Redactie - 23 juni 2020

Apple introduceert macOS Big Sur met nieuw design

Apple introduceert macOS Big Sur met nieuw design image

Apple gaf een voorproefje van macOS Big Sur, de nieuwste versie deze desktopbesturingssysteem. Apple meldt dat macOS Big Sur heeft een ruim opgezet nieuw design voor gemakkelijkere navigatie heeft, terwijl er meer functies direct bij de hand zijn.

Alles is nog mooier geworden, van de rondingen van de vensters tot het kleurenpalet en de materialen. En nieuwe features geven nog meer informatie en maken het systeem nog krachtiger. De symbolen in het dock zijn meer in overeenstemming gebracht met symbolen in de rest van het Apple ecosysteem, terwijl ze toch hun eigen Mac-karakter hebben behouden. Knoppen en bedieningselementen verschijnen als je ze nodig hebt, en blijven buiten beeld als dat niet het geval is. Het geheel voelt efficiënt en fris, maar tegelijk vertrouwd. Visueel is macOS simpeler geworden, en de content van gebruikers komt op de eerste plaats.

De aanpasbare menubalk heeft een geheel vernieuwd Bedieningspaneel, dat vanaf het bureaublad snel toegang geeft tot bedieningselementen. Het Berichtencentrum biedt nu meer interactieve meldingen en vernieuwde widgets in verschillende formaten, zodat gebruikers in een oogopslag meer relevante informatie kunnen zien. En belangrijke apps zijn vernieuwd, wat het werken met meerdere open vensters overzichtelijker maakt en de interactie met apps nog gemakkelijker.

Safari sneller en persoonlijker, met nog betere privacybescherming

Safari ondergaat de grootste update sinds de eerste versie van 2003. De snelste browser ter wereld is nog sneller geworden1 en heeft een ongekende batterijduur.2 Met de snelle JavaScript-engine presteert Safari beter dan andere browsers op Mac en pc, en vaak bezochte sites worden door Safari gemiddeld 50 procent sneller geladen dan door Chrome.1 Tabbladen zijn vernieuwd, zodat navigeren met Safari sneller en makkelijker is. Er zijn meer tabs te zien op het scherm, favicons worden standaard weergegeven zodat open tabbladen makkelijk herkenbaar zijn, en gebruikers kunnen snel een preview van een pagina zien door de tab met de muis aan te wijzen.

Met de nieuwe features van Safari heeft de gebruiker in de browser nog meer opties voor personalisatie. Gebruikers kunnen de beginpagina zelf van een achtergrondafbeelding voorzien, en secties instellen zoals hun leeslijst en iCloud-tabbladen. Met de ingebouwde vertalingsfunctie kan Safari zeven talen detecteren, en vanuit deze talen met één klik complete webpagina’s vertalen.3 Gebruikers kunnen hun gebruik bovendien personaliseren met verbeterde ondersteuning voor extensies. In de Mac App Store zijn handige Safari-extensies gemakkelijk te vinden en te downloaden via een nieuwe categorie met keuzes van redacteuren en ranglijsten.

Privacy zat altijd al ingebakken in Safari, en het nieuwe privacyrapport geeft nog meer inzicht in de manier waarop Safari het browsen op het hele web veilig houdt. Gebruikers kunnen kiezen wanneer en voor welke sites een Safari-extensie wordt gebruikt. En tools om bijvoorbeeld vast te stellen of je wachtwoord is gehackt, maken nooit je wachtwoord bekend, ook niet aan Apple.

Expressieve berichten met veel mogelijkheden

Berichten op de Mac heeft nieuwe tools om belangrijke gesprekken beter te beheren en expressieve berichten te versturen. Gebruikers kunnen nu hun favoriete gesprekken boven aan de lijst met berichten vastzetten, zodat ze gemakkelijker te vinden zijn. Het zoeken is geheel vernieuwd: resultaten worden ingedeeld in links, foto’s en overeenkomende termen, zodat gebruikers nog sneller vinden wat ze zoeken.

Met effecten zoals ballonnen en confetti kunnen gebruikers een persoonlijk tintje aan hun berichten geven. Ze kunnen op de Mac hun eigen Memoji maken en aanpassen en Memoji-stickers uitzoeken die passen bij hun stemming en persoonlijkheid. En met een nieuwe fotokiezer en #images is het nog makkelijker om snel afbeeldingen, GIF’s en video’s te delen.

De nieuwe features voor groepsberichten vergemakkelijken het contact met familie, vrienden en collega’s. Gebruikers kunnen inline een specifiek bericht beantwoorden, en ze kunnen nu een bericht aan één persoon in een groepsgesprek sturen door gewoon de naam te typen. En ze kunnen een foto of emoji voor het groepsgesprek instellen die voor alle leden van de groep zichtbaar is.

Geheel nieuwe planningstools in Kaarten

Kaarten, dat in macOS Big Sur een gloednieuw design heeft gekregen, heeft nieuwe features om de wereld mee te verkennen. Er zijn gidsen van vertrouwde deskundigen om bezienswaardigheden en activiteiten te ontdekken. Gebruikers kunnen ook zelf gidsen maken van favoriete restaurants, parken en vakantieplekken, om te delen met vrienden en familie. ‘Kijk rond’ biedt een 360-gradenblik op een bestemming, en er zijn gedetailleerde plattegronden van grote luchthavens en winkelcentra. Op de Mac kan een route voor fiets of elektrische auto worden samengesteld, die dan direct naar iPhone kan worden gestuurd en onderweg kan worden gebruikt.

Toonaangevende privacy

Privacy is essentieel voor werken met de Mac, en macOS Big Sur geeft gebruikers nog meer transparantie en controle over hun gegevens. In de Mac App Store is nieuwe privacyinformatie beschikbaar die als een soort voedingsetiket inzicht geeft in de manier waarop apps met privacy omgaan. Zo kunnen gebruikers voordat ze een app downloaden zien wat voor soort gegevens app verzamelt – bijvoorbeeld over gebruik, contactinformatie of locatie – en of die gegevens met derden worden gedeeld ten behoeve van tracking.

Ontwikkeltools van wereldklasse

De meer dan 20 miljoen ontwikkelaars van Apple maken op de Mac de prachtigste apps voor iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Met Xcode 12 is ontwikkelen voor macOS makkelijker dan ooit. SwiftUI krijgt een grote upgrade, die ervoor zorgt dat ontwikkelaars complete apps kunnen schrijven met code die op alle Apple platforms kan worden gebruikt, terwijl ze ook gemakkelijk Mac-specifieke features zoals Voorkeurenvensters kunnen toevoegen. En SwiftUI wordt nu op nog meer plaatsen toegepast, ook in nieuwe widgets voor Mac, iPhone en iPad met gedeelde Swift-code.

Mac Catalyst, dat vorig jaar in macOS Catalina werd geïntroduceerd, maakt het ontwikkelaars makkelijk om iPad-apps geschikt voor de Mac te maken. In macOS Big Sur nemen apps van Mac Catalyst automatisch de nieuwe look over, en ontwikkelaars beschikken over krachtige nieuwe API’s en hebben de volledige controle over het uiterlijk en de werking van hun apps.

Ontwikkelaars kunnen nu ook Delen met gezin aanbieden bij in-app aankopen en abonnementen. En via de ondersteuning voor de WebExtension API kunnen ze extensies van andere browsers overzetten naar Safari.

Verkrijgbaarheid

De bètaversie van macOS Big Sur voor ontwikkelaars is vanaf vandaag op developer.apple.com beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program, en volgende maand komt er op beta.apple.com een openbare bètaversie beschikbaar voor Mac-gebruikers. macOS Big Sur is dit najaar te krijgen als gratis software-update. Kijk voor meer informatie, inclusief compatibiliteit met Mac-modellen, op apple.com/nl/macos/bigsur-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!