Wouter Hoeffnagel - 10 april 2018

'Nieuw licentiemodel van SAP zorgt voor transparantie en eenvoud'

'Nieuw licentiemodel van SAP zorgt voor transparantie en eenvoud' image

De SAP User Group Executive Network (SUGEN) is blij met het nieuwe licentiemodel dat SAP heeft aangekondigd. “Dit model belooft de regels voor indirect gebruik te verduidelijken en brengt transparantie en eenvoud van SAP-licenties naar een volgend niveau”, zegt Rob van der Marck, directeur van de VNSG en projectleider van het SUGEN Charter.

“Voorspelbaarheid en transparantie zijn sleutelfactoren voor klanten die nieuwe technologie van SAP willen implementeren. SUGEN en SAP mogen trots zijn op de ontwikkeling van het nieuwe model, dat hopelijk licentie-transparantie verder vergroot in de toekomst", aldus Van der Marck. Het nieuwe licentiemodel heeft als doel het gebruik en de aanschaf van SAP-softwarelicenties te vereenvoudigen en transparanter te maken.

Rol van SUGEN

SUGEN is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe licentiemodel. Het Licensing en Auditing Charter-team van SUGEN heeft feedback gegeven aan SAP op basis van indirect gebruik. Ook heeft het team discussies en workshops georganiseerd om hiervoor oplossingen te vinden, waarbij voorspelbaarheid, transparantie, consistentie en redelijkheid focusgebieden waren.

Dankzij het nieuwe licentiemodel blijven licentieverkoopafdelingen en –procedures strikt gescheiden blijven van auditing-afdelingen en –procedures. Dit betekent dat sales niet langer gemachtigd is om licentie-audits goed te keuren of te weigeren. Ook voorkomt het dat audits worden gebruikt als een onderhandelingstool bij salesgesprekken.

Implementatie zonder verdere kosten

“De tijd zal leren hoe bestaande klanten gaan reageren op het nieuwe licentiemodel. Ze hebben de keuze om bij hun huidige model te blijven of over te stappen naar het nieuwe. SAP zal gedurende 2018 nieuwe meet- en audit-tools introduceren. Dit betekent dat gebruikers in Q1 2019 iedere potentiële kostenimpact in kaart kunnen brengen”, zegt Gianmaria Perancin, voorzitter van SUGEN. “Met dit in gedachten vraagt SUGEN aan SAP om de belofte die zij in 2017 heeft gedaan openlijk te herhalen, namelijk dat gebruikers het nieuwe model kunnen implementeren zonder verdere kosten te maken indien de bedrijfswaarde en de scope van het SAP-gebruik gelijk blijft. Hiermee kan SAP grote stappen zetten in het terugwinnen van het klantvertrouwen.”

Lees meer op: http://news.sap.com/wp-content/blogs.dir/1/files/Pricing_for_Digital_Age_Overview.pdf

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!