Witold Kepinski - 30 oktober 2021

Canalys: sterke vraag naar cloud services door digitale transformatie

Canalys: sterke vraag naar cloud services door digitale transformatie image

Er was nog steeds veel vraag naar cloudinfrastructuurdiensten in het derde kwartaal van 2021. De wereldwijde uitgaven stegen met 35% tot 49,4 miljard dollar, gedreven door een aantal factoren, waaronder continu werken en leren op afstand, en het toenemende gebruik van branchespecifieke cloudapplicaties. Uit de laatste schattingen van Canalys blijkt dat de uitgaven ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 met 12,9 miljard dollar zijn gestegen en met 2,4 miljard dollar sinds het laatste kwartaal. 

De uitgaven voor cloudservices worden nog steeds beïnvloed door de inspanningen voor digitale transformatie die nodig zijn om de bedrijfscontinuïteit te handhaven tijdens pandemiegerelateerde verstoringen. Als reactie daarop hebben de grote cloudserviceproviders de nadruk gelegd op de uitbreiding van geografische datacenters om aan de stijgende vraag te voldoen. Maar de impact van het wereldwijde chiptekort is dreigend, aangezien leveranciers van datacentercomponenten langere doorlooptijden en hogere prijzen zien die zullen worden doorberekend aan de grootste providers. De hyperscalers hebben de focus nu verlegd naar het bevorderen van branchespecifieke serviceportfolio's en het uitbreiden van hun kanalen om deze steeds diversere sets producten met succes op de markt te brengen.

"De totale vraag naar computers is groter dan de capaciteit voor chipproductie, en de uitbreiding van de infrastructuur kan beperkt worden voor de cloudserviceproviders", zegt Canalys Research Analyst Blake Murray. "Naast het zo goed mogelijk beheren van toeleveringsketens, zijn de providers die een voordeel opbouwen, gericht op het ontwikkelen van hun go-to-market-kanalen samen met hun productportfolio's om een inhaalslag te maken op een steeds grotere verscheidenheid aan gebruiksscenario's van klanten die de vraag hebben aangewakkerd sinds het begin van de pandemie.”

AWS

Amazon Web Services (AWS) was goed voor 32% van de totale uitgaven voor cloudinfrastructuurservices in het derde kwartaal van 2021, waardoor het de toonaangevende cloudserviceprovider is. Het groeide met 39% op jaarbasis. AWS heeft onlangs AWS for Health aangekondigd, dat branchespecifieke aanbiedingen combineert met oplossingen voor cyberbeveiliging en compliance. Het is succesvol geweest in de publieke sector en heeft belangrijke deals gesloten met Amerikaanse en Britse regeringen. Het heeft ook leiding gegeven aan kanaalontwikkeling via zijn competentieprogramma's, waarbij zijn overheidscompetentie de grootste branchegerichte competentie onder zijn partners is geworden.

Microsoft Azure

Microsoft Azure was in het derde kwartaal de op één na grootste cloudserviceprovider, met een marktaandeel van 21%. Het groeide voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal met meer dan 50%. Microsoft bleef zich richten op het aanpassen van cloudservices in de branche en uitgebreide mogelijkheden in financiële diensten en productie. Het rapporteerde ook nieuw klantensucces in zijn cloudservicesuites voor gezondheidszorg en duurzaamheid. Microsoft heeft gewerkt aan zijn positie rond datagovernance en heeft ook Azure Purview aangekondigd, een uniforme data-oplossing die is ontworpen om databeheer in multi-cloudomgevingen te ondersteunen.

Google Cloud

Google Cloud was de op twee na grootste aanbieder en groeide met 54% tot 8% van de markt. Het kondigde 20 uitgebreide technologische partnerschappen aan met data- en cyberbeveiligingsbedrijven om de verticale expertise te verdiepen. Google Cloud heeft ook de nadruk gelegd op zijn kanaalpartners en nieuwe incentives in zijn partnerprogramma uitgebracht. Het adverteerde met 175% meer klantbetrokkenheid via partners in de eerste helft van 2021. Het verbeterde ook zijn positionering rond gegevenssoevereiniteit met de release van Google Distributed Cloud, dat klanten de mogelijkheid biedt om de infrastructuur van Google Cloud uit te breiden naar de edge en datacenters van klanten .

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!