Wouter Hoeffnagel - 01 februari 2019

Softwareproblemen brengt bediening bruggen en sluizen Afsluitdijk in gevaar

De bediening van bruggen en sluizen bij de Afsluitdijk is onbetrouwbaar door ernstige softwareproblemen. De problemen zijn naar verwachting pas over twee jaar volledig opgelost.

De problemen kwamen aan het licht bij een onderzoek dat Rijkswaterstaat in 2018 heeft laten uitvoeren naar de sluizen en beweegbare bruggen in de Afsluitdijk bij zowel Kornwerderzand als bij Den Oever. Hierbij kwamen een groot aantal gebreken aan zowel software als technische componenten aan het lucht. De conclusie van het onderzoek was dat veiligheidsfuncties in de machine niet goed geborgd zijn en dus onbetrouwbaar zijn, meldt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Onveilige situaties

In de praktijk betekent dit dat brug- en sluismeesters er niet op kunnen vertrouwen dat de machine datgene uitvoert waar zij opdracht toegeven. Dit kan leiden tot onveilige situaties. Als voorbeeld wordt een situatie genoemd waarbij de bedienmonitor geeft bijvoorbeeld aan dat de brug nog een stuk open staat, terwijl in werkelijkheid het camerabeeld laat zien dat de brug gesloten is. Dit incident heeft eerder door alert menselijk handelen volgens de minister niet tot gevaarlijke situaties geleid.

Rijkswaterstaat heeft maatregelen getroffen om een veilige bediening van de bruggen en sluizen alsnog mogelijk te maken. Zo worden extra brug- en sluismeesters en technische waarnemers ingezet. Ook wordt meer visuele controle uitgevoerd met behulp van extra camera's.

Pas over maximaal twee jaar opgelost

De minister verwacht dat de problemen pas over 1,5 tot 2 jaar volledig opgelost zullen zijn. Dit voorjaar wordt de softwarematige aansturing van een aantal kritieke veiligheidsfuncties hersteld, waardoor de weg en/of vaarweg in deze periode maximaal 5 tot 7 nachten gestremd moet worden.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!