Wouter Hoeffnagel - 02 november 2020

Bijna de helft van de organisaties investeert ondanks COVID-19 in IoT

Bijna de helft van de organisaties investeert ondanks COVID-19 in IoT image

47% van de organisaties is ondanks de disruptieve impact van COVID-19 van plan zijn investeringen in het Internet of Things (IoT) te vergroten. Veel bedrijven willen met deze investeringen kostenbesparingen realiseren.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. In de nasleep van de COVID-19 lockdown blijkt 35% van de organisaties zijn investeringen in IoT te hebben teruggedrongen. Een groter aantal organisaties is echter van plan juist te investeren in IoT-implementaties om kostenreducties te realiseren.

Voorspelbare ROI

Hoewel veel bedrijven slechts beperkte ervaring hebben met IoT, leveren IoT-implementaties een voorspelbare return on investment (ROI) op in een specifiek tijdsbestek. "Zij gebruiken key performance indicators (KPI's) om de bedrijfsresultaten te volgen en voor de meeste specificeren zij ook een tijdspad waarin hun IoT-investeringen zich moeten terugverdienen, wat over het algemeen drie jaar is", licht Benoit Lheureux, research vice president bij Gartner, toe.

IoT-investeringen zijn relatief nieuw. Veel bedrijven kiezen voor implementaties waarmee zij eenvoudig kostenbesparingen realiseren. Denk hierbij aan voorspellend onderhoud voor commerciële en industriële assets zoals liften of turbines, en het optimaliseren van processen om de opbrengst te vergroten.

Digital twins

31% van de respondenten geeft aan digital twins te gebruiken om de veiligheid van werknemers en klanten te vergroten. Denk hierbij aan het op afstand monitoren van assets zodat monitoring op locatie minder vaak nodig is. Toepassingen variëren van ziekenhuispatiënten tot mijnwerk.

27% van de organisaties wil digital twins gaan gebruiken van autonome apparatuur, robots en voertuigen. "Digital twins kunnen bedrijven helpen falen van apparatuur te erkennen voordat de productie stil komt te liggen, wat tijdige reparaties mogelijk maakt of goedkoper maakt", aldus Lheureux. "Of een bedrijf kan digital twins gebruiken om automatisch reparaties van meerdere apparaten zo in te plannen dat dit de impact op de bedrijfsvoering minimaliseert."

Gartner verwacht dat in 2023 een derde van de middelgrote tot grote bedrijven die IoT heeft geïmplementeerd tenminste één digital twin in gebruik heeft genomen met een COVID-19 gemotiveerde use case.

Kunstmatige intelligentie

Het controleren van de naleving van veiligheidsmaatregelen stimuleert de omarming van kunstmatige intelligentie (AI) binnen bedrijven. Onderzochte organisaties geven aan AI-technieken op pragmatische wijze te implementeren. 25% van de organisaties zet hierbij in op automatisering (remote access en zero-touch management), terwijl 23% kiest voor compliance met procedures (veilige automatisering) om veiligheidszorgen door COVID-19 terug te dringen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld werkplekken monitoren met behulp van AI-enabled analyses van live videobeelden om te controleren of voldoende afstand wordt gehouden op drukke plekken zoals restaurants of productielijnen.

Gartner verwacht dat in 2023 een derde van de bedrijven die IoT heeft geïmplementeerd ook AI inzet in combinatie met tenminste één IoT-project.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!