Wouter Hoeffnagel - 12 februari 2019

'CIO's zijn in 2021 net zo verantwoordelijk voor cultuurverandering als Chief HR Officers'

'CIO's zijn in 2021 net zo verantwoordelijk voor cultuurverandering als Chief HR Officers' image

In een tijdperk van voortdurende verandering is een proactieve en adaptieve cultuur een cruciale troef en CIO's zullen een sleutelrol spelen bij het vaststellen van de juiste mindsets en werkwijzen. CIO's zullen in 2021 net zo verantwoordelijk zijn voor cultuurverandering als Chief HR Officers (CHRO's).

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Veel CIO's hebben zich gerealiseerd dat cultuur een versneller van digitale transformatie kan zijn en dat ze de middelen hebben om een ??gewenste cultuur te versterken door hun technologische keuzes", zei Elise Olding, vice-president bij Gartner. "Een samenwerking met de CHRO is de perfecte manier om technologie-selecties en ontwerpprocessen op elkaar af te stemmen om het gewenste werkgedrag vorm te geven."

Cultuurverandering is een proces

De missie en waarden van een organisatie vallen meestal onder de bevoegdheid van HR. De samenwerking tussen IT en HR kan licht werpen op hoe IT technologie kan maken en ontwerpbeslissingen kan nemen die de intentie van de gewenste organisatiecultuur bevorderen. Enterprise-architectuur kan principes aannemen die aansluiten bij de culturele eigenschappen, en wanneer bedrijfsanalisten processen ontwerpen, kunnen ze deze creëren met de beoogde eigenschappen in gedachten. Vandaar dat IT de manier ondersteunt waarop een organisatie zich gedraagt ??in samenwerking met HR.

Cultuurverandering is echter een proces. Dit betekent dat er belemmeringen zullen zijn voor digitale initiatieven, zowel in de denkwijzen als werkwijzen van mensen. "Een geweldige manier om cultuurverandering op gang te brengen en de adoptie van nieuwe technologieën en processen mogelijk te maken, is de cultuurhack. Begin met een kleine, gemotiveerde gebruikersgroep en gebruik deze om snelle overwinningen en resultaten te presenteren", aldus mevrouw Olding.

Andere voorspellingen

Andere cultuurvoorspellingen van Gartner zijn:

1. Tegen 2021 zal 80 procent van middelgrote tot grote bedrijven hun cultuur veranderen als een manier om hun digitale transformatie-strategie te versnellen.

Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat 67 procent van de organisaties al initiatieven voor cultuurverandering heeft gestart of hiermee bezig zijn. De reden voor veel van die initiatieven was dat de huidige cultuur is geïdentificeerd als een barrière voor digitale transformatie.

"In 50 procent van de gevallen zijn transformationele initiatieven duidelijke mislukkingen en CIO's melden dat de belangrijkste barrière cultuur is", zegt Christie Struckman, vice-president bij Gartner. "De logische conclusie is dat CIO's moeten beginnen met cultuurverandering wanneer ze beginnen aan digitale transformatie, en niet wachten om het later aan te pakken."

2. Tot 2022 zal 75 procent van de organisaties hun financiële doelstellingen overtreffen met besluitvormende teams aan de 'frontlinie' die diversiteit en een inclusieve cultuur reflecteren.

Organisaties hebben tegenwoordig behoefte aan betere beslissingen die snel worden genomen, idealiter aan de frontlinie. Om dit doel te bereiken, moeten teams bestaan ??uit multidisciplinaire, diverse leden met de autonomie en verantwoordelijkheid om te handelen en om financiële doelen te realiseren. Diversiteit & inclusie (D & I) is van cruciaal belang voor het succes van die teams.

"D & I-initiatieven zullen alleen bijdragen tot bedrijfsresultaten als ze op de juiste manier worden geschaald en daadwerkelijk de frontlinie bereiken", zegt John Kostoulas, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Organisaties kijken vaak voorbij aan uitbreidende D & I-programma's, zoals onbewuste bias-training, aan medewerkers aan de frontlinie. Talloze technologieën kunnen de schaal en effectiviteit van D & I-programma's verbeteren, bijvoorbeeld door de huidige staat van integratie te diagnosticeren, leiders te ontwikkelen die inclusie bevorderen en inclusie opnemen in dagelijkse bedrijfsuitvoering."

D & I-initiatieven zijn een gebied waar CIO's en CHRO's gemakkelijk en effectief kunnen samenwerken. CIO's kunnen bijvoorbeeld voor empowermentgedrag opkomen, omdat ze al veel ervaring hebben opgedaan met agile ontwikkeling en productteams die samenwerken. De IT-afdeling moet samenwerken met HR om programma's op te zetten voor het monitoren, meten en verbeteren van integratie. "Het is de investering waard. Onderzoek van Gartner toont aan dat inclusie de prestaties met meer dan 30 procent in diverse teams kan verbeteren", zei Kostoulas.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Predicts 2019: A Dynamic Culture Will Accelerate Digital Transformation'. Meer voorspellingen voor alle aspecten van de IT-industrie zijn verzameld in het Gartner Trend Insight-rapport 'Predicts 2019: Leadership Means Expanding Options, Not Limiting Them'.

SLTN Vierkant Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!