Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2019

Denk mee over ethische vraagstukken rond AI en big data

Kunstmatige intelligentie (AI) en big data bieden uiteenlopende mogelijkheden. Zo kan de technologie onder meer helpen criminelen op te pakken door middel van gezichtsherkenning en robots mogelijk maken die kinderen helpen met huiswerk. Het heeft de potentie om een positieve impact te hebben op onze samenleving en de economie. Maar deze technologie roept ook ethische vraagstukken op. Belanghebbenden kunnen tot 1 september meedenken over deze ethische vraagstukken.

Vraagstukken die ingaan op AI en big data gaan over privacy, gegevensbescherming, discriminatie, autonomie, machtsongelijkheid en eerlijkheid. In het kader van het Europese onderzoeksproject SHERPA zijn vijf scenario's ontwikkeld over de toekomst van AI in 2025. Deze scenario’s gaan over technologieën die mensen nabootsen, informatieoorlogsvoering, auto's zonder bestuurder, voorspellend politiewerk en onderwijs van buddyrobots.

Ontwikkeling scenario's

De scenario’s zijn ontwikkeld tijdens workshops met een breed scala van belanghebbenden uit de academische wereld, de industrie, maatschappelijke organisaties, de media, wet- en regelgevers, onderwijskundigen, technologen, cyberbeveiligingsdeskundigen en kunstenaars.

Het SHERPA-project nodigt nu het publiek uit om de scenario's te bekijken en commentaar te geven op onze AI-toekomst. Deze scenario's zijn alleen in het Engels geschreven. Het resultaat van de scenario's is een reeks aanbevelingen aan beleidsmakers. Stuur hiervoor een e-mail naar mm@nen.nl.

SHERPA project

Het SHERPA project onderzoekt de ethische en juridische impact van AI en big data. Het project wordt gefinancierd vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie. NEN is één van de elf Europese partners, onder meer universiteiten, bedrijfsleven, ngo's, en de Europese belangenorganisatie voor ethische commissies.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!