Redactie - 02 september 2020

Zakelijke dienstverlening ziet omzet met dalen

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het tweede kwartaal van 2020 18,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een aantal branches wist het omzetverlies beperkt te houden tot enkele procenten. Denk hierbij aan IT-dienstverleners, die hun omzet met 0,9 procent zagen teruglopen in Q2.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. De omzetkrimp van de zakelijke dienstverlening van 18,5 procent was niet eerder zo groot. Het vorige negatieve record stamt uit het vierde kwartaal van 2009, toen de omzet van de zakelijke dienstverlening als gevolg van de kredietcrisis 7,6 procent lager was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van IT-dienstverleners was in het tweede kwartaal 0,9 procent lager dan een jaar eerder.

Reisbranche hard geraakt

De reisbranche werd in het tweede kwartaal keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet was 89,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2020 daalde de omzet ook al, toen met 19,2 procent.

Het reclamewezen zette gemiddeld 30,7 procent minder om. Markt- en opinieonderzoek zette in het tweede kwartaal 20,1 procent minder om. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Deze branche wordt bij een crisis als eerste geraakt, en ook hier daalde de omzet in een recordtempo.

Groei voor rechtskundige dienstverlening

De rechtskundige dienstverlening vormt een uitzondering, deze branche zette in het tweede kwartaal 2 procent meer om dan een jaar eerder. Deze groei is wel lager dan in voorgaande kwartalen. Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet in het tweede kwartaal 1,9 procent lager, de eerste omzetdaling in 5 jaar tijd.

Architecten zetten 1,6 procent minder om, na 6 jaar onafgebroken hogere omzetten. De omzetten van de ingenieursbureaus waren ook lager: 0,9 procent in het tweede kwartaal, waar de omzet in het eerste kwartaal nog met ruim 10 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder.

cbs-zakelijke-dienstverlening-q2-2020.png

Ondernemers optimistischer in Q3

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het derde kwartaal van 2020 sterk toegenomen tot -25,3, tegen -40,3 in het vorige kwartaal. Ondanks dat het ondernemersvertrouwen nog altijd bijzonder laag ligt, is de toename van 15,0 de grootste ooit gemeten.

cbs-zakelijke-dienstverlening-ondernemersvertrouwen-q2-2020.png

Bron: CBS

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!