Redactie - 01 september 2021

LeydenJar Technologies haalt kapitaal op voor duurzame superbatterij

LeydenJar Technologies haalt kapitaal op voor duurzame superbatterij image

Start-up LeydenJar Technologies heeft 22 miljoen euro opgehaald in een nieuwe investeringsronde. De financiële injectie zal worden gebruikt voor het opschalen van de productiefaciliteit en de verdere ontwikkeling van de batterijtechnologie. Zo bereidt LeydenJar zich voor op massaproductie tegen een scherpe prijs. De technologie van LeydenJar zorgt voor batterijen met 70% meer energiedichtheid dan de beste batterijen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Dit maakt elektrische auto's met een veel grotere actieradius mogelijk, smartphones die minder vaak hoeven te worden opgeladen of zelfs elektrisch aangedreven vliegtuigen. Het uiteindelijke doel is om de energietransitie te versnellen met innovatieve batterijtechnologie.

Met deze nieuwe financiële injectie kan de start-up de technologie verder ontwikkelen, het product gereed maken voor massaproductie en besparen op de kostprijs. LeydenJar haalde het bedrag op bij Nederlandse en Amerikaanse durfkapitalisten en kreeg extra steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met een subsidie van ruim 5 miljoen euro.

Batterijen met een hoge energiedichtheid zijn onder meer nodig voor de elektrificatie van de auto-industrie. Met de batterijtechnologie van LeydenJar kan een elektrisch voertuig maar liefst 70% meer afstand afleggen voordat het moet worden opgeladen. Ook is de accu geschikt voor snelladen, zodat men binnen een kwartier weer op pad kan. Een bijkomend onderscheidend kenmerk is dat het productieproces van deze batterijen ook aanzienlijk duurzamer is dan dat van 'gewone' li-ion (oplaadbare) batterijen, wat resulteert in een verminderde CO2-voetafdruk van 85%.

Oprichter en directeur Christian Rood zegt: "Met deze investering kunnen we een grote stap zetten in het versnellen van de energietransitie, omdat batterijtechnologie nog vaak de bottleneck vormt voor de elektrificatie van auto's en vele andere toepassingen. In de toekomst zullen we batterijen steeds vaker voor allerlei doeleinden gebruiken. Het is daarom noodzakelijk dat ze op een duurzame manier worden geproduceerd. We zijn trots dat we de steun hebben kunnen krijgen van een sterk consortium van investeerders en kijken ernaar uit om deze technologie samen met onze klanten verder te ontwikkelen. Op naar de superbatterij!."

Groei

Sinds LeydenJar in 2016 is voortgekomen uit de Nederlandse instelling voor toegepast onderzoek TNO, werkt het aan de verdere ontwikkeling van zijn technologie. Het verlengen van de levensduur van de batterij is een cruciale volgende stap in de ontwikkeling van de batterij, evenals het opschalen van de fabriek in Eindhoven om massaproductie te ondersteunen. Verder heeft het techbedrijf ook mensen nodig om die ontwikkeling te kunnen realiseren. Hoewel LeydenJar momenteel zo'n 25 medewerkers heeft, verwacht het bedrijf dat dit aantal door deze investering in 18 maanden zal groeien tot minimaal 70 fte's.

Nieuwe investeerders die deelnemen aan deze Series A investeringsronde zijn Catalus Capital, YARD ENERGY, Invest-NL, ING Sustainable Investments en Somerset Capital Partners. Ook bestaande investeerders (waaronder BOM en DOEN Participaties) nemen deel aan deze financieringsronde.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!