Martijn Kregting - 28 juli 2021

Records voor Apple in derde kwartaal, minder goede vooruitzichten

Records voor Apple in derde kwartaal, minder goede vooruitzichten image

Het mondiale tekort aan chips beperkt de mogelijkheid van Apple om Macs en iPads te verkopen en begint nu ook de productie van iPhones te begrenzen. Dat bleek uit een conference call van Apple-executives met analisten. Voor het vierde fiscale kwartaal verwacht Apple een lagere tweecijferige groei dan de omzetplus van 36,4 procent in het net afgesloten derde kwartaal. De groeivertraging zal ook bij Apple-diensten plaatsvinden.

De cijfers over het derde fiscale kwartaal (eindigend op 26 juni) waren beter dan verwacht. De omzet kwam uit op 81,43 miljard dollar, tegen een gemiddelde verwachting van 73,3 miljard dollar. De winst kwam uit op 21,74 miljard dollar (1,30 dollar per aandeel). de brutomarge bedroeg 43,3 procent.

Sterkste omzetgroei uit China

De sterkste omzetgroei voor Apple kwam uit China, met een plus van 58 procent naar 14,76 miljard dollar. Dit komt mede door gebundelde verkoop van iPhones met bijvoorbeeld Apple Watches. Voor wearables, Macs, thuisproducten en diensten was allemaal sprake van recordgroei volgens Cook. 5G-gebaseerde iPhones zorgen wereldwijd voor beter dan verwachte vervangingsaankopen. De iPhone was goed voor een omzet van 39,57 miljard dollar, bijna 50 procent meer dan een jaar eerder. Premium-toestellen iPhone 12 Pro and 12 Pro Max waren verkoopaanjagers.

De dienstenbusiness van Apple - waaronder abonnementen voor muziek en tv-diensten en de App Store, kwamen uit op een record van 17,49 miljard dollar, een derde meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apple heeft nu 700 miljoen abonnees voor zijn diverse diensten, tegen 660 miljoen een jaar eerder. De omzet van iPads en Macs kwam uit op 7,37 miljard dollar en 8,24 miljard dollar respectievelijk.

Mindere vooruitzichten

De vooruitzichten waren dus minder goed. Volgens Apple-CEO Tim Cook zijn er vooral tekorten bij chips die met oudere teechnologie gemaakt worden, maar nog steeds nodig zijn om de iPhone te maken. Cook wilde niet aangeven of de tekorten naar verwachting nog een rol spelen in het eerste fiscale kwartaal van het volgende boekjaar, die met de Kerstperiode vanouds het beste verkoopkwartaal is voor iPhones. CFO Luca Maestri voegde hieraan toe dat ook voor diensten de groei zal vertragen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!