeks naar de gewenste server, maar wordt het verkeer eerst naar een server van de VPN-provider geleid en vervolgens doorgestuurd naar de gewenste server. Deze server stuurt zijn reactie terug naar de server van VPN-provider, die het verkeer doorzet naar de gebruiker. Aangezien dit internetverkeer versleutteld is, kunnen internetprovider niet zien welke websites door de gebruiker bezocht wordt. Dit maakt het blokkeren van websites onmogelijk en stelt Chinese gebruikers in staat geblokkeerde websites zoals Facebook, Twitter en YouTube toch te bezoeken.

‘Illegale content’

ExpressVPN heeft een screenshot gedeeld van een e-mail van Apple waarin het bedrijf aangeeft de app te hebben verwijderd aangezien het content bevat die in China illegaal is. In andere landen zijn de VPN-apps wel nog gewoon beschikbaar.

VPN’s zijn China al langer een doorn in het oog. Eerder deze maand werd bekend dat Chinese provider vanaf februari 2018 verplicht zijn VPN’s te blokkeren.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!