Witold Kepinski - 22 oktober 2020

Gartner identificeert strategische technologie trends voor 2021

Gartner identificeert strategische technologie trends voor 2021 image

Onderzoeksbureau Gartner kondigt de belangrijkste strategische technologietrends aan die organisaties in 2021 moeten onderzoeken. Analisten presenteerden hun bevindingen tijdens het Gartner IT Symposium / Xpo Americas event.

"De behoefte aan operationele veerkracht in alle bedrijfsfuncties is nog nooit zo groot geweest", zegt Brian Burke, vice-president research bij Gartner. “CIO's streven ernaar zich aan te passen aan veranderende omstandigheden om het toekomstige bedrijf samen te stellen. Dit vereist de organisatorische plasticiteit om dynamisch te vormen en te hervormen. Gartner's belangrijkste strategische technologietrends voor 2021 maken die plasticiteit mogelijk.Terwijl organisaties op weg zijn van het reageren op de COVID-19-crisis naar het stimuleren van groei, moeten ze zich concentreren op de drie belangrijkste gebieden die de thema's van de trends van dit jaar vormen: mensen centraal stellen, locatieonafhankelijkheid en veerkrachtige levering. Bij elkaar genomen creëren deze trends een geheel dat groter is dan de afzonderlijke onderdelen en richten ze zich op de sociale en persoonlijke vraag van waar dan ook om een optimale levering te bereiken."

De belangrijkste strategische technologietrends voor 2021 zijn:

Internet of Behaviors

Het internet van behaviors (IoB) is in opkomst omdat veel technologieën het "digitale stof" van het dagelijkse leven van mensen opvangen en gebruiken. Het IoB combineert bestaande technologieën die zich direct op het individu richten - gezichtsherkenning , locatietracering en big data bijvoorbeeld - en koppelt de resulterende gegevens aan bijbehorende gedragsgebeurtenissen, zoals contante aankopen of apparaatgebruik.

Organisaties gebruiken deze data om menselijk gedrag te beïnvloeden. Om bijvoorbeeld de naleving van gezondheidsprotocollen tijdens de aanhoudende pandemie te controleren, kunnen organisaties IoB gebruiken via computervisie om te zien of werknemers maskers dragen of via thermische beeldvorming om mensen met koorts te identificeren.

Gartner voorspelt dat tegen het einde van 2025 meer dan de helft van de wereldbevolking onderworpen zal zijn aan ten minste één IoB-programma, of dit nu commercieel of overheidsprogramma's zijn. Hoewel het IoB technisch mogelijk is, zullen er uitgebreide ethische en maatschappelijke debatten zijn over de verschillende benaderingen die worden gebruikt om gedrag te beïnvloeden.

Totale ervaring

"Vorig jaar introduceerde Gartner multiexperience als een belangrijke strategische technologietrend en gaat dit jaar nog een stap verder met Total Experience (TX), een strategie die multiexperience verbindt met klant-, werknemer- en gebruikerservaringen", aldus Burke. "Gartner verwacht dat organisaties die een TX leveren de komende drie jaar beter presteren dan hun concurrenten op het gebied van belangrijke tevredenheidsstatistieken."

Organisaties hebben een TX-strategie nodig omdat interacties mobieler, virtueler en gedistribueerd worden, voornamelijk dankzij COVID-19. TX streeft ernaar de ervaringen van meerdere kiezers te verbeteren om een getransformeerd bedrijfsresultaat te bereiken. Deze doorsneden ervaringen zijn sleutelmomenten voor bedrijven die herstellen van de pandemie en die differentiatie willen bereiken door in te spelen op nieuwe ervaringsverstorende factoren.

Privacyverbeterende computers

CIO's in elke regio worden geconfronteerd met meer privacy- en niet-nalevingsrisico's dan ooit tevoren naarmate de wereldwijde wetgeving inzake gegevensbescherming volwassen wordt. In tegenstelling tot gewone beveiligingscontroles voor gegevens in rust, beschermt privacyverbeterende berekeningen de gegevens die in gebruik zijn, terwijl de geheimhouding of privacy gehandhaafd blijft.

Gartner is van mening dat tegen 2025 de helft van de grote organisaties privacyverbeterende berekeningen zal implementeren voor het verwerken van gegevens in niet-vertrouwde omgevingen en gebruiksscenario's voor gegevensanalyse met meerdere partijen. Organisaties moeten beginnen met het identificeren van kandidaten voor privacybevorderende berekeningen door gegevensverwerkingsactiviteiten te beoordelen waarvoor overdracht van persoonlijke gegevens, het genereren van inkomsten uit gegevens, fraudeanalyse en andere gebruiksscenario's voor zeer gevoelige gegevens vereist zijn.

Gedistribueerde cloud

Gedistribueerde cloud is de distributie van openbare clouddiensten naar verschillende fysieke locaties, terwijl de werking, het beheer en de evolutie van de diensten de verantwoordelijkheid blijven van de openbare cloudprovider. Het biedt een wendbare omgeving voor organisatiescenario's met lage latentie, behoeften aan verlaging van gegevenskosten en vereisten voor gegevensresidentie. Het komt ook tegemoet aan de behoefte voor klanten om cloud computing-resources dichter bij de fysieke locatie te hebben waar gegevens en zakelijke activiteiten plaatsvinden.

Tegen 2025 zullen de meeste cloudserviceplatforms ten minste enkele gedistribueerde cloudservices bieden die worden uitgevoerd op het moment dat dat nodig is. “Gedistribueerde cloud kan de private cloud vervangen en biedt edge cloud en andere nieuwe use-cases voor cloud computing. Het vertegenwoordigt de toekomst van cloud computing ”, aldus de heer Burke.

Overal operations

Anywhere-bewerkingen verwijzen naar een IT-bedrijfsmodel dat is ontworpen om klanten overal te ondersteunen, werknemers overal in staat te stellen en de implementatie van zakelijke services over gedistribueerde infrastructuren te beheren. Het is meer dan simpelweg werken vanuit huis of virtueel communiceren met klanten - het levert ook unieke ervaringen met toegevoegde waarde op vijf kerngebieden: samenwerking en productiviteit, veilige externe toegang, cloud- en edge-infrastructuur, kwantificering van de digitale ervaring en automatisering om zaken op afstand te ondersteunen. Daarvoor zijn goede operations toepassingen nodig.

Tegen het einde van 2023 zal 40% van de organisaties overal operaties hebben toegepast om geoptimaliseerde en gemengde virtuele en fysieke klant- en werknemerservaringen te leveren.

Netwerk voor cyberbeveiliging

Het cyberbeveiligingsnet stelt iedereen in staat om veilig toegang te krijgen tot elk digitaal item, ongeacht waar het item of de persoon zich bevindt. Het ontkoppelt beleidshandhaving van beleidsbeslissingen via een cloud-leveringsmodel en maakt het mogelijk dat identiteit de beveiligingsperimeter wordt. Tegen 2025 zal het cyberbeveiligingsnet meer dan de helft van de verzoeken om digitale toegangscontrole ondersteunen.

"De COVID-19-pandemie heeft het proces van meerdere decennia waarbij de digitale onderneming binnenstebuiten wordt gekeerd, versneld", aldus Burke. “We zijn een omslagpunt gepasseerd: de meeste cyberassets van organisaties vallen nu buiten de traditionele fysieke en logische beveiligingsperimeters. Naarmate activiteiten blijven evolueren, wordt de cybersecurity-mesh de meest praktische benadering om veilige toegang tot en gebruik van applicaties in de cloud en gedistribueerde gegevens van ongecontroleerde apparaten te garanderen. "

Intelligent samenstelbaar bedrijf

"Statische bedrijfsprocessen die waren gebouwd voor efficiëntie, waren zo broos dat ze onder de schok van de pandemie uiteenvielen", aldus Burke. "Terwijl CIO's en IT-leiders moeite hebben om de stukjes op te pakken, beginnen ze het belang in te zien van zakelijke capaciteiten die zich aanpassen aan het tempo van zakelijke veranderingen."

Een intelligent composable bedrijf herwerkt de besluitvorming radicaal door toegang te krijgen tot betere informatie en er behendiger op te reageren. Machines zullen bijvoorbeeld de besluitvorming in de toekomst verbeteren, mogelijk gemaakt door een rijke verzameling gegevens en inzichten. Intelligent composable business maakt de weg vrij voor herontworpen digitale zakelijke momenten, nieuwe bedrijfsmodellen, autonome operaties en nieuwe producten, diensten en kanalen.

AI-engineering

Onderzoek van Gartner toont aan dat slechts 53% van de projecten de overstap maakt van prototypes van kunstmatige intelligentie (AI) tot productie. CIO's en IT-leiders vinden het moeilijk om AI-projecten op te schalen omdat ze niet over de tools beschikken om een AI-pijplijn van productiekwaliteit te creëren en te beheren. De weg naar AI-productie betekent dat we ons wenden tot AI-engineering, een discipline die zich richt op het beheer en levenscyclusbeheer van een breed scala aan geoperationaliseerde AI- en beslismodellen, zoals machine learning of kennisgrafieken.

AI-engineering steunt op drie kernpijlers: DataOps, ModelOps en DevOps. Een robuuste AI-engineeringstrategie zal de prestaties, schaalbaarheid, interpreteerbaarheid en betrouwbaarheid van AI-modellen vergemakkelijken en tegelijkertijd de volledige waarde van AI-investeringen opleveren.

Hyperautomatisering

Bedrijfsgestuurde hyperautomatisering is een gedisciplineerde aanpak die organisaties gebruiken om zo veel mogelijk goedgekeurde bedrijfs- en IT-processen snel te identificeren, te onderzoeken en te automatiseren. Hoewel hyperautomatisering de afgelopen jaren in een niet-aflatend tempo trending is, heeft de pandemie de vraag doen toenemen met de plotselinge eis dat alles 'eerst digitaal' moet zijn. De achterstand in verzoeken van belanghebbenden uit het bedrijfsleven heeft meer dan 70% van de commerciële organisaties ertoe aangezet tientallen hyperautomatiseringsinitiatieven te ondernemen.

“Hyperautomatisering is nu onvermijdelijk en onomkeerbaar. Alles wat kan en moet worden geautomatiseerd, zal worden geautomatiseerd ”, aldus Burke.

De belangrijkste strategische technologietrends van dit jaar benadrukken die trends die de komende vijf tot tien jaar voor aanzienlijke ontwrichting en kansen zullen zorgen. Gartner-klanten kunnen meer lezen in het Gartner Special Report "Top Strategic Technology Trends for 2021" en het bijbehorende Gartner e-book.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!