Redactie - 15 april 2021

ACM wijst handhavingsverzoek OK IT af

ACM wijst handhavingsverzoek OK IT af image

De ACM wijst het handhavingsverzoek van OK IT af. De ACM acht het niet doelmatig en effectief om een beoordeling te geven over de weigering van banken om toegang te geven tot financiële klantgegevens. OK IT heeft namelijk niet de benodigde vergunning om toegang te krijgen tot deze gegevens.

Wat is er aan de hand?

OK IT heeft bij de ACM een handhavingsverzoek ingediend tegen ING, de Rabobank, de Volksbank en ABN Amro. Deze banken zouden volgens OK IT de Mededingingswet overtreden door OK IT de toegang te weigeren tot hun betalingssystemen en betaalrekeningen. Daarnaast zouden de banken niet dezelfde toegang verlenen die de Payconiq-app van de banken heeft.

OK IT kan deze toegang krijgen op grond van een PSD2- vergunning. Maar de ACM stelt vast dat OK IT deze vergunning niet heeft. PSD2 stelt ook voorwaarden aan de zogeheten Sterke Cliënt Authenticatie. Aangezien OK IT geen vergunning heeft en de banken de authenticatie-voorwaarden naleven, acht de ACM het in dit geval niet doeltreffend en doelmatig om nog verder onderzoek te doen op basis van de Mededingingswet.

PSD2 geeft regels voor een veilig betalingsverkeer. Ook beoogt PSD2 de concurrentie tussen innovatieve betaaloplossingen te bevorderen. De ACM ondersteunt deze doelstelling.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!