Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2020

Gartner: Sterkste vraag naar AI-talent is niet afkomstig van IT-afdeling

De sterkste vraag naar AI-talent is afkomstig van andere afdelingen van de IT-afdeling. Ondanks dat de vraag naar AI-talent vanuit IT-afdelingen tussen 2015 en 2019 is verdrievoudigd, is de vraag nog altijd slechts de helft van die vanuit andere business units.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Hoge vraag en krappe arbeidsmarkten maken kandidaten met AI-skills zeer gewild, maar recruitmenttechnieken en -strategieën zijn niet in de pas gebleven", aldus Peter Krensky, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "In de recente Gartner AI and Machine Learning Development Strategies Study noemen respondenten 'vaardigheden van personeel' als de belangrijkste uitdaging of obstakel voor de omarming van AI en machine learning (ML).

Van marketing tot R&D

Onder meer vanuit marketing, sales, klantenservice, finance en research & development is veel vraag naar AI-talent. Deze business units zetten AI in voor onder meer klantanalyses, klantsegmentatie, cross-sell en upsell aanbevelingen, het plannen van vraag en beheren van risico's.

Ook wijst Gartner erop dat een significant deel van de AI-toepassingen momenteel afkomstig zijn van asset-gerichte sectoren. Zij zetten AI in voor het ondersteunen van onder meer predictief onderhoud, workflow- en productieoptimalisatie, kwaliteitscontrole en optimalisatie van de leveranciersketen. Deze afdelingen huren vaak direct AI-talent in, waarbij zij duidelijke use cases voor oog hebben. Dit stelt datawetenschappers en andere professionals in staat deze afdeling goed te leren kennen.

 

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!