Redactie - 26 januari 2021

De opmars van refurbished

De opmars van refurbished image

De kledingapp Vinted heeft wereldwijd 34 miljoen gebruikers, er wordt circulair gebouwd, er zijn tal van manieren om voedselverspilling tegen te gaan en om spullen van elkaar te lenen. Hergebruik is, kortom, aan een opmars bezig. Niet alleen bij consumenten, maar ook in het bedrijfsleven, merkt Forza Refurbished. Een gesprek met partner manager Ernstjan Nijsink en accountmanager Femke van den Brand.

Dat de zakelijke markt wel vaker achter de consumentenmarkt aanhobbelt weet Nijsink als geen ander. Hij zag het tien jaar geleden ook gebeuren, toen nog als mede-eigenaar van Into Telecom. Consumenten kochten een databundel, terwijl het bedrijfsleven er de toegevoegde waarde er nog niet van inzag. Nijsink: “Pas nadat mensen privé het gemak van data ervaarden en apps gingen gebruiken, ging ook de zakelijke markt over. Datzelfde patroon zien we nu bij refurbished. Dat raakt privé steeds meer ingeburgerd, in sommige kringen is het zelfs hip aan het worden. Consumenten kiezen vooral vanwege prijs en kwaliteit voor refurbished, vervolgens vanwege de duurzaamheid. Het vertrouwen neemt toe en ook bedrijven maken nu steeds vaker de keuze voor refurbished. Vanwege duurzaamheidsdoelstellingen, maar zeker ook vanwege de aantrekkelijke prijs.”

Keurmerk Refurbished

In de wondere wereld van circulariteit komen begrippen voorbij als: hergebruik, tweedehands, vintage en refurbished. Vaak gebruikt als synoniem van elkaar, maar in het geval van refurbished wel degelijk een misvatting, zegt Van den Brand: “Dat was precies het imagoprobleem van refurbished: er waren partijen die, bij wijze van, een doekje over een smartphone heen haalden en het verkochten als refurbished. Het Keurmerk Refurbished, een initiatief van Techniek Nederland, heeft hier verandering in gebracht.” Alleen aanbieders die een refurbished toestel op meer dan op vijftig punten controleren en twee jaar garantie geven (óók op de accu, Apple geeft zelf maar drie maanden, red.) kunnen dit keurmerk dragen. Van den Brand: “En wij voegen nog meer services toe. Zo zetten we bijvoorbeeld toestellen in Apple’s Device Enrollment Program (DEP), een programma waarmee je de toestellen makkelijk kunt implementeren binnen een organisatie, omdat je met hulp van DEP het toestel kunt koppelen aan een Mobile Device Management (MDM).”

Klimaat- & coronacrisis

En dan zijn er nog de klimaat- en coronacrisis (om maar wat te noemen), die de noodzaak van refurbished een extra duwtje geven. Van den Brand: “Ik merk dat klanten steeds gerichter naar duurzaamheid vragen. Profit-, maar zeker ook non-profitorganisaties moeten voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen. Het inzetten van refurbished-toestellen kan daaraan bijdragen.” De onzekere economische omstandigheden die de coronacrisis met zich meebrengt, maakt dat bedrijven kritischer zijn op hun uitgaven. Van den Brand: “Laten we wel wezen: prijs is nog altijd de nummer één reden om voor refurbished te kiezen. Ik had onlangs contact met een klant, een grote zorgorganisatie, die maar liefst twee ton had bespaard door de inzet van refurbished. Het is gewoon niet meer van deze tijd om alleen maar nieuwe producten aan te schaffen. Refurbished scheelt veel geld, het is duurzaam, je krijgt meer garantie en bij Forza word je ook nog eens volledig ontzorgd: we hebben alles in eigen huis.”

Samenwerking met TGG

Ongeveer een jaar geleden zijn BTG en Forza Refurbished gaan samenwerken. Een lijntje dat er al langer lag: Forza’s oprichter Jan-Willem van Dijk en Ernstjan Nijsink hadden vanuit een gezamenlijk verleden bij Into Telecom al contact met BTG. En dit is nu verder versterkt. BTG biedt via haar dochteronderneming TGG allerlei diensten aan als one-stop-shop voor haar leden. Dus waarom niet de aanschaf van refurbished iPhones en iPads? Nijsink: “Juist grootzakelijke gebruikers kunnen impact maken. Zowel op het gebied van duurzaamheid als prijs. En omdat wij zowel leverancier als distributeur ineen zijn, kunnen we direct uit onze eigen voorraad grote aantallen leveren en de volgende dag bezorgen. We zien regelmatig aanvragen voor vele honderden toestellen binnenkomen. Vandaag besteld, morgen in huis, óók voor grote aantallen. Nóg een voordeel: leden van TGG profiteren van extra inkoopvoordeel.”

Bestel direct via TGG

Handig om te weten: het bestellen van refurbished iPhones en iPads gaat gemakkelijk en snel via de site van TGG. Ga naar webshop.telegrootgebruik.nl en log in. Bekijk daar alle modellen en check meteen de voorraad. Doen!

Open Line BW 06-06 tm 13-06-2023 Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!