Wouter Hoeffnagel - 12 november 2020

Software voor bron- en contactonderzoek GGD's niet bedoeld voor pandemie

De software die Nederlandse GGD's gebruiken en waarmee zij dagelijks besmettingscijfers met het RIVM delen, is niet geschikt voor gebruik tijdens een pandemie. Dit blijkt uit een handleiding van het programma.

De Volkskrant had inzage in de handleiding, die afkomstig is van GGD GHOR. Het gaat specifiek om HPZone, een oplossing die een belangrijke rol speelt in de aanpak van de pandemie. Zo wordt de software door GGD's gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Het RIVM brengt met behulp van HPZone de verspreiding van het virus in kaart.

Storingen

De oplossing is de afgelopen tijd door verschillende storingen getroffen. De eerste keer lag dit volgens De Volkskrant aan een probleem met de koppeling tussen HPZone en CoronIT, een oplossing waarmee afspraken voor coronatests kunnen worden ingepland en uitslagen kunnen worden geraadpleegd. Bij de tweede storing was sprake van overbelasting nadat door bron- en contactonderzoekers op te grote schaal werd ingelogd.

De Volkskrant wijst erop dat uit de handleiding van GGD GHOR voor HPZone blijkt dat het systeem is ontwikkeld voor regionale ondersteuning, en niet voor een pandemie. Een woordvoerder van GGD GHOR benadrukt echter tegenover NU.nl dat het systeem wel degelijk werkt. "Het is heel vervelend, en het niet moeten gebeuren", aldus de woordvoerder. "Maar twee gevallen in maanden tijd zijn geen reden om te zeggen dat het systeem niet functioneert."

Implementatie brengt risico's met zich mee

Susan van den Hof van het RIVM wijst daarnaast op de risico's verbonden aan de implementatie van een nieuw systeem. "Het implementeren van een nieuw systeem midden in een crisis kan ook helemaal misgaan. De vraag is of je zo'n risico had willen nemen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!