Wouter Hoeffnagel - 24 augustus 2021

IT-ondersteuning op afstand krijgt meer aandacht door pandemie

IT-ondersteuning op afstand krijgt meer aandacht door pandemie image

Werknemersproductiviteit en samenwerken op afstand zijn de meest besproken HR-onderwerpen van de afgelopen tijd. Toch geeft een derde van de Europese IT-beslissers aan dat ze nog steeds moeite hebben om thuiswerkers optimaal te ondersteunen op hun werkplek op afstand. Het wekt dan ook geen verwondering dat IT-teams van plan zijn om meer te investeren in remote IT support.

Dat blijkt uit het onderzoek The Hybrid Shift: Managing an increasingly remote workforce van Dynabook. Door de coronapandemie moesten organisaties snel veranderingen doorvoeren om op afstand werken mogelijk te maken. Het ondersteunen van werknemers op afstand is anders, en vaak lastiger, dan wanneer werknemers op kantoor zijn. Om de werknemersproductiviteit op peil te houden, is het belangrijk dat IT-teams de ondersteuning bieden die hiervoor noodzakelijk is. Meer dan de helft van de organisaties geeft daarom prioriteit aan remote support en assistentie voor werknemers, een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2018.

In de discussie over werknemersproductiviteit gaat het vaak ook over de (mentale) gezondheid van werknemers. Desondanks geeft maar een derde van de IT-leiders aan dat ze prioriteit geven aan ondersteuning op dit gebied. En hoewel dit een bredere verantwoordelijkheid is dan alleen van de IT-afdeling, noemt Dynabook het belangrijk dat organisaties inzien welke rol technologie kan spelen in het verbeteren van werknemerswelzijn.

Samenwerken

In deze tijden van op afstand samenwerken, is het volgens Dynabook belangrijk dat werknemers worden uitgerust met technologische oplossingen die dit ondersteunen. Daarom moeten IT-afdelingen weloverwogen aankoopbeslissingen nemen wanneer het gaat om samenwerkingstechnologie. Dat dat ook gebeurt, blijkt uit het onderzoek van Dynabook: de meerderheid van de bedrijven besteedt meer aandacht aan de aanschaf van cloudplatforms en samenwerkingstools dan voor de pandemie het geval was.

Ronald Ravel (foto), Country Manager Benelux bij Dynabook Europe: “Tijdens de lockdown bleken laptops onmisbaar. Uit het onderzoek komt dan ook naar voren dat er bij driekwart van de organisaties meer aandacht is voor het aankoopproces van notebooks dan voor de pandemie het geval was. Hierbij zullen ze ook moeten kijken naar het upgraden van hun huidige laptop fleet, zodat deze geschikt blijft voor het hybride werken. Daarbij is het belangrijk om goed na te denken over welke toepassingen onmisbaar zijn voor werknemers om productief te blijven, of ze nou op kantoor of thuis aan het werk zijn.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!