Wouter Hoeffnagel - 24 april 2018

KU Leuven zet met supercomputer in op AI

KU Leuven zet met supercomputer in op AI image

Hewlett Packard Enterprise kondigt een samenwerking met KU Leuven aan voor een nieuwe supercomputer. KU Leuven is een Vlaamse universiteit die bekendstaat als een van de vijf meest innovatieve universiteiten ter wereld. HPE heeft met KU Leuven samengewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van ‘Genius’, een nieuwe high-performance computing-installatie om artificial intelligence (AI) workloads te draaien. Het systeem wordt zowel voor de academische als de zakelijke sector beschikbaar gesteld om applicaties te bouwen die leiden tot wetenschappelijke doorbraken, economische groei en innovatie in België.

High-performance computers (HPC) vervullen een steeds belangrijkere rol in het vermogen om bruikbare insights te halen uit grote hoeveelheden data. AI-applicaties – waarvoor HPC een fundamentele technologie vormen – hebben zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld en bieden nieuwe krachtige methodes in wetenschappelijk onderzoek. AI heeft de potentie om ingrijpende veranderingen te brengen in de economie, digital humanities, biomedische wetenschappen en astronomie.

‘Genius’ brengt verdere innovatie in België

Het nieuwe systeem in Leuven wordt onderdeel van het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC). Daardoor is de supercomputer niet alleen toegankelijk voor universitair onderzoek, maar ook voor andere VSC-gebruikers, zoals het bedrijfsleven. ‘Genius’ ondersteunt een zeer diverse research community in wetenschappelijke gebieden als moleculair modellering, techniek, fysica, chemie, klimaatwetenschappen, astronomie of psychologie.

De universiteit biedt samen met HPE training voor onderzoekers, zodat ze de juiste kennis en skills ontwikkelen om succesvol en productief met HPC-systemen om kunnen gaan. Trainingsactiviteiten zullen gegeven worden in CPU-optimalisatietechnieken, maar ook in GPU-coderingmodernisatie en -optimalisatietechnieken. Ook gespecialiseerde training voor machine learning wordt aangeboden.

“Met innovatie in onze kern wil KU Leuven de mogelijkheden en voordelen van een top-notch HPC-systeem bieden aan gebruikers, zodat ze in staat zijn om nieuwe inzichten te ontdekken en een voorsprong te houden ten opzichte van andere universiteiten”, aldus Jan Ooghe, KU Leuven. “We zien AI als nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij HPC een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar krachtige GPU-sectie onze onderzoekers ongetwijfeld helpen verkennen en ontdekken.”

“Traditioneel zijn wetenschappelijke wetten deductief toegepast; van het voorspellen van de prestaties van een pacemaker voor de implantatie, de downforce van een Formule 1-auto, prijzen van derivaten in finance of de beweging van planeten voor een trip naar Mars”, aldus dr. Eng Lim Goh, PHD, Vice President en CTO van HPE-SGI. “Met artificial intelligence beginnen we ook met een data-intensieve inductieve aanpak, met dank aan de opkomst van machine learning die wordt gevoed door decennia aan opgebouwde datarecords.”

20.000 smartphones gecombineerd

Deze oplossing van HPE is gebaseerd op nieuwe technologieën die speciaal gebouwd zijn voor HPC-workloads. Het is gebouwd op HPE Apollo k6000-systemen en HPE Gen10 compute servers die ontwikkeld zijn om 600 teraflops aan rekenkracht te leveren met ondersteuning van NVIDIA Tesla P100 GPU accelerators. Het systeem is voorzien van nieuwe technologieservers, waaronder HPE Apollo sx40, die deep learning en HPC-workloads ondersteunen.

Voor dit systeem is iedere GPU qua rekenkracht gelijkwaardig aan twee standaard dual-socket servers. Met vier GPU’s in één server transformeert de rekenkracht van een servers naar negen servers. ‘Genius’ is samengesteld uit een cluster met 96 CPU-compute nodes en 20 GPU-machines met 4 GPU’s per server. Dit resulteert in een razendsnel systeem, met name geschikt voor AI-workloads.

Ter vergelijking, met 600 teraflops aan kracht en 28 terabytes aan geheugen, staat ‘Genius’ in termen van kracht en geheugen gelijk aan meer dan 20.000 smartphones gecombineerd.

‘Genius’ wordt ondersteund en is ontworpen en gebouwd door HPE en staat op de hoofdcampus in Leuven in een ‘state-of-the-art’ green datacenter.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!