Witold Kepinski - 01 mei 2021

Canalys: cloud services markt is booming business

Canalys: cloud services markt is booming business image

De uitgaven voor cloud infrastructuur diensten stegen met 35% tot 41,8 miljard dollar in het eerste kwartaal van 202 zo meldt Canalys. De trend van het gebruik van cloudservices voor data-analyse en machine learning, datacenterconsolidatie, applicatiemigratie, cloud-native ontwikkeling en dienstverlening zette zich in een stroomversnelling voort.

In totaal bedroegen de uitgaven van klanten voor het eerst in het eerste kwartaal meer dan 40 miljard dollar per kwartaal, met een totale uitgaven die bijna 11 miljard dollar hoger waren dan in het eerste kwartaal van 2020 en bijna 2 miljard dollar meer dan in het vierde kwartaal van 2020, volgens gegevens van Canalys. De versnelling van de digitale transformatie in de afgelopen 12 maanden, waarbij organisaties zich hebben aangepast aan nieuwe werkmethoden, klantbetrokkenheid en de dynamiek van bedrijfsprocessen en toeleveringsketens, heeft de vraag naar deze diensten doen toenemen. Dit, in combinatie met het herstel in sommige economieën, in lijn met stimuleringsmaatregelen van de overheid, de uitrol van massale COVID-19-vaccinatieprogramma's en de daaropvolgende versoepeling van de beperkingen.

AWS

Amazon Web Services (AWS) was de toonaangevende cloudserviceprovider in het eerste kwartaal van 2021 en groeide met 32% op jaarbasis om 32% van de totale uitgaven te vertegenwoordigen. In het laatste kwartaal kondigde het nieuwe CloudFront edge-locaties aan in Kroatië en Indonesië en breidde het zijn golflengtezones voor 5G-netwerken uit naar Japan en de Verenigde Staten. Het lanceerde zijn nieuwe EX2 X2gd-instanties op basis van de door AWS ontworpen Graviton2-CPU voor geheugenintensieve workloads en verbeterde prijs-prestatieverhouding.

Azure

Microsoft Azure groeide met 50% voor het derde achtereenvolgende kwartaal en nam een marktaandeel van 19% in het eerste kwartaal van 2021. De groei werd gestimuleerd door cloudgebruik en langetermijnverplichtingen van klanten, mogelijk gemaakt door investeringen in Azure Arc voor beheer van hybride IT-besturingsvlakken, Azure Synapse voor data analytics en AI als platform. Het introduceerde nieuwe cloudproposities voor de financiële dienstverlening, productie en non-profitorganisaties, die bijdragen aan de gezondheidszorg en de detailhandel.

Google Cloud

Google Cloud handhaafde zijn momentum en profiteerde van zijn Google One-aanpak die cross-selling en integratiemogelijkheden in zijn portfolio stimuleerde. In totaal groeide het in het laatste kwartaal met 56% om een marktaandeel van 7% te vertegenwoordigen. Cloud-native ontwikkeling en versnelde cloudmigratie onder zijn klanten is gestimuleerd door de focus op branchespecifieke oplossingen, machine learning, analyse en gegevensbeheer. Het kondigde een nieuwe cloudregio aan in Israël.

“Cloud is het afgelopen jaar in alle sectoren als winnaar uit de bus gekomen, voornamelijk sinds het begin van de COVID-19-pandemie en de implementatie van lockdowns. Organisaties waren afhankelijk van digitale diensten en online zijn om hun activiteiten te behouden en zich aan te passen aan de zich ontwikkelende situatie ”, aldus Canalys Research Analyst Blake Murray. “Hoewel er in 2020 grootschalige uitgaven aan cloudinfrastructuur zijn gedaan, zijn de meeste zakelijke workloads nog niet overgeschakeld naar de cloud. Migratie en clouduitgaven zullen doorgaan naarmate het klantvertrouwen toeneemt in 2021. Grote projecten die vorig jaar werden uitgesteld, zullen weer de kop opsteken, terwijl nieuwe use-cases de adresseerbare markt zullen vergroten. " Investeringen aan de rand, waaronder 5G, zijn een sleutelgebied, vooral voor de ontwikkeling van toepassingen met ultralage latentie en gebruiksscenario's, zoals autonome voertuigen.

De concurrentie tussen de toonaangevende cloudserviceproviders om van deze kansen te profiteren, zal blijven toenemen. "Geografische uitbreiding voor datasoevereiniteit en om de latentie te verbeteren, hetzij via implementatie in de volledige regio of via een lokale aanwezigheid in de stad, is een aandachtsgebied voor de cloudserviceproviders", aldus Canalys Chief Analyst Matthew Ball. “Maar differentiatie door aangepaste hardware-ontwikkeling voor geoptimaliseerde rekeninstanties, branchespecifieke clouds, hybride IT-beheer, analyses, databases en AI-gestuurde services neemt toe. Maar het is niet alleen een wedstrijd tussen de cloudserviceproviders, maar ook een race met de on-premise infrastructuurleveranciers, zoals Dell Technologies, HPE en Lenovo, die concurrerende as-a-service-aanbiedingen hebben ontwikkeld. De uitdaging zal zijn om voor elk een gedifferentieerde waardepropositie te demonstreren. "

Canalys definieert cloudinfrastructuurservices als services die infrastructuur als een service en platform als een service bieden, hetzij op speciale gehoste privé-infrastructuur of gedeelde infrastructuur. Dit is exclusief uitgaven voor software als een service, maar omvat wel inkomsten die worden gegenereerd door de infrastructuurservices die worden gebruikt om deze te hosten en te exploiteren.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!